Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум Защо да притежавате повече книги, отколкото можете да прочетете

Защо да притежавате повече книги, отколкото можете да прочетете

Защо да притежавате повече книги, отколкото можете да прочетете - изображение

В японския език има специална дума за хората, склонни да трупат книжни издания, но да не успяват да прочетат всички*. Буквалният превод на тази дума показва, че притежаването на повече книги, отколкото можете да прочетете, е много повече от един обикновен навик.

Така представено, вероятно ще си помислите, че тази тенденция да трупате литература и учебници е вредна. Но ще се учудите колко полезно може да бъде това книгоманство.

Как точно трупането на книги се оказва ползотворно?

Преливащата библиотека винаги ще ви напомня колко много имате още да четете и учите. Забележите ли непрочетената купчина, ще се сещате да отваряте по-често някоя книга, за да откривате нови светове и непозната информация. Винаги ще имате занимание на една ръка разстояние, когато ви стане скучно. А каква по-добра и по-полезна дейност от четенето?

Не изпитвайте вина

На всеки читател се случва. Всички ние влизаме в книжарницата, влюбваме се моментално в някоя книга и решаваме, че ще я купим, за да я прочетем, когато имаме повече време. А дойдат ли промоциите, положението става още по-лошо.

Изведнъж се озоваваме у дома с толкова книги, че вече не знаем къде да ги съхраняваме. А ежедневието ни е твърде забързано, за да отделяме всеки ден по час-два за четене. Не изпитвайте вина за това. Просто погледнете от различен ъгъл на библиотеката си. Нека тя ви бъде разтуха през свободното време, а не допълнително задължение, което трябва да свършите по възможно най-бързия начин.

Силата на домашната библиотека

Реалността е следната: непрочетените книги имат същата себестойност, колкото прочетените. А в някои аспекти дори ги надминават неколкократно.

Ако вземете предвид легендарния италиански писател Умберто Еко, ще разберете за какво иде реч. Той е притежавал лична библиотека, която е надхвърляла над 30 000 книжни издания.

Дали е чел всичките? По-скоро не.
Но това не е била и основната му цел.

Много негови почитатели се впечатляват от огромното количество книги и архиви, които той съхранява. Така подръка винаги има художествена и научна литература за четене. Именно тази лична библиотека е първата предпоставка за огромния брой книги, които италианският писателят чете.

Въпреки че за някои хора такъв огромен набор от произведение служи само за подхранване на егото, същността на тази потребност е напълно обратната. Тя доказва смиреността, чувството за незнание и непрестанна нужда от попълване на ума с нова и нова информация.

Никога не надценявайте знанията си

Именно липсата на знания тласка един човек към върха. Любопитството и потребността от четене са нещата, които могат да променят светогледа ви и да подхранят мотивацията ви към развитие.

И ето тук препълнените лавици с книги започват да играят своята ключова роля. Започнете ли да преполовявате малко по малко изданията, ще започнете да се чувствате все по-горди от себе си, но и ще знаете, че имате потенциал и време за още повече.

*Прочетете повече за ХОРАТА, ПРИСТРАСТЕНИ КЪМ ТРУПАНЕ НА КНИГИ

Редактор: Милена Минчева

Източник: ideapod.com

Снимки: freepik.com

Още по темата:

5.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиОбразованиеИсторияАнкетиЗдравни съветиЛюбопитноРецепти