Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство Агата Кристи и представата за английската култура

Агата Кристи и представата за английската култура

Агата Кристи и представата за английската култура - изображение

Агата Кристи е най-превежданият и най-продаваният автор в света. Но какво точно научават чужденците за родната й британска култура…

Стилът й на писане е толкова лек, че много хора, опитващи се да учат или утвърждават английския си, посягат първо към нейните книги. Но чрез тях те не само задълбават в езика, но вникват дълбоко в британските култура и манталитет.

С това твърдение се съгласяват и водещите на подкаста (асинхронно радио предаване, излъчвано по интернет), посветен на писателката, Катрин Бробек и Кемпър Донован. Двамата популяризират проекта "Всичко за Агата" (All About Agatha), в който е заложена амбициозната цел да се коментират и оценят нейните над 60 романа. Бробек споделя, че Кристи не е просто първият автор, който чете усилено, но и първото значително вникване в английската култура.

Агата Кристи

Ако нейното творчество продължава да повлиява на читателската представа за британската народопсихология, то на какво я учи всъщност?

Преподавателят по английски от университета в Хъл, Сабин Ванакер, изказва мнение, че визията за Великобритания от книгите на Кристи е по-скоро игриво загатната, а не сурово реалистична. В сравнение с други криминални романи, в нейните средата и героите притежават своеобразно артистично своеволие, та дори и елемент на окарикатуряване. В действителност, разбира се, не всяко британско селце има мил пастор, превзет полковник, язвителен адвокат, пълна липса на кръчми, или пък…преобладаващи убийства. Но не всички вариации на английската култура в романите на Кристи е толкова изящна. 

Според Донован, начина на самооценка е същностната характеристика в творчеството й. Той вижда нещо, донякъде английско, в начина, по който Кристи използва остроумие, често съпътствано с хумор и в наратива, и в героите си.

Джанет Моргън (автор на официалната биография на Агата) казва, че този тип закачки са в основата на авторовия й почерк. Не само като писател обаче е имала чувство за хумор. "Тя се е развеселявала от живота, от човешките създания, както и от начина, по който се държат".

Кристи се опира на определени етнически особености в изграждането на герои от различни националности. Така се получават устойчиви характери в историите й (французите са луди глави; шотландците биват стиснати, а австралийците – семпли).

Агата Кристи

Един от английските белези, които Кристи иронизира, се оказва конвенционалността, пречеща на хората, например, да мислят, че прислижницата може да е видяла нещо, или наистина да е убиец.

За Бробек, класовото съзнание прави най-силно впечатление за английската култура в творчеството на криминалистката. И докато героите й са предимно от средната класа и често много богати, този тип мислене ще обуславя всички социални групи в нейния наративен свят. Асоциации продължават да се правят, дори няколко десетилетия след смъртта на Агата. (В мъжкото списание "Shortlist" все още могат да се наблюдават елементи от ироничната мания за класа.)

Друго съществено за героите на Кристи е, че те непрестанно разкриват своята тревожност, освен разбиранията си за класови взаимоотношения, и то по начин, който може да изглежда странен за хората, непринадлежащи към английската култура.

В романа "Предизвестено убийство" например, със своята тревожност относно модернизацията на селото и наплива на чужденци, виждаме напрежение, свързано с въпроса "Кой вариант на британския манталитет е автентичен?". Това продължава да бъде грижа за англичаните и до днес.

Но най-отличителните черти, на английския манталитет, заложени в книгите на Агата, присъстват във всяко общество, според Морган. Атмосферата и образността могат да изглеждат специфични, но темите и характерните черти на героите остават универсални. И прозрението на Кристи за слабостите не само на английската, но и на общочовешката природа, е само една от причините за нейната трайна популярност, далеч отвъд границите на острова.

 

Редактор: Милена Минчева

Източник: bbc.com

Снимки: bbc.com; hypnoticmysteries.files.wordpress.com; feelgrafix.com

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЛюбопитноЗдравни съветиИсторияПсихологияАнкетиРецепти