Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Семейни ритуали и традиции Лотосовите крака – една ужасяваща китайска традиция, оцеляла до наши дни

Лотосовите крака – една ужасяваща китайска традиция, оцеляла до наши дни

Лотосовите крака – една ужасяваща китайска традиция, оцеляла до наши дни - изображение

Много хора биха казали, че някои от съвременните модни тенденции са странни, а в някои случаи дори опасни. Въпреки това, ако погледнем назад към историята, ще видим, че много хора са били готови да рискуват живота си, само и само да са "модерни" или да спазят вековните традиции на своя народ.

Пристягането на краката – широко разпространен обичай в Китай, който започнал да се практикува за първи път преди повече от 1 000 години (от X век) – се възприема като една от най-опасните модни тенденции в историята. Векове наред тези мънички, извити крака били символ на красотата в китайската култура и тази странна традиция се предавала от майка на дъщеря, поколение след поколение. Тя била причината за много здравословни проблеми, а в някои случаи дори смърт.

                 Лотосови крака

Съществуват много истории за това как е започнала практиката да се пристягат краката на малките момиченца. Според по-голямата част от историческите източници тя води началото си от 970 г., по време на управлението на императора Ли Ю. Любимата съпруга на императора, Яо-Нианг, пристягала краката си във формата на лунен сърп и изпълнявала върху лотос танц на върха на краката си. Другите наложници на владетеля също искали да го впечатлят и се опитали да подражават на Яо-Нианг.

Лотосови крака

Тази модна тенденция скоро започнала да се разпространява и сред жените от висшата класа на Южен Китай и в крайна сметка проникнала и в северната част на страната. В началото т. нар. лотосови крака били символ на висок социален статус и богатство, но с течение на времето обичая се разпространил сред всички жени, независимо от социалното им положение.

Болезненият процес се извършва от четвъртата до деветата година на момиченцето и имало само един начин да се постигне желания резултат – като се счупят костите на стъпалото и се оформят така, че да напомнят копито. Методът за пристягане на краката, варира в различните региони и бил най-разпространен сред жените от градското общество, тъй като селянките се нуждаели от краката си, за да могат да работят на полето.

Лотосови крака

Болезнената процедура причинявала много усложнения, включително възпаление, гангрена, а в много от случаите и доживотна инвалидност, която можела да доведе и до смърт.

Въпреки че през 1911 г. пристягането било забранено със закон в Китай, много момичета продължили да деформират краката си. През 50-те години на миналия век китайското правителство назначило специални инспектори, които обикаляли къщите на хората и насила премахвали бинтовете от краката на жените, след което ги подлагали на публично унижение за назидание на всички останали. Някои от китайките успявали да заблудят инспекторите като носели големи обувки, натъпкани отпред с плат.

                  Лотосови крака

Много от жените по-късно съжалявали, че са станали част от тази традиция. Жоу Гуижен, възрастна китайка, която е една от последните жени с пристегнати крака в Китай, споделя в интервю: "Не мога да танцувам, не мога да се движа нормално. Съжалявам много за това. Но по онова време, ако не пристегнеш краката си, никой нямаше да се ожени за теб."

Въпреки че от перспективата на съвременния свят е трудно да разберем какво е накарало тези жени да се подложат на подобна ужасяваща и болезнена процедура и да рискуват живота си, лотосовите крака са нещо повече от модна тенденция и вероятно това е причината защо е толкова трудно да се изкорени тази традиция.

източник: thevintagenews.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноИсторияЛайфстайлНаправления в медицинатаСнимкиТестовеДиетиРецептиСпортЗдравни съветиНовиниАлт. медицинаВидеоОрганизацииЛеченияГеография