Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно За хората, пристрастени към трупане на книги, има специална дума в Япония

За хората, пристрастени към трупане на книги, има специална дума в Япония

За хората, пристрастени към трупане на книги, има специална дума в Япония - изображение

Понякога една чужда заемка може да запълни дупка в даден език. Колкото по отдалечени са езиците, толкова по-големи разлики в лексиката могат да имат. От както съществува явлението "език", различните култури разменят помежду си фрази, думи и дори граматически особености.

Английският например е надградил своя статут толкова, че да служи за комуникация из целия свят. Но въпреки непрестанната му употреба, чрез която езикът се доразвива, все още има дупки (както ги нарекохме по-рано), които остават незапълнени. Тези дупки в езика представляват липса на лексикална единица, която да посочва даден предмет от обективната действителност.

За една такава дупка, която може би е се среща в много западни езици, има наличие в японски. В този източен език съществува дума, която ще се хареса на всички книжни мишлета. Думата е следната:

дума

Произнася се /tsundoku/ и означава човек, който има навика да купува повече книги, отколкото може да прочете.

Лексемата е съставена от две части: (tsun), което произлиза от глагола "трупам", и (doku), което означава "чета". Думата обаче не е толкова проста за възприемане. Не се отнася толкова до позитивната страна от четенето, колкото до самия акт на трупане и притежаване на книги, които дълго време остават непрочетени. "Тsundoku" е много близка до японската фраза "оставам затрупан" – "tsundeoku".

Първата документирана употреба на думата е документирана в списание от 1901г. Въпреки това е трудно да се проследи първоначалното й зараждане, тъй като неологизмите често присъстват активно в неформалната устна комуникация на хората и едва по-късно се узаконяват в книжовната норма.

А вие определяте ли се като "tsundoku"?

Колко голяма е вашата купчинка от непрочетени книги?

 

Редактор: Милена Минчева

Източник: theculturetrip.com

Снимка: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияЛюбопитноЗдравни съветиИсторияНовиниФизиологияЛеченияСнимкиАнкетиРецепти