Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Мама, тате и аз 10 прости начина да отгледате признателни деца (част 2)

10 прости начина да отгледате признателни деца (част 2)

10 прости начина да отгледате признателни деца (част 2) - изображение

Дори да не позволявате твърде много глезотийки и своеволия на малчуганите си, сега живеем във време на масови консуматори, т.е. искате или не, децата израстват в свят, който те блазни да искаш и да имаш винаги нещо ново. Затова и хората в днешно време са толкова неблагодарни и не оценят всичко, което имат, а само се стремят към новото.

Ако искате да отгледате признателни и благодарни деца, ще трябва постоянно да прилагате тази цел към възпитанието им. Тези 10 простички съвета със сигурност ще ви помогнат много в това предизвикателство.
Подарявайте преживявания, не играчки

Подарявайте преживявания

Ако децата ви са затрупани с играчки, по-вероятно е да са типични консуматори, материалисти, но не и признателни хора.

Опитайте се да замените играчките с някое ново преживяване, когато искате да им подарите нещо. Пропуск за зоопарка, абонамент в някоя игрална зала или билет за специален ден, прекаран с мама и татко. Тези преживявания ще подпомогнат и вашата връзка с детето, ще надградят опитът, който трупът децата и ще намалят неблагодарния стремеж към консуматорство.

Лист с благодарности

Когато покрай Коледа децата изготвят своите листове с желания към Дядо Коледа, накарайте ги да направят и лист с неща, за които са благодарни. Хубаво ще бъде да им помогнете в началото. А ако са много малки и не могат да пишат, това не значи, че не могат да посочат признателността си към някои неща. Казвайки ви за какво са благодарни, вие може да го напишете вместо тях и да съхраните списъка. И за двама ви това ще бъде специален и символичен спомен от детството на детето.

Пазете се от реклами

Със сигурност рекламите заливат реалното и виртуалното пространство, което обитавате. Те дават безкрайно много информация за нови игри, кукли, колички и какво ли още не, а предаването на тази информация е възможно на изкусително и манипулативно.

Напълно нормално е, гледайки реклами, децата да поискат всичко от тях. За да се предпазите, просто редуцирайте до колкото е възможно рекламите, с които се сблъскват вашите деца.

Направете буркан за признателност

Отделете един буркан, който да е предназначен за благодарности. В него всеки от семейството трябва да сложи по нещо, за което е благодарен.

Периодично, когато ви се случи нещо хубаво, добавяйте нови бележки в буркана. Не е нужно да са мащабни събития, а дори малки жестове, които някой е направил към вас.

"Благодарна съм, че баба ви ни подари нови цветя за градината. Всеки път, когато ги погледна, се чувствам радостна".

Казвайте "благодаря" често и честно

Казването на учтивата дума вече сякаш не се свързва толкова с признателността, колкото с етикет за социално поведение. Но изричането на думите може да доведе до разтапящ сърцето момент.

Опитвайте се да казвате "благодаря" дори в не толкова значими ситуации. Щом думата излиза ежедневно от вас, то със сигурност и детето ще я използва активно.

Колкото по-признателно се държите вие, толкова повече децата ви ще се адаптират към това поведение и ще го приемат за свое собствено.

Важно е да бъдете търпеливи. Възпитанието е дълъг и сложен процес, а децата понякога са доста егоцентрично настроени. Колкото по-упорити сте, толкова по-добри резултати ще постигате.

Първа част на статията може да прочетете ТУК

Редактор: Милена Минчева

Източник: mother.ly

Снимки: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияЗдравни съветиСнимкиЛюбопитноОрганизацииИнтервютаОбразованиеСоциални грижиНовиниНормативни актовеСпортИсторияАнкетиХранене при...РецептиТестовеАлт. медицинаЗаведенияСпециалистиКлинични пътекиИзследванияЛеченияБотаника