Начало Лайфстайл За свободното време Непозната земя 10 от най-лудите владетели в световната история - част 1

10 от най-лудите владетели в световната история - част 1

10 от най-лудите владетели в световната история - част 1 - изображение

Принцoвете Уилям и Хари наскоро стартираха нова кампания, наречена "Heads Together", която цели да окаже подкрепа на хора с психични проблеми, както и да повиши обществената осведоменост по темата за психичното здраве. Примерите от световната история доказват, че владетелите често са страдали от психични разстройства, които в допълнение с абсолютната им власт са довели до объркващи и странни ситуации.

Представяме ви 10 от най-лудите и странни владетели в световната история.

Цар Петър III, Русия

Цар Петър 3

Цар Петър III , роден през 1728 г. в Прусия, е принуден да отиде в Русия - страна, която той ненавижда.  Когато се жени за бъдещата императрица Катрин, царят е бил по-заинтересован от това да прекарва време с играчките си войници, отколкото със съпругата си. Той принуждава жена си да се облича като войник и да изпълнява интензивни военни тренировки. Веднъж дори убива плъх чрез специално изработена бесилка за измяна, защото е нахапал главата на един от войниците му.

Калигула

Калигула

Калигула е известен като един от най-жестоките, но и необикновени владетели, които вярвали, че са Бог. Една от най-странните му мании е била обсебеността към коня му. Той го обичал толкова много, че наредил да му направят мраморна конюшня с ясли от слонова кост, златен нашийник и собствена къща. Калигула дори планирал да направи коня си сенатор, но убийството му осуетява този план. Историците все пак имат някои съмнения относно този мит. 

Крал Карлос II, Испания

Карлос 2

Слабото умствено и физическо състояние на крал Карлос II е резултат от характерните кръвосмесителни бракове за испанските Хабсбурги. Той е страдал от честа диария, повръщане, халюцинации, едва говорел и дъвчел храната. Оправдавал е своята физическа и ментална недъгавост с това, че е бил омагьосан, прикривайки кръвосмешенията в семейството. Карлос умира, преди да навърши 35 години, състарен и напълно плешив.

Султан Ибрахим I , Османската империя

султан Ибрахим 1

Бъдещият султан прекарва ранната си младост в плен - в сграда без прозорци, наречена "Клетката", която оказва влияние върху менталното му здраве. Той е имал огромен харем и е бил обсебен от жени с наднормено тегло. В стремежа си да намери най-дебелата от тях, слугите му "доставят" дама, която тежи 156 кг - бъдещата му любимата жена. Султанът е бил параноик - издал е заповед да удавят 280 от приближените му в Босфора, защото подозирал, че са организирали заговор срещу него. Заради това негово деяние той остава в историята с прозвището "Лудият".

Принцеса Александра Амалия, Бавария

принцеса Александра Амалия

Принцесата на Бавария е най-малката дъщеря на баварския крал Лудвиг I. Тя била обсебена от чистотата и настоявала да носи само бели дрехи, за да може да се видят по-лесно мръсните петна. През двадесетте си години започва да си внушава, че е погълнала голямо стъклено пиано и трябвало да се разхожда внимателно, за да не го счупи. Въпреки тези отклонения, тя успява да направи кариера в литературата и да публикува няколко книги.

Вижте втора част на статията ТУК

По статията работи: Илияна Стоянова

Източник: brightside.me

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиИсторияВидеоТестовеРецептиАлт. медицинаЛюбопитноНаправления в медицинатаКомпании и организацииСпортОткритияЛичностиГеография