Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука 5-те най-бележити жени в космоса: 54 години космическа еманципация

5-те най-бележити жени в космоса: 54 години космическа еманципация

5-те най-бележити жени в космоса: 54 години космическа еманципация - изображение

Вероятно, когато повечето от вас чуят думите космос и астронавти, се сещат за фигурите на Юрий Гагарин или Нийл Армстронг. Малко ще си спомнят за Валентина Терешкова или Сали Райд или ще оценят по достойнство важната роля на жените като учени и пионери изследователи на необятното космическо пространство. А представителките на нежния пол имат съществен принос в космическите изследвания още от самото начало на космическата епоха през 60-те години на миналия век. Те са не само едни от космическите пионери, но и утвърждават идеята за еманципацията на нежния пол и доказват, че жената не е по-малко достойна или можеща от мъжа в условията на нулева гравитация. Вижте кои са най-известните жени космонавти и астронавти, които не просто оставят името си в историята – те я пишат!

Валентина Терешкова (1937-)

Валентина Терешкова

Един от пионерите на ранната космическа програма на Съветския съюз. Д-р Терешкова е номер едно в този списък, защото е първата жена в космоса и е една от най-младите в космическата история. На 26 години Терешкова е с десетилетие по-млада от най-младите членове на американската програма за космически изследвания Меркурий. Тя излита в космоса през 1963 г. на борда на Восток 6. Освен това прекарва повече време в космоса от всеки американски астронавт до този момент – цели три дни в малката си капсула, като обикаля Земята 48 пъти. Пребиваването й в космоса я вдъхновява да продължи обучението си за инженер и по-късно се превръща във важен член на руската космическа програма.

През 2013 г. тя заявява, че е готова да участва в еднопосочна (самоубийствена) мисия към Марс, ако изникне подобна възможност – какъв по-достоен начин да завърши живота си една жена, отдала цялото си съществуване на космическите изследвания?

Светлана Савитская (1948-)

Светлана Савитская

Светлана Савитская е втората жена, изпратена в космоса, на борда на съветския космически кораб Союз Т-7 през 1982 г. и първата жена, която преминава границата атмосфера-космос два пъти. Най-голямото й постижение е, че тя е отново първата жена, която се разхожда извън съветската космическа станция Салют 7. Светлана прекарва над 3 часа в космическото пространство. Между 1982 г. и 2010 г. само 57 човека извършват космическа разходка и тя е единствената жена сред тях. Освен това Светлана поставя 18 световни рекорда на борда на изтребителите МиГ и три рекорда с екип парашутисти. 

Сали Рийд (1951-2012)

Сали Райд

През 1983 г. д-р Сали Рийд става първата американка и третата жена в космоса. Тя работи като специалист по комуникациите (свързочник) на мисиите Чаланджър и STS-41G (втория и третия полет със совалки в историята на НАСА). Сали става световноизвестна с работата си по разработването на роботизираната ръка на космическите совалки; същата онази роботизирана ръка, която улови сателит, което я превръща и в първия човек, използвал устройството в космоса. Тя продължава своите пионерски изследвания в щабквартирата на НАСА, където основава Изследователски офис. 

Ейлийн Колинс (1956-)

Ейлийн Колинс

Ейлийн Колинс е първата жена в американските военновъздушни сили, която достига до ранга полковник като тестови пилот. Когато се присъединява към НАСА, тя става първата жена в историята, която пилотира космическа совалка и първата жена командир на мисия. Ейлийн поема управлението на совалката Дискавъри през 1995 г. Тя е втората по ранг в американската мисия, когато се извършва историческата среща със съветската станция Мир. Колинс завършва кариерата си като командир на Дискавъри на мисия към Международната космическа станция (МКС). По време на тази мисия тя е първата, която извършва 360-градусова маневра с МКС.

Пеги Уитсън (1960-)

Пеги Уитсън

Пеги Уитсън е биохимик и астронавт на НАСА. Първата й мисия е през 2002 г., а при втората през 2007 г. се превръща в първата жена командир на МКС. Тя повтаря това постижение при третото си продължително пребиваване в космоса и е командир на МКС до 1 юни 2017 г. STS-20, командвана от астронавта Пам Мелрой, е първата мисия с две жени командири на борда. Уитсън държи рекорда за най-възрастна жена, разхождала се в открития космос. Освен това е най-възрастният астронавт (сред мъжете и жените). След приключването на мисията й и връщането й на Земята на 3 септември 2017 г., общият брой на прекараните й дни в космоса достига 665, кое то е повече от всеки друг американски астронавт. 

Като заключение единствено ще посъветваме момичетата да бъдат като Светлана Савитская и Пеги Уилсън, а не като Ким Кардашиян!

По статията работи: Величка Мартинова
Източник: futurism.media; wikipedia.org
Снимки: rt.com; myhero.com; futurism.media; indiatv.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлИсторияСнимкиЛюбопитноПсихологияОрганизации