Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Домашен любимец Какво трябва да знаем, преди да си вземем декоративно зайче за домашен любимец

Какво трябва да знаем, преди да си вземем декоративно зайче за домашен любимец

Какво трябва да знаем, преди да си вземем декоративно зайче за домашен любимец - изображение

Ако живеете в апартамент с неголяма площ и смятате, че не бихте могли да създадете условия за отглеждането на куче, или пък вече имате куче или котка, или някакъв друг домашен любимец, но искате да разширите домакинството си с още един член, то може би идеята да се сдобиете с декоративно зайче вече ви е спохождала. По правило преди да пристъпи към опитомяването на животно, отговорният човек трябва да се запознае отлично със спецификата на неговите род и порода, да подготви и пригоди жилището си според нуждите му, да прецени добре дали ще може винаги да осигурява всичко необходимо за отглеждането му и да придобие, макар и само на теория, базови компетенции, за да не пропусне да забележи евентуалните проблеми колкото се може по-рано.

И така, ако сте решили, че искате да имате зайче, от тази статия ще научите какво оборудване ще ви трябва, с какво се храни зайчето, какви са навиците му, поведението му, темпераментът му и най-честите проблеми, свързани с отглеждането му. Също така не оставяйте очарованието на тези животни да ви подведе - те не са играчки и би било неправилно от ваша страна да ги представите на детето или децата си в тази светлина. В най-добрия случай ще вземете повече от едно животно, така че вашите зайчета да са щастливи от общуването помежду си. Ако искате да си спестите главоболията, свързани с разгонването при мъжките животни, по време на което те стават неспокойни, по-агресивни и започват да маркират навсякъде, където им се отдаде възможност, вземете женско зайче.


Като начало е важно да изберете породата на зайчето, като имате предвид, че декоративните се отглеждат по доста по-различен начин от домашните, чието предназначение е да бъдат сложени на… трапезата. Декоративните зайчета са доста по-крехки, взискателни към условията на живот, които им се осигуряват, и за съжаление се разболяват и загиват сравнително лесно, като най-често причината е в неправилното им хранене /прехранване/, битови травми /настъпване, изпускане или падане от високо/, прегряване /не понасят високите температури/, охлаждане /ако са на течение, под въздействието на климатик и т.н./. Също така имайте предвид, че те са плашливи по природа до степен, че могат да се разболеят при по-силен стрес.

Според типа козина те се делят на стандартна, рекс /по-гъста и къса/, ангорска /по-дълга и пухкава/ и сатен /по-бляскава/. Теглото на различните породи варира от 1 до 3 килограма. Средната продължителност на живота е 7-10 години, но ако бъде гледано правилно и не се разболее от нелечима болест, е възможно да доживее и повече. Месечните разходи по отглеждането им не би трябвало да надхвърлят 15 лева.

Къде ще живее зайчето/зайците?


Най-вероятно в клетка, където ще прекарва по-голямата част от времето. Тя трябва да е достатъчно голяма, за да може животното да се изправи на задните си крака, без ушите му да опират в горната й част, да може да се обръща свободно и дори да направи 2-3 подскока. Добре е да е с телени стени и покрив и със здрав под, който да не е телен, тъй като лапичките на зайчето са много деликатни и лесно раними, покрит с талаш, който да се подменя на 3-4 дни. В нея трябва да има и допълнителна постелка, където зайчето да си почива, и тоалетна под формата на отделна постелка или плоско легенче.

Добре е клетката да се сложи на закътано място, в случай, че в помещението, където се намира, температурите са ниски, както и да се постеле с дебела покривка от сено и талаш. Също така е важно да изберете тихо и закътано място - далеч от шумни домакински уреди като пералня, миялна, телевизор и др., където не става течение. Клетката не бива да е изложена и на пряка слънчева светлина, нито пък да е в прекомерна близост с отоплителен уред.

Добре е да пускате зайчето и извън клетката, за да се разхожда на по-голямо пространство, но внимавайте! Добре е да го ограничите до една стая и да следите къде ходи и какво прави, тъй като рискувате да започне да гризе всевъзможни предмети и което е далеч по-опасно - кабелите на електрическите уреди. Също толкова вероятно е да пожелае да се изходи на произволно място, поради което е разумно да му осигурите легенче с талаш, заешка или котешка тоалетна.


С какво се храни домашното зайче?

Преди всичко със сено. Сеното трябва да съставлява около 80% от дневното меню на възрастния заек, но освен него, можете и е добре да му предлагате сурови зеленчуци /без зеле, тъй като раздува червата, а това е една от най-честите причини за смърт при декоративните зайчета, не се препоръчват също така маруля, домати, пшеница и други зърнени, боб, грах, картофи, цвекло, лук/, трева, млади клонки и по-малко плодове /с тях не бива да се прекалява поради високо съдържание на захари/. Ябълка трябва да се дава обелена и почистен от семките, защото са отровни за зайчетата. Десерти от типа на вафли и шоколад са противопоказани. Можете също така да храните зайчето със специализирана гранулирана храна, каквато се продава в повечето зоомагазини, и в която най-често има добавка на необходимите за здравето му витамини.

Зайчетата не контролират добре апетита си и поради ненаситната си страст към гризането, са склонни към преяждане, което може да е особено опасно за тях. В този смисъл, добре е в клетката да не се оставя повече храна от необходимата за деня, или дори разделена на две порции. Ако пък зайчето откаже да се храни за период, по-дълъг от 24 часа, трябва да бъде прегледано от ветеринар, тъй като гладуването също е опасно за него. Количеството на дажбите варира според възрастта и теглото на зайчето и типа на храната. Ако се дава специализирана храна, обикновено една шепа е достатъчна за дневните му нужди. Добре е храната да се поставя в по-тежка стъклена или керамична паничка, която зайчето да не обръща лесно при бутване. Пластмасовите съдинки са крайно неподходящи, не само защото са леки, а защото е вероятно да бъдат нагризани от малкия лакомник, което пък застрашава здравето му.

Водата, която се дава на зайчето, трябва да е прясна, най-добре чешмяна, със стайна температура и в никакъв случай твърде студена. Тя трябва да се сменя всеки ден и винаги да е на разположение на животното. За предпочитане е да бъде наливана в тежка паничка, сложена на пода в клетката, а не в поилка, тъй като позата, която заема заекът, за да пие от паничка, е по-естествена за него. Достатъчният прием на вода намалява риска от запек, който пък се причинява както от приема на суха храна, така и от космите, които попадат в червата му при линеенето /падането на козина/.

Какви са хигиенните му навици?

Зайчетата извършват физиологичните си нужди по няколко пъти на ден, като най-често използват мястото, предназначено за това - постелка или плоска съдинка /в зоомагазините се продават триъгълни легенчета/, покрита със стърготини /талаш/ или абсорбиращи гранули или дори котешка тоалетна, като суровината трябва да се подменя на 2-3 дни, преди да е замирисала/. Когато биват пускани от клетката, те могат да се изходят на произволно място, което е почти сигурно, ако зайчето е мъжко и разгонено, и се стреми да маркира територия. Наличието на косми в изпражненията не е притеснителен симптом, а напротив - по този начин стомахчето и червата му се изпразват от погълнатите косми, които биха могли да се сбият в своеобразна тапа. Проблем, който е решен при котките /и при Алф/ с повръщане на попадналите в стомаха им косми.

Козината на декоративното зайче се скубе ежедневно, не само в периодите на линеене /когато може дори да оплешивее на места за няколко дни/, поради което е добре да се сресва с четка или обира с намокрени ръце, което вероятно ще му бъде по-малко неприятно.

Какво обичат и не обичат да правят зайчетата?

Да скачат и гризкат, разбира се. Това е в природата на зайците и никога не им омръзва. Когато се изплашат от нещо, зайчетата търсят място, където да се скрият, поради което е добре да имат такъв кът в клетката /например картонена или дървена кутия с размер малко по-голям от техния собствен и два изхода/, а ако са няколко на брой - по един за всяко зайче. Въпреки че предразполагат към гушкане, зайците не винаги са в настроение, а някои поначало не обичат да бъдат взимани на ръце. По тази причина трябва да се подхожда внимателно, когато ги вдигате - мускулите на задните им крака са толкова развити, че те ще опитат и най-вероятно ще успеят да се отскубнат от ръцете ви, а падането им от голямо разстояние може да доведе до фрактури по скелета им. Вдигането на зайчето така, че да виси от ръцете ви, подхванато под коремчето, или сграбчено за ушите, също е абсолютно нежелателно. Също така зайците не обичат особено да бъдат ресани, така че не настоявайте, ако се сблъскате със съпротива, но непременно намерете друг начин за ежедневно почистване от опадалите косми /вижте по-горе в изложението на тема хигиенни навици/.

Какви медицински грижи трябва да се полагат за зайчето?

Подобно на всички останали домашни животни, декоративните зайчета трябва да бъдат преглеждани профилактично от ветеринарен лекар /гледат се най-вече зъбите, устната им кухина, ноктите и ушите/, да бъдат водени всеки път, щом бъдат забелязани притеснителни симптоми на разболяване или неразположение, и да бъдат ваксинирани и обезпаразитявани ежегодно. Въпреки че все още не е така популярно колкото при кучетата и котките, кастрирането на зайците е добро решение тогава, когато не планирате да им позволите да се възпроизведат /размножаването на зайчетата при домашни условия е трудно и нежелателно/. По този начин се намалява рискът от рак на тестисите при мъжките и от злокачествени образувания на репродуктивната система при женските в по-късна възраст.

Ноктите и зъбите на зайците не престават да растат, поради което е важно да дъвчат сено и гризат клончета, а ноктите да се подрязват на 3-4 месеца, особено ако се види, че започват да се подвиват настрани. Ако пораснат прекомерно, зъбите също трябва да бъдат подкъсени от ветеринар. Препаратите против бълхи за котки са приложими и при зайчетата.

Сред най-разпространените болести по декоративните зайчета са абсцеса на долната челюст /при което се образува кухина изпълнена с гной/, гъбични заболявания на кожата /характеризира се с опадването на козинката на петна и наличие на силен сърбеж/, цисти /ендометриоза/ по маточната лигавица /при женските, изисква оперативно лечение/, диария и миаза, която често настъпва в резултат на влошената хигиена при диария.

От къде да си купите зайче и колко ще ви струва?

Хората, които отглеждат зайци и като цяло имат голям опит в гледането на домашни любимци, са силно предубедени към обикновените зоомагазини, в които се продават. Преобладава мнението, че там зайчетата не са хранени правилно, не са полагани необходимите грижи за тях и нерядко при купуването им вече са болни, което прави и без това крехкото животинче още по-уязвимо /не са редки случаите на смърт само 2-3 дни след прибирането на зайчето у дома/. Специалистите съветват зайчето да бъде взето от развъдник, а по-опитните стопани - да не е от чак толкова екзотична порода, тъй като колко по-малко декоративно е животното, толкова по-издръжливо е на промени в атмосферните условия и разболявания. Цените в зоомагазините са между 30-40лв., колкото ще ви струва и клетката.

И накрая, ето кои са едни от най-разпространените породи декоративни зайчета:

Виенски син заек

Бял новозеландски заек

Ангорски заек /има два типа - френски и английски/

Лоп или клепоух заек

Лъвска глава

Холандско джудже

Мини хотот

Още по темата:

4.5, 16 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЛюбопитноЗдравни съветиРецептиБотаникаХрани и ястияСпортСпорт и туризъмОбразованиеОрганизацииСпециалистиПсихологияНовиниСоциални грижиКлинични пътекиНормативни актовеЗаведенияЛеченияАнкетиИстория