Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Мама, тате и аз Детските болести, за които всеки родител трябва да знае - част 1

Детските болести, за които всеки родител трябва да знае - част 1

Детските болести, за които всеки родител трябва да знае - част 1 - изображение

След появата на ваксините, някои детски болести започнаха да се проявяват изключително рядко, докато много други са факт в нашия живот. Те варират от общи инфекции, като възпалено гърло, до мистериозни заболявания, като болестта на Кавазаки. В тази статия ще ви представим детските болести, с които всеки родител трябва да е запознат, за да не изпада в стресови ситуации. Въпреки това, не забравяйте да се консултирате с вашия педиатър за правилната им диагноза и лечение.

Респираторен синцитиален вирус


Респираторният синцитиален вирус е една от основните причини за появата на бронхиолит /възпаление на малките дихателни пътища/ и пневмония при децата. Инфекцията започва с грипоподобни симптоми, включително треска, хрема и кашлица. До 40% от бебетата и малките деца развиват забележими хрипове, а 2% биват хоспитализирани. Вирусът е по-щадящ, ако засегне по-големи деца или възрастни.

Инфекция на ухото


Малките деца са предразположени към развитието на ушни инфекции, поради малкия размер на Евстахиевите тръби. Те свързват ушите с гърлото и могат да блокират, когато студът стане причина за възпаление. Вследствие на това се задържа течност в средното ухо, зад тъпанчето, което позволява на микробите да се размножават. Симптомите включват висока температура, нервност и дърпане на ухото. Повечето ушни инфекции се дължат на вируси и изчезват сами. Детските ваксини предотвратяват развитието на инфекции, причинени от определени бактерии, които биха могли да причинят и инфекция в ухото.

Възпаление на средното ухо


Събирането на течност в средното ухо, независимо дали е съпроводено с болка или не, се нарича възпаление на средното ухо. В повечето случаи се появява в резултат на остра ушна инфекция или инфекция на горните дихателни пътища. Течността обикновено се изчиства в рамките на няколко седмици, но ако е лепкава и се задържи по-дълго време, може да окаже неблагоприятно влияние върху слуха на детето.

Круп /ларинготрахеобронхит/


Отличителен белег на ларинготрахеобронхита е силната лаеща кашлица, причинена от възпаление на горните дихателни пътища. В повечето случаи виновникът за това е вирус. Ако кашлицата се задълбочи, може да се наложи и болнично лечение. Всъщност, повечето деца оздравяват за около седмица. Болестта най-често засяга деца, които са под 5-годишна възраст.

Болестта ръка-крак-уста


Симптомите на болестта ръка-крак-уста са треска и мехури по вътрешната страна на устата, дланите на ръцете, бедрата и стъпалата на краката. Обикновено се причинява от коксаки вирус A16, който най-често се активира и засяга децата през лятото и началото на есента. В повечето случаи състоянието им не е сериозно и трае от седмица до десет дни.

Конюнктивит


Сълзене, зачервяване, сърбеж и "лепнещи" мигли, всички те са сигурни признаци за появата на конюнктивит. Често причинен от едни и същи вируси, причиняващи и настинката, конюнктивитът се разпространява изключително бързо в детските заведения - ясли, градини, училища или кътове за игра. Консултирайте се с вашия педиатър дали детето се нуждае от лечение. В повечето случаи, очите се изчистват от секрета в продължение на четири до седем дни.

Инфекциозен еритем /пета болест/


Инфекциозният еритем, наричат още пета болест, причинява ярък червен обрив върху детското лице. Също така, той може да се появи върху тялото, ръцете или краката. Виновникът за това е човешкият парвовирус В19, който може да предизвика леки симптоми на настинка, преди да се появи същинския обрив. След като избият пъпките, детето вече не е заразно. Близо 20% от децата се заразяват с него до 5-годишна възраст, а 60% от тях - до 19-годишна възраст. Обривът обикновено изчезва в срок от седем до десет дни.

Ротавирус


Преди въвеждането на ефективната ваксина, ротавирусът беше основната причина за смъртни случаи при деца, страдащи от диария. Основните симптоми са повръщане и водниста диария, което може да дехидратира бебетата изключително бързо. Наблюденията над ваксинирани кърмачета показват рязък спад в броя на новите случаи.

Болест на Кавазаки


Болестта на Кавазаки засяга деца под 5-годишна възраст и е много рядка и загадъчна. Симптомите включват висока температура, разпокъсан обрив, подуване и зачервяване на ръцете и краката, зачервени очи, напукани и червени устни. Ако заболяването не се лекува, може да увреди сърцето и дори да доведе до фатален край. Лекарите все още не са наясно каква е причината за развитието на болестта.

Варицела


Варицелата е предотвратима с поставянето на ваксина и причините за това надхвърлят многократно спестените червени и сърбящи мехури. Тя може да доведе до опасни усложнения при новородени, възрастни и бременни жени.

Морбили


Ако децата ви са имунизирани в съответствие със задължителния имунизационен календар, то вероятно не е необходимо да се тревожите за появата на морбили. Инфекцията започва с висока температура, хрема и кашлица. След като тези симптоми изчезнат, се появява обрив по цялото тяло. Състоянието на повечето деца се подобрява в рамките на две седмици, но други развиват пневмония или получават други усложнения.

Паротит


Паротитът е друго детско заболяване, което беше често срещано, преди да се разработи ваксина срещу него. Инфекцията често протича без появата на определени симптоми, но ако се подуе жлезата между ухото и челюстта, това е повече от сигурен знак.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиИзследванияНовиниЛеченияЗдравни съветиБотаникаИсторияСпециалистиЛюбопитноКлинични пътекиЛайфстайлПатологияМикробиологияХранене при...ОрганизацииНормативни актовеВидеоПсихологияСнимкиФизиологияАлт. медицинаАнкетиТестовеЗдравни проблемиИнтервютаОбразованиеДиетиНаправления в медицинатаСпортЗаведенияРецепти