Начало Лайфстайл Аз и моето семейство 11 начина да говорите така, че малкото дете да ви слуша (1 част)

11 начина да говорите така, че малкото дете да ви слуша (1 част)

11 начина да говорите така, че малкото дете да ви слуша (1 част) - изображение

Детето и възрастният се различават в много отношения и ако желаете да получите цялото му внимание, то вие трябва да подходите по определен начин към общуването с вашето дете. Ето нашите изпитани предложения:

1. Приближете се

Всички сме виждали дете, което някак си не чува възрастния, който се обръща към него или нея от другия край на стаята, нали?

Въпреки че на моменти това поведение е стратегия за избягване, факт е, че когато изпълняват "задачи", малките деца са в състояние да блокират всички други гледки и звуци (когато те са съсредоточени в играта, например). Вместо да повишавате глас, за да извикате детето си от съседната стая, приближете се до него, така че той или тя да може да ви чуе с по-малко разсейване.

2. Бъдете на тяхното ниво

Малките деца са свикнали на шума на "големите хора" и дори може да не забележат, че сме наблизо. След приближаването до малкото дете, не се навеждайте, а седнете, или коленичете, за да сте по-близо до неговата или нейната пряка линия на зрението и слуха.

3. Използвайте нежно докосване

Ако малкото дете се чувства удобно с нас като доверен родител или някой, който редовно полага грижи за него, можем да използваме по-нежно докосване по ръката или рамото, за да привлечем вниманието му преди да заговорим.

4. Правете съзнателен контакт с очите и изражения

След приближаването до малкото дете и сте на тяхното физическо ниво, направете усилие за постигане на контакт с очите. Фокусирайте се върху поддържането на приятно или неутрално изражение (особено когато давате насоки или подсказвате промяна в активността). Ще откриете, че малките деца реагират по-добре и се успокояват, когато към тях са отправени съобразени с езика на тялото спокойни сигнали, отколкото припрени или разочаровани лица.

5. Бъдете спокойни и самоуверени

В допълнение към езика на тялото, стимулирайте постигането на благоприятен отговор от малките деца като говорите със спокоен, утвърдителен глас.

Независимо дали малкото дете е тихо и послушно или шумно и кресливо, увереният глас на доверен възрастен ще им помогне да се чувстват сигурни - което значително подобрява шансовете за сътрудничество!

6. Използвайте кратки и уверени твърдения

Малките деца възприемат кратки изявления по-добре от насоки с няколко стъпки или разкази, очертаващи дневния график. Например, "Време е да обуеш обувките и да влизаме в колата" ще получи по-добър отклик от "Ако не сме в колата до пет минути, ще бъде късно за партито и може да пропуснем игрите."

Малките деца не са като възрастните - нека не ги третираме като такива! За по-ефективни и продуктивни преходи, дейности и ясни резултати, опростявайте.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЗдравни съветиСнимкиЛайфстайлЛюбопитноСоциални грижиНовиниАнкетиОрганизацииСпециалистиРецептиТестовеХранене при...СпортАлт. медицинаИнтервютаИсторияНормативни актовеЗаведенияОбразованиеИзследванияКлинични пътекиЛеченияБотаника