Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Мама, тате и аз Монтесори учители: "Не казвайте "браво" на децата си!" (част 1)

Монтесори учители: "Не казвайте "браво" на децата си!" (част 1)

Монтесори учители: "Не казвайте "браво" на децата си!" (част 1) - изображение

Не мислите ли, че понякога децата чуват твърде много за един ден думичката "браво". Тя е навлязла дълбоко в ежедневната ни комуникация с децата, но в класна стая на едно училище "Монтесори", надали ще чуете подобна фраза.

Това не означава, че те не използват позитивни и окуражителни обръщения, когато разговарят с децата. Просто техните думи акцентират повече върху процеса на постигане на успех, а не на крайната цел. Т.е. за тях е по-важен натрупаният опит, знание и емоция, с които детето се е сдобило, а не крайната цел, до която може да се стигне и претрупвайки нещата.

Има много начини да изразите позитивна подкрепа към децата, за да ги накарате сами да ценят себе си и труда си. Ако казаното дотук ви звучи твърде абстрактно, ето тук може да разгледате няколко нагледни примера, ползвани най-често от "Монтесори" учителите.

Работил си дълго време върху това!

Когато детето ви поднесе картина, която е нарисувало, опитайте да фокусирате коментара си върху целия творчески процес, извършен от детето, а не върху това, колко е хубава самата картина.

Покажете му, че сте видели колко дълго и усилено се е трудило, за да създаде своята творба. Това изтъкване на самия процес на създаване на картината ще покаже на детето кое наистина е важно. Следващият път, когато отново детето изработва нещо, не просто ще го свърши по-бързо, а ще се постарае, защото ще знае, че самият труд има значение.

Кое беше най-забавното нещо, докато го правеше?

Насочвайки въпроса към това, кое според него е било най-забавно, вие го поставяте в ситуация само да отсъжда за труда си, а не вие. Така то се възпитава да има собствено мнение, без да се направлява от някой възрастен, а и за в бъдеще няма да имат нужда от нечие одобрение. Но най-основната цел на въпроса е да ги концентрира върху това, което наистина им доставя удоволствие.

С постоянство на подобни въпроси детето ще стигне до това, което наистина харесва, а след време ще се стреми и да се занимава само с приятни за него неща.

Кое ти харесва най-много в работата (картината)?

Насърчавайте детето само да си бъде и критик. Питайте го кое е най-хубавото нещо в картината му. Помогнете му да си изгради навика да се вглежда в своя личен труд, напредък и умения, вместо да се сравнява непрестанно с другите.

Разкажи ми повече за твоята картина

Много често, когато децата ни носят свое произведение, те искат просто да споделят и да си поговорят с някого за това. Често се оказва, че нямат нужда от каквато и да е оценка от ваша страна. Затова можете просто да помолите детето да ви разкаже повече за картината си. Това едновременно ще покаже интерес, ще го стимулира да мисли и комуникира, разказвайки за намеренията, изработването и резултата от целия труд.

Как избра цветовете?

Ако детето ви е малко по-голямо, може да си позволите и да го попитате по-специфични въпроси относно пътя за постигане на крайния резултат. Питайте ги как и защо са избрали конкретните цветове, или пък какъв тип хартия са използвали. Покажете им, че сте дълбоко заинтересувани относно всяка стъпка от осъществяването на картината, и им помогнете сами да осмислят пълноценно вашите въпроси и личните си отговори.

Всичко изглежда толкова подредено и хубаво, когато прибереш играчките си.

Коментирайте точните действия, с които детето ви е впечатлило, както и причините да бъдете очаровани от тези действия.

Втора част на статията може да прочетете ТУК

 

Редактор: Милена Минчева

Източник: mother.ly

Снимки: tiddlywinksandscallywags.ie

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЗдравни съветиПсихологияИсторияСнимкиНовиниСоциални грижиРецептиЛюбопитноАлт. медицинаТестовеСпортХранене при...ИнтервютаАнкетиОрганизацииОбразованиеЗаведенияНормативни актовеСпециалистиИзследванияКлинични пътекиЛеченияБотаника