Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум Кое е първо: убийството или романът

Кое е първо: убийството или романът

Кое е първо: убийството или романът - изображение

Китайски писател е обвинен за убийство на четирима души, след като загатва за случилото се в своя книга.

В началото на тазгодишния месец август Лиу Йонгбио бива обвинен за четворно убийство, извършено в далечната 1995 г.

В предшестващ книгата предговор, озаглавен "Престъпната вина" (The Guilty Secret) от 2010 г. самият автор казва, че работи върху история за жена писателка, която е извършила серия от убийства, без да бъде хваната за това. Лиу така и не успява да напише този роман, въпреки че вече е имал готово заглавие – "Красивият писател, който уби". След ареста, той съобщава пред китайската телевизия CCTV, че други негови творби също са вдъхновени от размишленията му за убийството.

Лиу не е първият автор, който размива границите между реалното и фикционалното престъпление.

Четири години преди престъплението на Лиу, холандският писател Ричард Клинкхамър убива жена си, а по-късно предоставя страховит ръкопис на агента си. Черновата е озаглавена "Сряда, ден за мляно месо“ и е предполагала поставяне на подзаглавие „Седем начина да убиете съпругата си".

Срещат се и случаи, в които причините за реални убийства се коренят в някоя художествена измислица, повлияла много на извършителя.

Такъв например е случаят с Черната Далия.

Истинското й име е Елизабет Шорт. Тя е била само на 22 години, когато е намерен обезобразеният й труп през първия месец на 1947 г. Тялото е било разделено от кръста и изцедено изцяло от кръвта, което кара майката, която първа открива трупа на детето си, да помисли, че е намерила манекен.

Скоро по кориците на вестник Lurid започват да наричат мъртвата Елизабет с прякора Черната Далия. Полицията разследва около 150 човека, но така и не се открива виновникът за смъртта на младото момиче.

Това прословуто студенокръвно убийство си има своето трайно културно влияние, вдъхновяващо многобройни романи и книги, включително новелата на Джон Грегъри Дън от 1977 – "Откровени изповеди", която започва с подобно убийство.

Най-известното произведение, вдъхновено от реалното убийство на Елизабет е блестящият и мрачен трилър "Черната Далия" на Джемс Елрой, издаден през 1987 г. Сюжетът се различава от действителността с един ключов факт – случаят се разрешава.

Въпреки че убийството е извършено 1 година преди Елрой да се роди, той има лично отношение към него. Книгата всъщност посвещава на майка си, която е убита в Лос Анджелис през 1958 г.

 

Редактор: Милена Минчева

Източник: bbc.com

Снимки: pixabay.com

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияЛайфстайлПсихологияАнкетиНовиниЛюбопитноОрганизацииСпорт и туризъмОбразованиеСнимки