Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум Най-влиятелните жени, променили хода на историята - Част 2

Най-влиятелните жени, променили хода на историята - Част 2

Най-влиятелните жени, променили хода на историята - Част 2 - изображение

Съществуват много влиятелни жени, които са променили хода на историята благодарение на своята интелигентност, сила, стремеж и лидерски качества. Тези личности са се противопоставили на приетите норми и разбирания, спомогнали са за въвеждането на реформи, като някои от тях са дори са управлявали страните си в продължение на десетилетия.

Разбира се, списъкът представя много малка част от жените, които са оставили траен отпечатък върху световната история. Прочетете статията, за да разберете кои личности сме избрали за вас! 

9. Кралица Виктория (1819 г. – 1901 г.) е кралица на Великобритания в продължение на 63 години. Нейното управление води началото на Викторианската епоха, по време на което Кралица Виктория премахва робството в цялата империя и въвежда реформи, които дават правото на повечето й поданици да гласуват.

Кралица Виктория 

10. Императрица Цъси (1835 г. – 1908 г.) е майката на китайския император и регент, която фактически поема властта от сина си и управлява държавата в продължение на 47 години - от 1861 г. до 1908 г. Тя въвежда технологични и военни реформи, като активно се противопоставя на западното влияние.

Императрица Цъси

11. Императрица Мария Терезия (1717 г. – 1780 г.) е владетел на Хабсбургската империя в продължение на 40 години, като управлява голяма част от Европа, което включва Австрия, Унгария, Хърватия, Бохемия и части от Италия. Императрица Мария Терезия въвежда множество образователни реформи, увеличава данъците и реорганизира австрийската армия.

Императрица Мария Терезия

12. Хатшепсут (1508 пр.н.е - 1458 пр.н.е) е жена фараон на Древен Египет, считана за един от най-успешните владетели на страната. По време на управлението й са извършени голям брой строежи на храмове, като едновременно с това Хатшепсут започва военни кампании в Нубия, Сирия и Левант.

Фараон Хатшепсут

13. Екатерина II Велика (1729 г. – 1796 г.) е несъмнено една от най-известните жени в световната история. Родена в Полша във второстепенен немски род, тя принуждава съпруга си, руския император Петър III, да абдикира, което позволява на Екатерина II Велика да управлява страната в продължение на 34 години. Тя модернизира руската държава и побеждава Османската империя в две големи войни. Управлението на Екатерина II Велика се смята от много историци като "Златния век" на Руската империя.

Екатерина Велика

14. Ву Цетян (624 г. - 705 г.) е единствената жена император в историята на Китай. Тя живее по времето на династията Танг, като нейното управление довежда до увеличаване на територията на страната, икономическо развитие и реформиране на образователната система. Ву Цетян е също така патрон на будизма. Въпреки това някои нейни съвременници я описват като жестока и безмилостна жена, за която се подозира, че е убила дъщеря си и сина си заради политическите си амбиции.

Императрица Ву Цетян

15. Елизабет I (1533 г. – 1603 г.) е една от най-влиятелните и успешни владетелки в английската история. Последна представителка на династията на Тюдорите, тя никога не се омъжва и е наричана "кралицата дева" от поданиците си. Елизабет I побеждава Испанската армада, като нейното управление, носещо името Елизабетинска епоха, продължава 44 години. Като монарх тя насърчава културните реформи, което води до развитието на ренесансовата литература и театър.

Елизабет I

За да разберете кои са отстаналите 8 влиятелни личности, прочетете първата ни статия ТУК!

По статията работи: Нора Маркова
Източник: bigthink.com
Снимки: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлИсторияСнимкиРецептиАлт. медицинаВидеоТестовеКомпании и организацииЛюбопитноНаправления в медицинатаСпортЛичностиОткритияГеографияЗдравни съветиНовиниПатологияХранене при...Социални грижиПсихологияФизиологияОрганизацииАнкетиДиетиКлинични пътекиНормативни актовеЛеченияСпециалистиЗаведенияБотаника