Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно В Китай: Откриха най-дългия мост в света

В Китай: Откриха най-дългия мост в света

В Китай: Откриха най-дългия мост в света  - изображение

В Китай бе открит най-дългият мост в света, който свързва Хонконг, Макао и южния китайски град Чжухай.Благодарение на моста, разстоянието между Хонконг и Чжухай ще се изминава за 45 минути вместо за досегашните 4 часа.

Създаването на 55- километровото съоръжение е част от инициативата на Пекин за икономическо интегриране. Освен мост има и подводни тунели, изкуствени острови. Мостът, който е проектиран да издържа на земетресения и тайфуни, е изграден с 400 000 тона стомана, достатъчно за строителството на 60 Айфелови кули.

Общите разходи за построяването му са около $20 млрд. Първоначалната идея бе мостът да бъде открит през 2016г., но оскъпяване забавя неговото изграждане. Преминаването през него ще бъде възможно само със специално разрешение.

мост

Макар да е инженерен подвиг, чието приключване отнема цяло десетилетие, мостът е посрещнат с негативизъм и пренебрежение от граждани на Хонконг заради забавянето, надхвърлянето на бюджета и недоверието към него като към поредния символ на желанието на Китай да интегрира града, след като мнозинството предпочитат той да остане автономен. 

Освен това строителството на моста е довело до сериозен спад в местната популация на китайския бял делфин – застрашен вид и символ на Хонконг.

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: dailymail.co.uk

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСпортСнимки