Начало Лайфстайл Аз и моето семейство За дома и градината Подреждане и стил: ръководство за организиране на домашна библиотека

Подреждане и стил: ръководство за организиране на домашна библиотека

Подреждане и стил: ръководство за организиране на домашна библиотека - изображение

Хоръс Ман веднъж е казал: "Къща без книги е като стая без прозорци". Библиофилите вероятно поклащат глави в израз на съгласие с това мнение. Това, за което можем да спорим обаче е, е как да излагаме тези книги. Има толкова много начини да подредим и групираме домашната си библиотека! Важно е да изградим система, която в определени случаи е просто фантастична за окото.

Тези от вас, които се гордеят с по-големи колекции, е време да помислят за начин на каталогизиране.

Преди да предприемете организационен проект за книгите си, премахнете всички лични вещи и налични книги от рафтовете и ги поставете на купчина на пода. След като заглавията са свалени, проверете дали всички са значими за колекцията ви. Ако не, не се колебайте да ги подарите на приятел книгоман или организация, която приема използвани книги (включително библиотека). Уверете се, че сте почистили полиците с влажен парцал, преди да поставите литературата отново върху тях.

По цвят

Книги, подредени по цвят

Насладете се на дъгата като разпределете книгите на рафта спрямо цвета на кориците им. Този метод ви осигурява игрив визуален ефект, но не винаги е практичен. Цветното класифициране работи добре за тези, които имат по-малки колекции или за тези, които няма нищо против да отделят допълнително от времето си, за да открият дадено заглавие. 

По азбучен ред

Ако за вас е лесно да си припомните името на автора или заглавието на дадено произведение, тогава сортирането на книгите по азбучен ред би имало най-много смисъл. За хората, които попадат под графата всичко, което си спомням е как изглеждаше корицата или сещам се само за името на главния герой, друг от изброените методи ще работи по-добре.

По тема или жанр

Ненаситните читатели на нехудожествена литература биха могли да помислят за организиране на книгите си спрямо темите, които ги вълнуват: изкуство, градинарство, готвене, биографии и т.н. Любителите на фикцията, от друга страна, особено тези, които зачитат разнообразието, вероятно ще се спрат на жанровото групиране: мистерия, научна фантастика, исторически романи и т.н.

По размер

Понякога дизайнът на лавицата диктува разположението на книгите. В тези ситуации групирането по размер е най-доброто решение. Късите книги отиват на по-късите рафтове и обратно. 

Смесени методи

Обърнати книги

Съществуват и други по-малко подредени начини за излагане на книгите, за тези които предпочитат да се пуснат по течението. От натрупаните купчини до противоречивия "обърнат подход", който придобива популярност, тези аранжименти могат да събудят у вас чувства на хаос и промяна. 

Редактор: Наталия Тотева

Източник: greentreelibrary.org

Снимки: unsplash.com, pinterest.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайлОбразованиеИсторияЗдравни съветиАнкетиЛюбопитноРецепти