Начало Лайфстайл Интимно Любов и секс Как да спорим с половинката си, когато знаем, че сме прави

Как да спорим с половинката си, когато знаем, че сме прави

Как да спорим с половинката си, когато знаем, че сме прави - изображение

Колкото и странно да ви звучи, най-добрата стратегия по време на спор е да НЕ убеждавате събеседника си, че сте прави. По-вероятно е това да предизвика негативни реакции, а не съгласие.

Според психолога от Харвард, Ейми Къди, най-доброто нещо, което можете да направите по време на спор, за който сте убедени, че сте прави, е просто да слушате.

Къди е автор на "Присъствие: Подтикнете най-смелото си аз пред най-големите предизвикателства" ("Presence: Bringing Your Boldest Self to Your Biggest Challenges") – книга за фините, но мощни начини, по които поведението на човек може да повлияе мислите и емоциите на другите.

В своя труд авторката твърди, че когато се чувстваме силни (т.е. контролираме настоящия момент), имаме способността да внушим тази власт и в човека срещу нас.

По време на неотдавнашен разговор с писателката Сюзън Кайн, Къди призна, че най-големите й предизвикателства идват в личните й отношения със съпруга. Конфликтите с него дори събуждали у нея силна тревожност.

За подобни случаи Къди предлага пълно ангажиране с човека, с когото спорите, особено ако това е вашият партньор. Давайте му възможност да обясни своята гледна точка. Покажете му, че го уважавате и разбирате.

Изслушвайки събеседника си, вие му давате възможност да изкаже аргументите си и да остане спокоен. Така демонстрирате още, че и двамата сте активни и равнопоставени в диалога.

Семейният терапевт Джон Готман споделя, че спорът между двама влюбени трябва да бъде като двама играчи с топка, които не спират да си я подават.

Дори партньорът ви да казва нещо обидно или неприлично, прехапете устни и стискайте език. Не бързайте да нападате и вие. Все един от двамата трябва да остане спокоен и да уравновеси обстановката. Колкото повече изчаквате и изслушвате, толкова по-ясно ще разберете същината на проблема. А когато партньорът ви изкаже всичко, което е искал, а вие още не сте сигурни как да отговорите адекватно, без каквито и да е порицания, просто кажете, че имате нужда от почивка и ще продължите разговора си след малко, за да може и двамата да се успокоите.

Понякога битови спорове (например караница за тоалетната чиния или прането) не се приемат като нещо особено важно от единия партньор. Но щом въпросът е повдигнат от другия, това значи, че той се чувства изморен, пренебрегван и не му се оказва никаква помощ в домашните задължения. Или с други думи казано, един спор, колкото и незначителен да ви се струва, може да разкрие доста по-дълбоки проблеми във връзката ви.

Затова не бързайте да пренебрегвате и да отминавате споровете с половинката си, а замълчете за момент и изслушвайте колкото се може по-добре.

Редактор: Милена Минчева

Източник: thisisinsider.com

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЗдравни съветиЛайфстайлФизиологияСоциални грижиНовиниЛюбопитноТестовеБотаникаЛечения