Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Ако имате проблеми със съня, трябва да спите с домашен любимец

Ако имате проблеми със съня, трябва да спите с домашен любимец

Ако имате проблеми със съня, трябва да спите с домашен любимец - изображение

Имате ли проблеми със съня? Ако е така, споделянето на леглото с котка или куче може да ви помогне.

Това може би ви звучи противоречиво – много хора възприемат хъркащото, наместващо се създание като рецепта за безсънна нощ.

Въпреки това в новото проучване на Центъра за изследване на съня Mayo, много хора твърдят, че спят по-добре, когато домашният им любимец спи близо до тях.

В изследването участвали 150 човека, като 49 % от тях притежавали домашен любимец.

Повече от половината от тези домашни любимци спели в спалнята или на леглото и само 20 % от собствениците им се оплакали, че животните нарушават съня им с "разхождане", "хъркане", "физически нужди" и "хленчене".

Въпреки това голям брой от участниците в изследването твърдят, че присъствието на домашния любимец в спалнята или в леглото по никакъв начин не причинява проблеми, нещо повече – много от тях казват, че това има много положителни страни.

Една 64-годишна жена заявила, че се чувства много по-доволна, когато малкото й кученце спи под завивките близо до краката й.

"Една омъжена жена казва, че двете й малки кучета топлят леглото й. Друга 50-годишна жена няма против прекрасната й котка да спи на гърдите й, а трета твърди, че котката й е успокояваща."

"Някои пациенти си признават, че нарочно са си взели куче или котка, за да ги успокояват. Хората, които спят сами, невинаги са необвързани, а просто партньорът им често пътува или взима нощи смени, и те често говорят за ползите, които произтичат от присъствието на домашния любимец в спалнята или леглото."

Разбира се, споделянето на леглото с домашен любимец не е за всеки. През 2013 г. същият център за изследване на съня открил, че 10 % от хората твърдят, че домашният им любимец им създава проблеми със съня.

Друго скорошно проучване установило, че повече от 23 000 собственици на кучета позволяват на домашния си любимец да спи в леглото им.

"Много собственици на животни възприемат домашния любимец като член на семейството, когото искат да включат в колкото се може повече аспекти от живота си," пише авторът на проучването д-р Кан. "Тъй като хората прекарват значително време в сън, желанието на собственика на домашния любимец да разполага с животно наблизо през нощта е разбираемо. Тъй като много домакинства имат повече от един домашен любимец, се увеличават предизвикателствата пред осигуряването на място за сън."

"Някои участници в това изследване изказаха предимствата на това да имаш животно в спалнята или леглото. Някои от тях казват, че се чувстват спокойни, доволни и отпуснати, когато животното спи наблизо. Това важи в по-голяма степен за хората, които спят сами. Стойността на тези факти, въпреки че не са добре проучени, не може да се подмине, защото сънят зависи от степента на физическо и умствено спокойствие."

източник: telegraph.co

снимка: catster.com

по статията работи: Величка Мартинова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЗдравни съветиЛайфстайлПсихологияЛюбопитноХранене при...ФизиологияСпортАлт. медицинаНовиниЛеченияДиетиВидеоИзследванияИсторияБотаника