Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум 10 словесни трика, с които да усъвършенствате комуникативните си умения (част 1)

10 словесни трика, с които да усъвършенствате комуникативните си умения (част 1)

10 словесни трика, с които да усъвършенствате комуникативните си умения (част 1) - изображение

Всички ще се съгласите, че най-важното ни умение в съвременния живот е комуникативното. Способността  да изразяват умело мислите си и да формират връзки с хората е едно от най-важните неща, които притежават успешните хора.

И все пак, в училище никой не учи децата на ефективна комуникация. Очаква се, че като биват хвърлени в училищния двор, те сами ще се научат да се изразяват. Не трябва да бъде така. Съществуват много прости комуникационни трикове и стратегии, от които всеки би почерпил нещо полезно. А ето тук може да откриете някои интересни начини, с които да усъвършенствате своите собствени комуникативни способности.

Дайте силата на другия

Да припомняте на събеседника си, че той сам има власт над себе си с изрази като "само ако ти решиш" или "в случай, че на теб ти допада", би подобрило разговора ви. Така той ще чувства, че контролира ситуацията, а не е принуден или воден към конкретно решение от вас. По този начин вероятността той да се вслуша в съвета ви или да направи това, което ви искате се увеличава.

Освен това, задавайте и смислени въпроси към събеседника си. Често хората се самозабравят и говорят само за себе си. Това е обяснимо, тъй като това подбужда приятно усещане в мозъка и ви кара да се чувствате по-добре. Но такъв разговор е вероятно да се превърне в монолог и актът на комуникация се обезсмисля.

Винаги искайте повече

Ако шефът ви предлага увеличение, поискайте повече, отколкото мислите, че ще ви даде. Той, разбира се, ще понижи сумата, но и ще се почувства победител в преговора с вас. Но това, което вие ще спечелите, е, че шефът вече ще знае, за вашето самочувствие и увереност в работата. А и е твърде вероятно по този начин да ви даде повече от колкото самият той е планувал.

А кой е победителят сега?

Спрете да говорите

Ако се успокоите и намалите темпото, другият човек ще иска да запълни конфузното мълчание. Така ще дадете възможност на събеседника си да се изяви повече, вместо да изсмуквате от пръстите си безсмислени теми.

Използвайте прости думи

Силните личности залагат на прости думички, с които да се изразяват. Сложните и високопарни изрази могат да ви накарат да изглеждате твърде претенциозен, а дори могат и да объркат слушателя или цялата аудитория. Семплия изказ не би ви накарал да изглеждате по-малко интелигентен. Както казва великият Айнщайн: "Ако не можеш да го обясниш на шестгодишен, значи сам не го разбираш".

Не говорете монотонно

Най-добрите говорители използват многообразие от тонове. Добавете един по-емоционален тон на речта си. Това задържа вниманието на слушателите, а вас ще ви прави по-интересен и по-колоритен говорител. Динамичната реч е много трудна за усъвършенстване, но не и непосилна. А веднага щом започнете да напредвате, ще видите ефекта от нея.

Втора част на статията можете да прочетете ТУК 

 

Редактор: Милена Минчева

Източник: ideapod.com

Снимки: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияЗдравни съветиФизиологияСоциални грижиНовиниСнимкиЛюбопитноТестовеБотаникаЛечения