Начало Лайфстайл Интимно Любов и секс Психолог разкрива 4 грешки, които унищожават една връзка

Психолог разкрива 4 грешки, които унищожават една връзка

Психолог разкрива 4 грешки, които унищожават една връзка - изображение

Психологът д-р Джон Готман може да предскаже с 91% точност, защо една връзка е приключила.  Прогнозата му се основава на наблюдаването на двама партньори. След като посвещава живота си на изучаване на двойки, д-р Готман установява, че онези, които се разделят, са склонни да спорят по 4 специфични начина, които той нарича "Четиримата конници на Апокалипсиса на любовта". Ето кои са те:

Критика

критика

Критиката е начин за справяне с проблем, който включва атакуване и обвиняване на другото лице като цяло. Когато критикувате другия, вие подсказвате, че има нещо нередно и непроменимо в него ( особено ако използвате "винаги" и "никога"). Това кара гаджето ви да се чувства атакувано и той ви отговаря отбранително. Използвате ли изрази от сорта на "Никога не ти пука за мен" или "Винаги постъпваш егоистично"? Е, имаме лоша новина за вас – вие сте човек, който обича да атакува другия във връзката и това може да доведе до непоправими проблеми.

Ако искате да промените това,психолозите от Gottman Institute препоръчват следния антидот:

  • Опишете ситуацията, без да действате осъдително (без "винаги" и "никога").
  • Изразете възможно най-ясно как се чувствате.
  • Кажете на вашия приятел/ка от какво имате нужда, но по положителен начин.

Критикуването не винаги означава край на една връзка, но е индикатор, че един ден ще се разделите - това е един опасен "конник", защото проправя пътя към най-смъртоносния конник от всички - презрението.

Презрение

презрение

В 4-те си десетилетия на изследване д-р Готман установява, че презрението е номер едно – сигурен индикатор за развод. Когато комуникирате с презрение, вие наистина сте съгласни с партньора си и вашата цел е да покажете неуважение. Ако сте свикнали с подигравки, сарказъм и въртене на очите, тогава вие сте изпълнени с презрение. Това е много вредно, защото прави партньора ви безполезен, незначителен и засяга толкова дълбоко хората, че изследванията показват, че от това отслабва имунната им система.

Антидотът на това всепроникващо поведение е:

Следващия път, когато спорите, вие и вашият партньор трябва да намалите толерантността си към презрителни коментари и поведение. Работете върху изграждането на култура на благодарност. Опитът се появява, когато човек се фокусира върху качествата, които не харесва в партньора си, така че трябва да направите точно обратното.

Отбранителност

отбранителност

Третият конник е отбранителността, която обикновено е продиктувана от критиката. Често си измисляте извинения и играете невинна жертва, понякога дори обвинявате партньора си, за да се окаже той виновният. Това обаче не е полезно, нито работи дългосрочно – безкрайните оправдания показват само едно: вие не сте сериозно загрижени към приятеля си и не искате да поемете никаква отговорност.

Ако искате да промените това отношение, трябва да опитате този антидот:

  • Отделете известно време, за да слушате активно партньора си.
  • Поемете отговорност, когато е необходимо.
  • Кажете искрено, че съжалявате.
  • Извинете се.

Каменно мълчание

каменно мълчание

Понякога каменното мълчание възниква, когато отрицателността на първите 3 конници се натрупа дотолкова, че става огромна. Това се случва, когато сложите стена между вас и партньора си.

Това е разрушително - приятелят ви се чувства отхвърлен и изоставен. Ако по време на спор сте склонни да излезете от стаята, а след това се правите на много заети опитайте тази техника:

Ако имате нужда от време, за да се справите с проблем, по-добре поемете няколко дълбоки вдишвания и събирете мислите си. Кажете на партньора си, че ви е нужен момент и продължете разговора, когато сте готови. Само по този начин човекът няма да се почувства отритнат.

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: brightside.me

Още по темата:

5.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноСнимкиИсторияНовини