Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Внучка на оцелял от Холокоста призна,че е обрала Аушвиц

Внучка на оцелял от Холокоста призна,че е обрала Аушвиц

Внучка на оцелял от Холокоста призна,че е обрала Аушвиц - изображение

Ротем Бидес - студентка по изкуствата и внучка на оцелял от Холокоста си призна, че е задигнала предмети от Аушвиц за проект, свързан с дипломната и работа.

Израелският вестник "Yedioth Ahronoth" пише, че музеят , в който се намира бившия концентрационен лагер ще повдигне обвинения срещу нея за кражба, въпреки наложените забрани , които важат за всички посетители, без изключение. Фотографии от изложбата на студентката , показват материалите, които тя взима от Аушвиц.

Младото момиче, обяснява, че е почувствала необходимост да ги притежава.

" Милиони хора губят животите си заради "моралните" закони в дадена страна, и под определен режим. И ако такива са забраните, защо да не отида там и да действам според моите собствени разбирания. Законите се правят от хора, а моралът се променя с времето и в различните култури. Аз съм трето поколение от Холокоста и не заявявам,че ми е позволено да го направя, само защото моят дядо е бил в Аушвиц. Просто задавам въпроси и търся отговори. Притеснявам се, че след като оцелелите вече са покойници , геноцидът започва да се превръща в мит, а това е недопустимо“, говори в своя защита студентката.

Аушвиц

Художникът Михал Нааман, който е научен ръководител на момичето говори в нейна защита:

"Не мисля, че в постъпката й има нещо лошо. Усилията и да премахне границата, която ни отделя от погнусата, и предшества събитията от Втората световна война, и по-специално към евреите, е нещо, което изкуството прави понякога. "Тя не е откраднала, а е взела доказателство. Не е лошо или манипулативно Тя успява да създаде уникална среща между изкуството и отминало събитие, което е било обвито в много думи, символи и представяния.", споделя той.

Аушвиц

От "Аушвиц-Биркенау" обаче настояват Израел да гарантира връщането на материалите. В изявление по случая те споделят: "Това е твърде болезнено и неприемливо за нас. "Аушвиц-Биркенау" е защитена територия, която свидетелства за трагедията на Холокоста и Втората световна война. Длъжни сме да я опазим за идните поколения. Ужасно е да си представим, че кражбата може да бъде оправдана по какъвто и да е начин.“

Двадесет и седем годишната студентка, която учи в колежа "Бейт Берл“ е отстранена след случката.
Това не е първият път, в който някой краде предмети от Аушвиц. През 2009 година крадци задигат металния надпис "Arbeit macht Frei" , който беше поставен над входната врата.

източник: theguardian.com

снимки: Уикипедия

по статията работи: Илияна Стоянова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияЛайфстайл