Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Мама, тате и аз 10 начина да прекарвате качествено време с вашия тийнейджър

10 начина да прекарвате качествено време с вашия тийнейджър

10 начина да прекарвате качествено време с вашия тийнейджър - изображение

Понякога е трудно да се поддържа близост с тийнейджърите, нали? Във възраст, в която са надраснали много детски занимания, все по рядко се намират семейни дейности, от които да се интересуват.

Тийнейджърските години са и времето, в което младите хора започват да прекарват повече време с приятели, отколкото със семейство си. Ето защо без съгласувани усилия за отделяне на качествено време заедно, много от тях започват да се отдалечават от родителите си.

Нормално за тийнейджърите е да стават все по-независими, но е от съществено значение да инвестирате енергията си в поддържане на добри отношения с тях, дори когато имате проблеми с комуникацията.

Ето 10 начина да постигнете това, дори ако говорим за само няколко минути на ден.

1. Изключете електрониката

Ако сте като повечето семейства, електрониката вероятно пречи на комуникацията ви "лице в лице". Ограничете времето пред екрана за цялото семейство. Установете правило за домакинството, според което всички джаджи трябва да бъдат изключени в определени моменти.

Прекарвайте време "без електроника" поне веднъж седмично. Дори ако е само за един час, изключете всички телевизори, компютри и мобилни телефони и вижте какво ще се случи. Вероятно ще имате много по-голям шанс да разговаряте качествено.

2. Вечеряйте заедно

Вечерята - или поне едно хранене на ден заедно - може да създаде прекрасна възможност за добра комуникация. През това време изключете електрониката и се съсредоточете върху разговора. Това е вероятно най-подходящият начин да разберете повече за деня на вашия тийнейджър.

3. Влезте в неговия свят

Вероятно вашето пораснало дете се радва на неща, за които не знаете нищо.

Бъдете готови да влезете в света на тийнейджърите, дори когато това не ви харесва особено.

Например, ако той харесва видеоигри, опитайте да играете заедно. Оставете го да ви научи или да ви покаже нещо ново.

4. Правете нещо активно

Понякога тийнейджърите не обичат много, много да седят и да говорят. Но ако ги накарате да играят или да правят нещо, което включва движение, то може да доведе до по-естествени разговори.

5. Правете нещо хубаво за другите заедно

Задружните добри дела наистина помагат за подобряване на връзката. Независимо дали приготвяте храна за съседа или сте доброволци в общностен проект, това може да направи чудеса помежду ви. Подобни дейности не само ще ви дадат време да говорите, но и ще помогнат на вашия тийнейджър да види ползата от това да се помага на останалите.

6. Излизайте с колата заедно

Шофирането е отлична възможност за водене на разговори. Едно от предимствата, които предразполагат към това е, че не е нужно да правите очен контакт. Тази малка подробност може да помогне да се чувствате по-комфортно в обсъждането на неудобни теми.

7. Разхождайте се заедно

Разходките ви дават допълнителна полза за здравето, но са и добър начин да прекарате качествено време с вашия тийнейджър. Обиколките из квартала ще ви разсеят от всички странични неща у дома и ще ви дадат възможност да говорите лично.

8. Завършете проект заедно

Много подрастващи вероятно ще се оплакват, че е не е нужно да участват в проекта, но щом веднъж започнат, това ще им донесе радост. Независимо дали това значи измиване на колата или боядисване на стая, поканете детето си да се включи.

9. Научете своя тийнейджър на нещо ново

Покажете му нещо ново. Независимо дали ще му предадете уменията си за готвене или ще му помогнете да научи китайски, споделете с него знанието си.

Не го насилвайте, ако не се впечатлява от някои дейности и занимания. Често обаче може да се изненадате от интереса му към това как вършите вашите неща.

10. Планирайте семейни вечери

Отделяйте време за цялото семейство заедно.

Независимо дали ще играете бордни игри веднъж месечно или ще гледате филм веднъж седмично, превърнете тези занимания в традиция.

Източник: verywell.com

Снимка: timbuchman.us

По статията работи: Елиза Трайкова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноЛайфстайлСнимкиНовиниСоциални грижиСпортИнтервютаЗдравни съветиАнкетиОрганизации