Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум Започнете и поддържайте успешно разговор с ето тези трикове

Започнете и поддържайте успешно разговор с ето тези трикове

Започнете и поддържайте успешно разговор с ето тези трикове - изображение

За жалост няма да намерите точна рецепта или друг вид предписание, което да подобри от днес социалните ви умения. Ако имате обаче някой трик под ръка, със сигурност ще се справяте поне малко по-добре в случайни разговори с малко познати хора.

Вероятно на всеки се е случвало да изпадне в неудобната и конфузна ситуация с някой човек, без да знае как да го заговори. От опита се учим, но понякога не достатъчно добре. Затова вижте някои от най-добрите тактики за започване и поддържане на разговор с когото и да било, където и да се намиране.

ВИНАГИ ЗАПОЧВАЙТЕ С ВЪПРОС

Защо ли? Защото въпросът създава предпоставка за дискусия. Запитването ще отвори диалог и ще покаже на събеседника ви, че сте заинтересовани от него.

Последното нещо, което искате да направите, когато започвате разговор, е да заявите някой факт. По този начин автоматично създавате предпоставка за неловко мълчание. С въпроси, от друга страна, имате контрол върху ситуацията, т.е. можете да пренасочвате и да продължавате темата колкото си поискате.

Например, ако кажете "Днес е много студено.", няма как да очаквате отсреща продължение на разговора. Но ако попитате "Не мислиш ли, че днес е по-хладно?", автоматично си отваряте разговор за времето през последните дни.

КАКВИ ВЪПРОСИ ДА ЗАДАДЕТЕ

Нормално е да се зачудите какви запитвания да отправите към човека срещу вас. Най-доброто ви решение са така наречените гранични въпроси. Това са онези изречения, с които поставяте границата между две теми, отваряйки нова, която е обвързана донякъде с предишната. Ако границата е твърде рязка и необвързана с предмета на досегашния разговор, има опасност да накарате събеседника си да се чувства объркан.

Например, ако сте започнали разговор за времето, може да продължите темата с проблема относно облеклото: "Аз лично не знам какво да обличам сутрин, виждайки, че следобедът ще е с 10 градуса по-топло. Ти как се справяш с този проблем?"

Прехвърляйки разговора напред, трябва да внимавате относно сферите на общуване, които засягате. Семейството може да е деликатна и твърде лична тема. По-добре заложете на:

  • учене, работа, кариера, професионално развитие

Попитайте как върви новата работа; доволни ли са от позицията си; завършили ли са образованието си и пр. Това са въпроси, които предизвикват или удовлетворение и създават предпоставка за похвала, или разочарование. И в двата случая разговорът ви е в кърпа вързан.

  • местоживеене, квартал, квартира и пр.

Поразпитайте човека за квартала или квартирата, в която се намира; как се е озовал там и пр.

  • облекло

Това винаги е добра идея. Направете комплимент за някоя дреха или за цялостната визия на човека. Попитайте го откъде пазарува, как подбира дрехите си и т.н.

ИЗСЛУШВАЙТЕ! ИЗСЛУШВАЙТЕ! ИЗСЛУШВАЙТЕ!

Много хора започват разговор, но бързо се разсейват, размечтават или започват да забелязват някакви дразнещи, дребни детайли в дрехите на събеседника си. Но запомнете, че няма как да поддържате разговор, ако изобщо не чувате какво ви се говори.

Започнете ли да се вслушвате по-добре, автоматично ще започнат да се появяват нови теми за разговор. Това ще ви улесни и ще ви подаде стръв, за която да закачите следващия си въпрос.

ПОКАЖЕТЕ СВОЯТА ГЛЕДНА ТОЧКА

Не забравяйте, че добрият разговор е балансиран. Не прекалявайте твърде много с въпросите, а покажете, че и вие имате мнение. След като сте изслушали събеседника си, изкажете ясно своята позицията темата.

Ако си спестите личната гледна точка и акцентирате на въпросите, ще накарате човека срещу вас да се чувства сякаш е на кръстосан разпит. Но дори да демонстрирате ясно и отчетливо мнението си, не забравяйте да завършите с въпрос. Запомнете, че всяко следващо съобщително изречение предразполага към конфузно мълчание, особено ако събеседникът ви също не е от комуникативните хора.

БЪДЕТЕ ЕКСПРЕСИВНИ

Не се страхувайте да покажете емоциите си. Няма нищо по-неудобно в диалог от безизразна физиономия, която реди въпрос след въпрос. Дори да определяте себе си като интроверт, опитайте се в комуникацията си с хората да бъдете малко по-отворени, за да върви разговора по-леко както за вас, така и за събеседниците ви.

Не се стеснявайте да използвате жестове и мимики, сменяйки тоналностите на гласа си. Така ще звучите естествено, позитивно и ентусиазирано от разговора. С езика на тялото си ще предразполагате много повече към успешен речеви поток.

Усъвършенствате ли това, винаги ще бъдете най-желаният човек за разговори в компанията. А срещнете ли някой познат, с когото рядко се виждате, със сигурност ще оставите у него приятни впечатления за една позитивна и силна личност.

Редактор: Милена Минчева

Източник: goalcast.com

Снимки: freepik.com

Още по темата:

5.0, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиПсихологияЛайфстайлФизиологияСоциални грижиНовиниЛюбопитноТестовеБотаникаЛечения