Начало Лайфстайл За свободното време Непозната земя Какъв е вкусът на човешкото – историята разказва

Какъв е вкусът на човешкото – историята разказва

Какъв е вкусът на човешкото – историята разказва - изображение

Когато през 90-те излиза Мълчанието на агнетата и Ханибал Лектър се превръща в един от най-популярните и хладнокръвни злодеи на всички времена, у много хора (поне в такива с достатъчно развита поносимост към канибализъм) се зараждат някои интригуващи и неудобни въпроси.

Човешкото попада под категорията червено месо като консистенцията му наподобява тази на говеждо, но според разказите на хора, които действително са го опитвали, вкусът е много по-фин. През 20-те години на 20-ти век журналистът Уилям Сийбрук предприема пътуване до Западна Африка, където подробно документира опита си с канибалско племе.

След завръщането си в Париж, Сийбрук посещава местна болница, от която си набавя човешко месо и го приготвя подобаващо. По думите му вкусът напомня за идеално зряло телешко месо, без да има някакъв по-специфичен или отличителен аромат.

Армин Майвес е известен немски канибал, който избира жертвата си чрез интернет сайтове, предназначени за хора с по-необичайни фетиши. Майвес изяжда почти 40 килограма месо от човек, който доброволно се подлага на процедурата.

Армин Майвес е всъщност компютърен техник. Преди да намери достойна жертва за своя фетиш, той се среща с още шест души, които обаче се отказват, преди да се стигне до съществената част.


Майвес дава интервю от затвора, в което споделя, че смята вкуса на човешкото месо подобен до този на свинското, с разликата, че го определя като по-твърдо и горчиво. Днес той се подвизава като еко защитник и вегетарианец.

Исей Сагава, който в момента кръстосва Токио като свободен човек, прекарва два дни в изяждането на 25-годишната жена, която убива. Събитието се развива, докато е студент в Париж. Сагава определя преживяването като "чудесно" и твърди, че бедрата на жената са били любимата му част - за разлика от гърдите й, които сметнал за твърде мазни.

Канибализъм

Два не особено известни случая от 1920 г. в Европа накланят везната към оприличаването на човешкото със свинско месо. Пруският сериен убиец Карл Денке продава частите на 40 свои жертви, опаковани като нарязано свинско месо. Хриц Хаарман и Карл Гросман пускат човешко месо на черния пазар за свинско, а Гросман стига дотам да продава дори на щанд за хот дог.

Две други истории разказват, че вкусът е по-скоро сладък. През зимата на 1874 г. Алфред Гринър е част от шестчленна планинска експедиция в Колорадо. Гринър убива останалите 5 души, когато провизиите рязко намаляват. През 1883 г. той разкрива пред журналист, че гръдният мускул е най-вкусното месо, което някога е опитвал.

Омайма Нелсън, която изяжда жестокия си съпруг през 1991 г., описва човешките ребра като много сладки. Причината, разбира се, може да е в барбекю соса, който е използвала.

Въпреки че канибализмът е тема табу (и освен това е престъпление, което подлежи на наказателна отговорност) съществуват обстоятелства, които могат да го изискат.

Моряците например са го наричали "обичаят на морето". Тази практика продължава векове наред до началото на 19-ти век. Когато има извънредно положение в морето или недостиг на провизии, екипажът тегли жребий, за да определи кой трябва да бъде убит и изяден. Понякога моряците са изяждали хора, които са вече мъртви, с цел да избегнат смъртоносния жребий.

От гледната точка на оцеляването проявата на канибализъм спасява живота на 16 души, които претърпяват самолетна катастрофа с Унгарска авиолиния. Мястото, на което самолетът се разбива, е толкова отдалечено, че отнема цели 72 дни на екипа да успее да го намери.

От тях 29 души са изядени, 16 оцеляват. Естествено, моралните и здравословни последици от подобно деяние (спрямо личната настройка) са огромни.

Все пак, дори въпросът да е на живот и смърт избор има, а човешкото месо не e най-лошият възможен протеин, който да се наложи да опитате.

По статията работи: Наталия Тотева

Източници: all-that-is-interesting.com, pixabay.com/bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияЛайфстайлПсихологияАнкетиЛюбопитноНовини