Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Семейни ритуали и традиции 10 родителски правила, които превръщат еврейските деца в гении

10 родителски правила, които превръщат еврейските деца в гении

10 родителски правила, които превръщат еврейските деца в гении - изображение

Родителството е пожизнен процес, в който няма строго разграничение на правилно и грешно. То е пътешествие, по време на което не само сме отговорни за отглеждането на други човешки същества; Ние също сме по пътя на самообучението. Независимо колко книги за родителството четем няма определено правило за отглеждане на деца, което да гарантира, че вашето дете ще израсне добро човешко същество с висок интелект.

Еврейските родители, от друга страна, няма нужда да четат много книги за родителски грижи или да посещават психолози, за да помогнат да отглеждат децата си. Децата им като цяло не само са невероятни човешки същества; Те също са гении по същество. Ето десет неща, които една еврейска майка прави. Може да се окаже, че това е тайната на успешните майки.

1. Поощряване на независимост

Израстването като независими индивиди е ключова характеристика на еврейските деца. Това е основна личностна черта, която се среща в повечето евреи и може да се дължи само на факта, че те учат децата си, че могат направят всичко сами. Малката разлика в това да можеш да правиш нещата сам и това просто да ги можеш помага да отгледаш независими деца, които не търсят друг, който да им помогне да реализират и постигнат своите цели и мечти. Те поемат отговорност за себе си и за действията си и не чакат никого. Запретват ръкавите си и започват да работят, вършейки каквото е необходимо и това ги прави толкова невероятни!

2. Нищо не е трудно, ако опиташ

Често виждаме родители да казват на децата си, че са прекалено малки, за да направят нещо и продължават да изпълняват тази задача вместо тях, като например връзването на обувки или почистване на масата след вечеря. Еврейските родители използва мантрата - опитай, опитай, опитай отново, докато не успееш.

Ако детето не може да закопчае ризата си, майката няма да стане нетърпелива и да му каже, че е твърде малко, за да го направи, разкопчавайки я и закопчавайки я правилно вместо него. Еврейската майка ще седи до него и ще го направлява. Ще го накара да разкопчае ризата, а след това ще обясни правилния начин, но тя ще позволи на детето да го направи само. Тя търпеливо ще е до него, колкото и време да отнеме това разкопчаване и закопчаване, докато детето не го схване правилно.

Има една поговорка, която еврейските старейшини използват: "Kol haschalot kashot", което означава "Всички начала са трудни." Те вярват, че след трудностите следва лекота и помагат на децата си да станат силни хора, които не се плашат при първите признаци на трудност. Учат ги да продължават напред, лице в лице с всички затруднения, които срещат по пътя си.

3. Установяване на доверие

Дете, което се третира с уважение, ще се научи да дава уважение. Психолозите казват, че децата просто искат да бъдат третирани като всички останали. Какво е най-важното във всяка връзка? Разбира се, това е доверието. Най-голямата награда, която всеки може да даде или да получи, е доверие. Еврейските родители знаят това твърде добре и го използват, за да утвърдят своите деца. Когато детето иска да помогне в къщата, те няма да засенчат всяко движение, което то прави или да посочват всяка малка грешка в процеса. Те разясняват основите, вземат необходимите предпазни мерки, като например да държат острите предмети далеч от тях и ги оставят. Родителите вярват, че детето не само ще се научи по-добре с метода проба-грешка, но и ще узнае и уважи доверието, което родителят му демонстрира. Това спомага за повишаване на самочувствието и увереността, което ги учи на уважение към хората около тях.

4. Лично развитие и растеж

Докато повечето родители се фокусират върху външното представяне на детето си, еврейските родители се фокусират повече върху вътрешния растеж и развитие. Вместо да се съсредоточават върху отглеждането на децата в стерилни условия, подобно на тези в рекламите, те ги оставят да се търкалят в кал, да скачат в локви, да се мокрят в дъжда и да се прибират у дома с изцапани от тревата колене!

Еврейските родители не вярват в ограничаването на личното развитие на децата си, само защото няма да изглеждат добре или непокорни с разрошената коса след катеренето на онова дърво. Те се съсредоточават повече върху физическото и психическото му състояние, за разлика от външния им вид. Външността е нещо временно, личното развитие и растежът са процеси, които продължават през целия човешки живот.

5. Децата ще бъдат деца

Децата ще бъдат деца. Те виждат нещата, които възрастните правят, и се опитват да имитират, защото родителите са непосредствените им влиятели. Ако те ви видят, че готвите цял ден, а на следващия миялната машина прелива, бихте ли направили остър коментар за ентусиазма на детето си, който проявява в кухнята? Ако сте еврейски родител, най-вероятно няма да го направите.

Еврейските родители вярват в пренебрегването на бъркотията, която създават децата им, влагайки сърцето и душата си в прости действия като закуска или "почистване" на съдовете. Те пренебрегват пръските сапун по пода или кухненския плот, покрит с брашно. Те гледат на намерението зад бъркотията и оценяват факта, че децата им са мислещи малки човешки същества, които вярват, че помагат в къщата и правят изненади за закуска.

Дори изгорените палачинки имат по-добър вкус, когато се правят с такава любов! Това е мантрата на еврейския родител.

6. Да оставиш енергията да тече

Децата имат орди от енергия в себе си, която трябва да изразходят! Съхраняването на цялата тази енергия вътре е не само нереализиран потенциал, но също така оказва отрицателно въздействие върху детето, може да предизвика проблеми в настоящето и в бъдеще.

Докато повечето родители се уморяват от децата си, които играят наоколо - да бягат, да творят неща, да катерят дървета, да се търкалят в градини, да преследват пеперуди - еврейските родители не само насърчават подобни дейности, но и ги наблюдават. Те правят това, за да гарантират, че детето им ще остане в безопасност, докато се наслаждава на живота. Бидейки перфектната публика, която да ги насърчи, когато се нуждаят от насърчение, да ги аплодира, когато постигат малки победи, като изкачване на оградата или поставят хранилка в клоните на дървото.

7. Оценяват средата

Еврейските родители дават на децата си голяма свобода да се развиват и да се учат от заобикалящата ги среда и собствените им действия. Те гледат на скъсаните дънки от още едно скейтборд падане като белег на един велик атлет, който не се страхува да опитва и не се предава пред провала; някой, който продължава да се изправя, за да постигне целта си въпреки неуспехите.

Съществуват обаче граници, които трябва да бъдат въведени, за да се научи детето кое е правилно и кое грешно - нещо, което еврейските родители не подценяват. Едно от най-важните правила във всяко еврейско домакинство е уважението към родителите. Да обръснете веждите си или да боядисате подмишниците си в синьо няма да предизвика голяма реакция, освен може би строг поглед, обаче, ако едно еврейско дете прави грешката да бъде неуважително към родителите, то ще помни наказанието до края на живота си.

8. Лидери по пример

Младите се научават да уважават своите старейшини и родителите си още от ранна възраст. Те знаят, че родителите им са лидерите у дома; че те имат голям опит и са мъдри. Децата също разбират, че те са заети и затова поемат инициатива, вместо да се обръщат към тях за всяко малко нещо, те се научават да правят нещата сами. Това също така внушава в тях увереност. Така те не са зависими от никого, защото вярват в себе си и способността си да вършат всичко.

9. Вселяване на самоконтрол

Често виждаме родителите да изискват самоконтрол, като отнемат вещи от своите деца, с цел преподаване на правилните етикети и кодекс на поведение. Еврейските родители не се съобразяват с идеологията на съгласието поради страх. Те вярват, че вдъхват на децата си идеалното поведение, което зачита всяко човешко право още от самото начало. Родителите въвеждат правила, чието значение логично и разумно обясняват на децата, за да бъдат разбрани. Тогава детето наистина учи и упражнява самоконтрол.

Еврейското дете не би драскало върху стената, не защото се страхува от напляскване, то предпочита да не го направи, защото разбира, че времето, което родителите му ще отделят за почистване, е време, което те могат да прекарат заедно, правейки нещо забавно като семейство. То разбира и значението на разхищението и колко нежелателно е не единствено да унищожиш добрите си пастели, но и да имаш сърдит родител.

10. Да бъдеш внимателен

В днешния свят повечето родители са твърде заети със собствения си живот и не дават и половината от вниманието си на децата.

Еврейските родители обаче вярват в това, че трябва да дадат цялото внимание на децата си (след работа) и често може да ги видите да крещят с радост и да скачат с вълнение заедно с тях! Тази бодлива гривна, направена на ръка, ще украси китката на еврейската майка, така че детето й да се чувства ценено. Те вярват в утвърждаването и подсилването на доверието на младия човек още от самото начало.

Източник: tapoos.com

Снимка: thejc.com

По статията работи: Елиза Трайкова

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлИсторияПсихологияСнимкиЗдравни съветиНовиниСоциални грижиЛюбопитноАнкетиОрганизации