Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство Окото на Бинхай – библиотеката на бъдещето, която съхранява 1.2 милиона книги

Окото на Бинхай – библиотеката на бъдещето, която съхранява 1.2 милиона книги

Окото на Бинхай – библиотеката на бъдещето, която съхранява 1.2 милиона книги - изображение

В съвременния технологичен свят голяма част от наличните книги, които се намират в библиотеките, вече са достъпни и в електронен вариант. Това безспорно улеснява достъпа на читателите до любимите им заглавия.

окото на Бинхай

Въпреки това, нищо не може да замени усещането да се изгубите между претъпканите рафтове с прашасали (понякога) книги в библиотеките. Убедени сме, че няма да имате нищо против да "потънете" в "Окото на Бинхай" – модернистичната библиотека в Китай, която се намира в Културния център в град Тиедзин.

библиотека

Космически кораб, сцена от научнофантастичен филм – трудно е да се опише новото бижу, което се намира в близост до Пекин. Но едно е сигурно - библиотеката е истински рай за книгоманите. Размерите й са впечатляващи - площ 33 700 кв.м, 5 етажа и 1,2 милиона книги.

окото на Бинхай

Kреативният дизайн е дело на холандската фирма MVRDV, която съвместно с китайските дизайнери проектира 3D образ на човешко око – външният облик на сградата. Сферичното кълбо, намиращо се в централната част, е не по-малко впечатляващо. В близост до него е разположено информационно бюро за справки и вземане на книги под наем.

окото на Бинхай

"Интериорът й наподобява пещера, която е с масивни каскадни лавици от пода до тавана, разположени по стените. Върху рафтовете сме обособили кътове за четене, както и стълби, които улесняват достъпа до горните етажи", обясняват дизайнерите от компанията.

окото на Бинхай

Посетителите имат възможността да се разхождат сред претъпканите рафтове с книги, докато търсят определено заглавие.  Библиотеката разполага с множество читални, офиси, заседателни зали, компютърни помещения за работа и отдих.

окото на Бинхай

Изграждането на "Окото на Бинхай" отнема три години, но чакането определено си заслужава. Можем да заключим, че това е истинска революция в архитектурния дизайн.

източник: dailymail.co.uk 

снимки: boredpanda.com

по статията работи: Илияна Стоянова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайлОбразованиеИстория