Начало Лайфстайл За свободното време Непозната земя Мистериозната тъмна страна на 13 исторически личности - част 1

Мистериозната тъмна страна на 13 исторически личности - част 1

Мистериозната тъмна страна на 13 исторически личности - част 1 - изображение

Хората имат кратка памет. Обикновено, когато някой прави нещо добро, ние сме склонни да забравим неговата тъмна страна. Ако някой прави нещо лошо, не вярваме на добрите му качества. Такъв е и случаят с историческите личности. И те като нас имат тъмна страна, днес споделяме това с нашите читатели.

Майка Тереза

Римокатолическа монахиня и мисионер; Родена в Скопие (сега столица на Република Македония), въпреки че е живяла по-голямата част от живота си в Индия.

Тя се бори стремглаво със здравословните проблеми и бедността в Африка, включващи ХИВ и СПИН. Тереза получава редица отличия, наградата за мир "Рамон Магсайси" от 1962 г. и Нобелова награда за мир от 1979 г. При все това осъждането й на контрацепцията е в ущърб на минимизирането на епидемията. Тя притежава достатъчно богатство, за да построи най-голямата изследователска болница в света, но вместо това поддържа болниците си и пациентите си в бедност. Твърдейки, че това е Божията воля.

Нелсън Мандела

Южноафриканският политик, филантроп и революционер, Мандела е роден в Мвезо в кралското семейство Тембу.

Завършил е право в Университета на Форт Харе и Университета на Уитуотърсранд. Неговата активност и политическа работа го правят първият избран чернокож президент на Южна Африка. Той е ръководител на Umkhonto we Sizwe, терористичното крило на Южноафриканската комунистическа партия и в последствие е признат за виновен за 156 акта на насилие над обществото, включително разрешаване на бомбардировките на обществени места.

Мартин Лутър Кинг

Американски пастор, активист, хуманитарен лидер и лидер в афро-американското движение за граждански права - Мартин Лутър Кинг (роден Майкъл Кинг Жр., 15 януари 1929 г.)

Кинг става активист за гражданските права в началото на кариерата си; На 14 октомври 1965 г. получава Нобелова награда за мир за борба с расовото неравенство чрез ненасилствена съпротива. Той получава докторска степен от Бостънския университет по систематична теология. Но по-късно разследване установява, че части от неговата книга са плагиатствани. Неговите критици го обвиняват в прелюбодейство и афери. Голяма част от това е медийна сензация, но неговият биограф Ралф Абърнатхи предполага, че вероятно истината е такава.

Алберт Айнщайн

Теоретичен физик и философ на науката, който развива общата теория на относителността: един от двата стълба на съвременната физика, Айнщайн е роден в Улм, Кралство Вюртемберг в германската империя на 14 март 1879 г.

Първата му съпруга Милева Марич е блестящ физик, от когото Айнщайн вероятно е взел някои от идеите си. Една година преди да се оженят Марич ражда момиче, на име Лисерл, докато Айнщайн не е наоколо. Лисерл е осиновена, а Айнщайн никога не вижда своето първородно дете. Съпругата му по-късно го напуска, след като научава, че Айнщайн има романтични чувства към братовчедка си Елза.

Исак Нютон

Английският физик и математик, Нютон е роден през 1642 г. в имението Уолсторпе в окръг Линкълншир.

Нютон има голям принос в математиката, законите на движението и за основаването на съвременната физика, но е още и алхимик. Той вярва, че може да създаде Философския камък - митичен елемент, способен да преобразува металите в злато и да удължава живота. Нютон посвещава късния си живот на това.

Аристотел

Той е древен гръцки философ и учен, роден в град Стегира, Халкидики, на северната периферия на класическа Гърция. Аристотел е широко смятан за един от най-влиятелните мислители в западната мисъл, но той няма високо мнение за жените. Ето един доста неуместен негов цитат: "Жените вероятно са по-низши същества, резултат от деформация".

Франклин Д. Рузвелт

Роузвелт е роден на 30 януари 1882 г. в град Хъдсън, Хайд Парк, Ню Йорк. Той е американски политически лидер, който изпълнява ролята на 32-ия президент на Съединените щати.

Лоялен на народа си, но неверен на жена си, Елинор: по ирония , носител на Американска премия за целомъдрие. Той умира с любовница в леглото си. Елинор, знаейки за неговата афера, не е до него в последните му мигове.

Вижте и останалите исторически личности ТУК >>>

Източник: tapoos.com

По статията работи: Елиза Трайкова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛичностиИсторияПсихологияТестовеСнимкиЗдравни съветиЛюбопитноАлт. медицинаРецептиВидеоНаправления в медицинатаНовиниСпортКомпании и организацииОткритияГеография