Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Семейни ритуали и традиции Из лабиринтите на корейските кулинарни традиции и култура на хранене

Из лабиринтите на корейските кулинарни традиции и култура на хранене

от 05 ное 2014г., обновено на 12 ное 2020г.
Редактор: Радостина Райчева
 Из лабиринтите на корейските кулинарни традиции и култура на хранене - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Всички ние несъмнено обичаме и предпочитаме българските ястия пред тези на други народи, но със сигурност чуждите традиции по отношение на храненето заслужават доза внимание, защото са не по-малко интересни, пропити със своите история, обичаи и уникалност. Една такава е азиатската кухня, която освен много по-различна от нашата, се определя и като изключително здравословна.

Вероятно в съзнанието ви изникват множество въпроси, когато стане дума за японската, виетнамската или корейската храни, например. Ще се опитаме да задоволим любопитството ви, разхождайки се из лабиринтите именно на корейската кухня, с особеностите на която ни запознава доц. д-р Ким Йонг - лектор в СУ и преводач, посветил се на популяризирането на топлотата, мъдростта и кулинарните традиции на родната си страна у нас.

Ким Йонг пристига от Южна Корея в България през есента на 1996 година заедно със съпруга си. През 2014 г. тя гостува в Стара Загора, за да запознае повече хора с традициите на родината си, като специално внимание тя отделя на храната. Няма как това да не бъде така, защото храненето е истински ритуал за корейците, до такава степен, че вместо добро утро или добър ден хората се поздравяват съответно със/с "Закуси ли?",  "Обядва ли?". Интересно е и това, че когато кореец произнесе „По-късно ще хапнем“ или "Ще ти се обадя да ядем", изразът не носи буквален смисъл, а се тълкува и възприема като "Довиждане".

За никого не е тайна, че в Корея основно се яде ориз. Той присъства на трапезата при всяко едно хранене било то закуска, обяд или вечеря. Разбира се, младото поколение, повлияно от Запада, постепенно започва да замества сутрешната порция бели зрънца с филийка хляб и мляко.

Освен рибата и морските продукти, за които всички знаем, че също са чест гост на корейската трапеза, в менюто присъстват и пилешко, свинско и телешко. Агнешко не се яде, колкото до кучешкото - то се е превърнало в деликатес след забраната (очевидно частична), която налага правителството за масовото охранване на тези животни за месо. Въпреки това, в страната има обособени легални места за отглеждане на кучета с такава цел.

На фона на различните видове ориз, с които разполагат, корейците консумират най-вече кръглозърнестия. "Преди ядяхме само бял ориз, както вие - само бял хляб" – разказва д-р Ким – „Обаче сега знаем, че бял ориз и бял хляб не са полезни за здравето и вие ядете черен хляб, а ние кафяв ориз" – допълва тя с усмивка. Споделя също, че често се приготвя и микс от бял, кафяв и императорски ориз, например.

В миналото само царете са се радвали на богата трапеза, включваща 12 ястия, освен задължителните супа, ориз, кимчим и сосове. На аристократите са се полагали от 7 до 9 гозби, а обикновеният човек е ограничаван до 3.

Етикетът

В Корея е запазена традицията цялото семейство да се храни заедно. Първо трябва да започне най-възрастният, след това останалите. Традиционно се яде върху ниски маси, сяда се на пода.

Винаги гореща супа в малка плитка купа, вляво от нея се поставя оризът (когато се отдава почит на починалите, подредбата е обратна). Приборите (клечки и лъжици) се разполагат в дясно от супата или между нея и ориза. Разбира се, присъстват и множество странични ястия, слагат се в средата на масата и са предназначени за всички, които се хранят в дадения момент. Супите се приготвят от месо или зеленчуци и не включват ориз.

Характерно за азиатските ястия е, че те са нарязани тънко или на малки парчета, добавят се различни подправки и сосове.

Приборите за хранене

В заведенията се предлагат клечки за хранене и лъжици, рядко вилици.

Според специалисти при използването на клечките се използват 30 стави и 50 мускула на ръката. Любопитно е и твърдението, че постоянната им употреба развива мозъчната дейност.

Съществуват и специални видове за деца, които са приспособени по различен начин за по-лесно боравене с тях. Първоначално малчуганите се хранят с вилици, а около 5 – 6-годишна възраст родителите им започват да ги учат как да си служат с пръчките.

Азиатската култура води началото си от Китай, достига Корея и след това се предава на Япония. Въпросът с клечките стои по същия начин. Тези, които използват корейците, са различни от тези, с които се хранят японците и китайците. Започват да се употребяват преди 3 000 години в Китай (бронзови), след това навлизат в Корея и накрая в Япония.

Разликите:

  • китайските пръчки са дълги и дебели;
  • корейските - средно дълги с плоски окончания;
  • японските - къси със заострени краища.
  • Материалът за направата им е различен - дървени, метални, в миналото са се използвали и черупки на миди.

Нека обърнем поглед отново към храната и напитките...

Ориз, ориз и пак ориз... 

Оризови ракия и вино, оризов кекс, въобще оризова приказка. Едни от най-представителните корейски храни са кимчи и вече споменатият оризов кекс. Соята също е предпочитан продукт, употребява се под формата на паста и соев сос.

Любопитно е, че корейците използват дори изгорелия ориз по дъното на съда, в който се е приготвял. Той се залива с вода, която след това се изпива.

Въпросът със сушито е интересен, тъй като традиционно се приготвя не само от риба. На снимката виждате корейско суши кимбап (кимпап), което представлява увити във водорасли ориз, зеленчуци и шунка.

 

 суши кимбап

Обредите и храната

Ток (оризови кексчета/хляб, токбоки/токбокки)

Токът е ястие, което се приготвя по множество поводи. Той е тясно свързан с народните традиции и обичаи на Корея. Вариантите му са най-разнообразни, тъй като може да се направи от различни продукти, включително и от ориз. Толкова е разпространен, че има специални места, където се приготвя - Къщи за ток - аналогични на нашите хлебопекарни.

Предсказания с... оризови кексчета

Предсказване с оризов ток е следващия интересен момент от корейското минало. Много наподобява познатото у нас гадаене на кафе с тази разлика, че корейците извършват ритуала на точно определена дата - 15 февруари по Лунния календар. Наблюдавайки формите на сварените оризови кексчета, селяните в миналото са опитвали да отгатнат бъдещето. Смятало се е, че приготвилите добре сварени и с хубави форми сладкиши ще се радват на късмет, а лоша участ грози останалите. Обичаят повелява несполучливите кексчета да се изхвърлят на кръстовище от 3 или 5 улици. Вярвало се е, че по този начин се прогонва нещастието.

Изключително внимание и важност чрез храната корейците отдават на раждането на дете. На 21-ия ден, след като бебе се появи на бял свят, се прави ритуален ток за здравето и доброто на новороденото (у нас също има подобен обичай на 40 ден след раждане - замесване на пита).

Стотният ден от раждането на дете е от голям празник за корейците. Тогава също се прави ток. Причината за възникване на обичая е високата детска смъртност в миналото, когато бебетата често са умирали преди стотния ден от различни болести. Символиката на самото число е цялост и завършеност.

Същият вид ток се приготвя и за първия рожден ден на детето, който отново е важен празник. Тогава има и традиция (аналогична на българския прощъпулник) да се поставят различни предмети на масата и според това, към кое посегне детето, се предсказва неговото бъдеще. Задължително сред предметите има и ориз (разбира се), който вещае богатство.

Друг повод за приготвянето на обредното ястие е сватбеният ритуал. Тогава се прави плосък кръгъл ток, символизиращ хармонично съвместно бъдеще на младото семейство.

И завършваме азиатската си кулинарна разходка с рецепта за:

Телешко с ориз и зеленчуци

Необходими продукти:

  • телешко месо
  • бял ориз
  • лук
  • картофи
  • чушки
  • моркови
  • сос от люти чушки

Начин на приготвяне:

Сварете ориза и месото. Нарежете зеленчуците на тънки ивици и ги изпържете поотделно с малко сол. След това ги сложете върху ориза, добавете и месото. Овкусете с лютия сос (може да заместите със соев) и разбъркайте.

Ястието е готово!

Снимки: flickr.com, freepik.com

Още по темата:
  • Защо не трябва да правим някои неща в тези страни? Защо не трябва да правим някои неща в тези страни?
  • Любов по време на коронавирус: нюйоркска двойка се венча под прозореца на свой приятел Любов по време на коронавирус: нюйоркска двойка се венча под прозореца на свой приятел
  • 7 навика от различни култури, които ще искате да придобиете 7 навика от различни култури, които ще искате да придобиете
  • Японската необичайна визия за света Японската необичайна визия за света
5.0/5 3 оценки

Продукти свързани със СТАТИЯТА

КОМПАС НА ЦЕННОСТИТЕ - МАНДИЙП РАЙ - ХЕРМЕС
17.95лв.

КОМПАС НА ЦЕННОСТИТЕ - МАНДИЙП РАЙ - ХЕРМЕС

ЧЕРВЕНАТА МАЙКА - КРАСИВ ЩИТ, СВЕЩЕНА ЖЕНА НА ВРАНИТЕ - ФРАКН ЛИНДЕРМАН
10.00лв.

ЧЕРВЕНАТА МАЙКА - КРАСИВ ЩИТ, СВЕЩЕНА ЖЕНА НА ВРАНИТЕ - ФРАКН ЛИНДЕРМАН

ЕКС ОРБИТА - ВАСИЛ ГЕОРГИЕВ - ХЕРМЕС
13.95лв.

ЕКС ОРБИТА - ВАСИЛ ГЕОРГИЕВ - ХЕРМЕС

КРАТКА ИСТОРИЯ НА РУСИЯ - МАРК ГАЛЕОТИ - СИЕЛА
14.90лв.

КРАТКА ИСТОРИЯ НА РУСИЯ - МАРК ГАЛЕОТИ - СИЕЛА

НЯМАТА РЕЧЕ 3-ЙОТО ВАКЪВЧЕТО - ГАЛИНА ТАНЕВА - СИЕЛА
16.90лв.

НЯМАТА РЕЧЕ 3-ЙОТО ВАКЪВЧЕТО - ГАЛИНА ТАНЕВА - СИЕЛА

Нов
МАЛКА КНИГА ЗА ИКИГАЙ - КЕН МОГИ - СИЕЛА
16.90лв.

МАЛКА КНИГА ЗА ИКИГАЙ - КЕН МОГИ - СИЕЛА

Коментари към Из лабиринтите на корейските кулинарни традиции и култура на хранене

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте  Из лабиринтите на корейските кулинарни традиции и култура на хранене
    www.framar.bg 
    на 16 May 2025 в 06:49
    Коментирайте " Из лабиринтите на корейските кулинарни традиции и култура на хранене"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Аз и моето семейство
  • Семейни ритуали и традиции
  • Лапад, Обикновен лапад, Лопуш
  • Ягодово дърво, Арбутус, Кумарка
  • Скоруша
  • Явор, Обикновен явор
  • Домат
  • Маслина (европейска)
  • Сладък картоф
  • Турта, Тагерис, Тагетес
  • Петльов гребен
  • Харитаки
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Готварски книги или рецепти от кулинарни страници в интернет използвате?

преди 2059 дни, 15 часа и 2 мин.

Всичко за разделно хранене - принципи, резултати, рецепти

преди 2296 дни, 19 часа и 53 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Какво представлява прозяването

преди 4 дни, 9 часа и 53 мин.

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 4 дни, 10 часа и 5 мин.

Шалгам - сок от виолетов морков за детоксикация

преди 4 дни, 10 часа и 12 мин.

Промо код за онлайн отстъпки - търся/предлагам

преди 4 дни, 10 часа и 19 мин.
Всички

АНКЕТА

Прозрачна ли е благотворителността в България?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

НЕОСТРАТА RESURFACE ИЗГЛАЖДАЩ И ОБНОВЯВАЩ КРЕМ 40 г

НЕОСТРАТА RESURFACE ДОМАШЕН ПИЛИНГ ЗА ИЗГЛАЖДАНЕ НА КОЖАТА разтвор 60 мл + тампони * 36

ОСТРОВИТ БЯЛА ЧЕРНИЦА ВЕГЕ капсули * 60

АЛЕГРА таблетки 120 мг * 10

АЛМИРАЛ гел 1.16 % 250 г

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ТЕАЛОЗ ДУО гел за очи монодози 0,4 г * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 15 май 2025г. в 17:30:57

БАКЛОФЕН таблетки 10 мг * 50

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 15 май 2025г. в 17:28:59

ТИРОХЕЛП капсули * 30 НАТУРФАРМА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 15 май 2025г. в 17:24:46

ТЕАЛОЗ ДУО гел за очи монодози 0,4 г * 30

Коментар на: Таня от 15 май 2025г. в 16:58:08

БАКЛОФЕН таблетки 10 мг * 50

Коментар на: Тодор от 15 май 2025г. в 16:29:36
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival