Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Мама, тате и аз 10 прости начина да отгледате признателни деца (част 1)

10 прости начина да отгледате признателни деца (част 1)

10 прости начина да отгледате признателни деца (част 1) - изображение

Дори да не позволявате твърде много глезотийки и своеволия на малчуганите си, сега живеем във време на масови консуматори, т.е. искате или не, децата израстват в свят, който те блазни да искаш и да имаш винаги нещо ново. Затова и хората в днешно време са толкова неблагодарни и не оценят всичко, което имат, а само се стремят към новото.

Ако искате да отгледате признателни и благодарни деца, ще трябва постоянно да прилагате тази цел към възпитанието им. Тези 10 простички съвета със сигурност ще ви помогнат много в това предизвикателство.

Не забравяйте, че сте модел за подражание

Един от най-добрите начини да отгледате признателни хора е сами да бъдете такива. Вие сте основен пример за поведение на вашето дете. Ако отбелязвате често за какво сте благодарни, то със сигурност думите ще навлязат и в ежедневния речник на детето ви.

Доброволчество

Дори докато са малки, децата могат да бъдат полезни в обществото. Мотивирайки своето дете да бъде доброволец, юношата ще изпита красивото чувство да е полезен и да се раздава за хората, без да иска нещо в замяна. Така материализмът, с който децата израстват като биват затрупани с играчки, няма да бъде част от характера на вашето дете. За него ще бъде много по-важно да се чувства дълготрайно добре от някое свое действие, вместо за един кратък момент, в който си купува поредната бързо омръзваща играчка.

Не е нужно доброволческата акция да е мащабна. Можете да изпечете мъфини, които да раздадете на пациентите в местната болница; да изчистите входа на жилищния блок, за да е приятно на всички; да помагате в местната библиотека и какво ли още не.

Направете ги активна част от домашните задължения

Ако детето ви не харесва нещо, което сте сготвили, и не оценя усилията ви, то трябва да го вкарате в кулинарния процес. Нека види наистина колко време и усилия са нужни, за да се сготви за цялото семейство.

Това не значи, че ще обикне всяко ваше блюдо, но поне ще бъде признателно за усилията, които сте положили, за да го сготвите.

Позволете им да припечелват нещо

За децата е наистина трудно да осъзнаят защо не им купувате всички играчки в магазина. Парите са абстрактна, но основна концепция, чрез която работи светът, но по-малките деца не могат да осмислят същината на понятието.

За да осъзнаят липсата/наличието на пари, трябва да им покажете и двете ситуации. Следващият път, когато детето ви поиска нещо, накарайте го да измисли начин да спечели пари, с които да си закупи сам играчката. Това може да се случи като си спестяват от джобните, вършат допълнителна работа при баба и дядо и пр. Така, купувайки си играчката с пари, изкарани от собствен труд, ще я ценят много повече. А и ще се радват на всичко, което вие купувате за тях, защото са видели, че тези неща не се появяват магически в дома, а с много труд от ваша страна.

Задавайте правилни очаквания

Ако при всяко ходене до магазина купувате на децата си нещо, те ще приемат това за даденост и ще очакват да получат сладкиш или играчка при всяко пазаруване. Не си позволявайте да ги глезите с нещо всеки път, когато отивате до местния супермаркет.

Преди да влезете в магазин, задайте правилните очаквания към децата си. Обяснете им, че влизате само да разгледате или да купите нещо за вечеря. В случай, че детето ви хареса нещо, кажете му да си го запише като желание за рождения ден или Коледа. Така децата ще са наистина признателни, когато получават нещо, и няма да приемат играчките си за даденост.

Важно е да бъдете търпеливи. Възпитанието е дълъг и сложен процес, а децата понякога са доста егоцентрично настроени. Колкото по-упорити сте, толкова по-добри резултати ще постигате.

Втора част на статията може да прочетете ТУК

Редактор: Милена Минчева

Източник: mother.ly

Снимки: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияЗдравни съветиЛюбопитноСнимкиИнтервютаОрганизацииОбразованиеСоциални грижиНовиниНормативни актовеСпециалистиРецептиСпортАлт. медицинаИсторияАнкетиХранене при...ТестовеЗаведенияИзследванияКлинични пътекиЛеченияБотаника