Начало Лайфстайл За свободното време Непозната земя На ръба на изчезването: 14 зашеметяващи снимки на племето Ава и тяхната история

На ръба на изчезването: 14 зашеметяващи снимки на племето Ава и тяхната история

На ръба на изчезването: 14 зашеметяващи снимки на племето Ава и тяхната история - изображение

Дълбоко в Амазонка живее най-застрашеното племе в света. Древна група, която се промъква през горите на източна Бразилия, носейки всичко, което притежава - децата си, оръжията и домашните си животни. Те са избутани до ръба на изчезване от европейски колонисти, които ги поробват и фермери, които открадват земята, от която племето се нуждае, за да оцелее. И все пак те живеят в пълна хармония със своя дом - джунглата. Повечето семейства Ава осиновяват по няколко диви животни като домашни любимци, а жените ги кърмят, докато не отраснат напълно. Те са толкова близо до това да бъдат унищожени завинаги, че живеят в безопасност, далеч от съвременния свят. В резултат на това много малко хора някога са срещнали Ава. Фотографът Доменико Пулиез е един от малкото щастливи да прекарат известно време с това забележително племе - и дори става източник на забавление за тях.

Племето Ава живее дълбоко в Амазонка в такава перфектна хармония с джунглата, че дори кърмят животните.

Пулиез разказва: "Те хранят катеричките и маймуните, както хранят децата си – кърмят ги. Това подчертава колко далеч сме от мястото, на което сме били преди. Те са толкова близо до природата. Всъщност, те дори не са близо - те са част от природата."

Децата на племето растат заедно с диви животни, тъй като повечето Ава ги приемат като свои семейни домашни любимци.

Пулиез се среща за първи път с Ава през 2009 г., след като получава предложението да придружи приятел журналист и антрополог на двудневно пътуване по реката до незащитената част от тропическите гори, която племето нарича свой дом.

"Чуха звука на двигателя на моторната лодка и слязоха на речния бряг - спомня си той. Сблъсъкът беше като да си в друг свят. Усещането не може да се обясни."

Малко хора са правили контакт с племето Ава, след като колонистите го довеждат до ръба на изчезване.

Това, което Ава си мислят за този непознат, който пристига в техния свят, не е ясно, но скоро намират нещо, за което да се смеят. "Те не разбират какво прави един пораснал мъж без семейство. Гледат ме и се опитват да ми дадат съвети. Не знаят откъде идвам. Нямат представа за света. Не мога да им обясня откъде идвам, не мога да им обясня начина си на живот. За тях е невероятно да си мъж, който няма семейство."

Семейството е важно за Ава и не се ограничава само до хората.

Домашните любимци, които им помагат, са също толкова част от семейството, колкото и техните деца.

Животните им помагат при ежедневни задачи като чупене на ядки, събиране на плодове от високи дървета и дори ги пазят по време на сън.

Те държат диви свине, катерици, папагали и големи гризачи, известни като агути, но любимите им домашни любимци са маймуните.

Племето наброява около 400 души, оцелели днес. Около 60 от тях никога не са имали контакт с външния свят.

През 1835 г. след векове потисничество, племената на Маранао се вдигат срещу европейските си управници на петгодишно въстание, което приключва с масовото унищожение на около 100 000 местни в цялата държава. С новия си номадски начин на живот те губят познанията си за земеделието или дори как да палят огън.

Почти всички са унищожени от болести, които включват едра шарка, морбили и грип, внесени от колонизаторите. Онези, които оцеляват, са поробени и работят на плантации от каучук и захарна тръстика.

Малко момче с един от домашните си любимци, които дори веднъж върнати в дивата природа, все още се смятат за член на племето.

 

Дори ако животното се върне в гората, те ще го разпознаят като "ханима" - или част от семейството.

Въпреки че са в хармония с природата, те трябва да се борят с огньовете, които вилнеят над горите на Амазонка. Смята се, че тези пожари са причинени от собствениците на земеделски стопанства, които искат да превърнат земята в поле.

Татуаа, говорител на Ава, казва: "Нуждаем се от помощта на правителството. Ние не можем да се справим с огньовете, тъй като са много. Гората е богата на плодове и дивеч ... а всичко това е унищожено. Нашият поток също изсъхва. Къде ще ловуваме? Къде ще събираме мед? Днес съм много тъжна и притеснена."

През 1835 г. след векове потисничество, племената на Маранао се надигат срещу европейските си управници в петгодишно въстание, което приключва с масовото унищожение на около 100 000 от коренното население в цялата държава.

Приматите са важен източник на храна за Ава, но след като едно бебе е било доведено в семейството и е хранено с кърма, то никога няма да бъде изядено.

Член на племето позира пред фотограф от "Сървайвърс Интернешънъл", който участва в кампания за защита на групата.

През 1982 г. Световната банка и ЕС предоставят на Бразилия заем от около 600 млн. паунда, за да защити земите на местните жители, но незаконните дърводобивни машини продължават да застрашават съществуването им още 30 години. Около 450 племена са убити между 2003 и 2010 г., според местния мисионерски съвет (CIMI). Твърди се, че преди три години осемгодишно момиче от Ава е изгорено живо от "фермери", отклонявайки се от защитената земя.

Външни лица могат лесно да унищожат деликатния баланс на племето, дори и с привидно безобидни подаръци като тениски.

Но Ава са особено запалени по тениските.

"Те обичат да имат тениски - разказва Пулиез. "Не знам откъде си мислят, че идват тениските – те не могат да си представят фабрика. Може би мислят, че идват от дърветата. В края на краищата всеки ден пазаруват от джунглите."

Жена с дете, която се къпе в река в средата на гората, която бавно се унищожава от огъня.

Източник: onedio.co

По статията работи: Елиза Трайкова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиИсторияСпортНовиниЛюбопитно