Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Хипи културата на 70-те: Здравни ползи и вреди от този начин на живот

Хипи културата на 70-те: Здравни ползи и вреди от този начин на живот

Хипи културата на 70-те: Здравни ползи и вреди от този начин на живот  - изображение

Хипи феноменът е движение, начин на поведение или “неудобство” - според гледната точка. В Америка хората, които се приписват към него, са предимно част от работническата класа, отблъснати от липсата на перспективи и от мита за “равнопоставеност”, който разтърсва с историята си на неравенство.

Като продукт на социалното разединение между младите хора, “Ъндърграундът” изповядва мир, любов и (за)връщане към аграрната култура. Всяка хипи общност е различна - от явни социални активисти до религиозни комуни с езотерични и психеделични влечения, те символизират мощен културен поврат, който до днес печели последователи поне в някои свои аспекти.

Отъждествяването с една субкултура изисква да се възприеме даден маниер на поведение, което да включва начин на обличане, хранене, сексуални предпочитания, политически пристрастия, религия; той може да се следва избирателно (при липсата на идеологичен плам) или да се превърне в ежедневие.

В този материал ще ви представим предимствата, които можем да извлечем в здравно отношение заедно с отрицателните страни на това културно явление.

Вегетарианство

Вегетарианство

Правилно планираното вегетарианско меню се смята за имуномодулиращо, помага да се понижи нивото на холестерол в кръвта и може да намали риска от инсулт и диабет.

Вегетарианството има различни етични и екологични мотиви, но тук ще обърнем внимание на няколко типично консумирани от хипитата храни, които ако все още не сте открили, можете да добавите към вашето (вегетарианско или не) меню.

• Кафяв ориз - кафявият ориз има особен вкус при дъвчене, защото неговият ендосперм не е отстранен. Външната обвивка на зрънцата е с високо съдържание на хранителни вещества, включително фибри и антиоксиданти, които редуцират риска от развитите на рак, диабет и сърдечни заболявания.

• Тофу “бургер” - тофуто, или още вегатарианско сирене, се произвежда от соеви зърна. То е единствената растителна храна, която е изцяло протеинов източник и подобрява здравето на сърцето и костите.

• Хумус - Повечето от нас са запознати с тази полезна паста, тя е богата на фибри, желязо, протеини и редица други минерали и витамини.

Едно от най-интересните хипи общества е “Семейният извор”, което открива първия вегетариански ресторант в Лос Анджелис.

Медитация

Хипарското движение артикулира простия начин на живот и се стреми към естествената и органична култура; дори много от нас да смятат т. нар. “връзка с природата” за глупост, в някои отношения проявата на “първобитност” е начин за отпускане и рефлексия.

Медитацията е доста популярен, съвременен метод за облекчаване на стреса и избягване на депресивните състояния. Има различни форми на медитация - дори да не сме фенове на повтарянето на мантри в определена поза, уединението и изключването от външните дразнители ни помага да се концентрираме по-лесно и да опресним мислите си.

Медитация

Що се отнася до вредите от хипарския начин на живот, експериментирането с различни наркотични вещества и сексуални активности води до значителни последици в здравословно отношение.

Венерически болести

Според доклади, направени между 1964 г. и 1968 г., процентът на заразените със сифилис и гонорея в Калифорния нараства с 165%. 

ЛСД възторгът

Тимъти Лиъри, професор по психология от Харвардския университет, провежда експеримент през 1961 г., в който 400 доброволци приемат около 3500 дози ЛСД.

По-късно, вече бивш професор, Лиъри става силен поддръжник на употребата на психеделични наркотици и през 1967 г. изнася реч на Human-Be-In (прелюдията към Лятото на любовта), в която призовава масовото приемане на ЛСД.

Нелегални аборти и опасност за живота

През Лятото на любовта над 100 000 души се събират в Сан Франциско, за да отбележат културно и политически ангажиран бунт в името на хипи движението, независимото изкуство и сексуалната свобода.

Много от тях, част от които тинейджърки, се налага да потърсят медицинска помощ поради неправилно извършени аборти. Въпреки подписания от Роналд Рейгън либерален законопроект за абортите, през 1967 г. се предприемат редица пътувания до Тихуана, Мексико, за извършване на незаконни процедури.

Фестивалът Уудсток
Фестивалът Уудсток, 1969г.

По статията работи: Наталия Тотева
Източници: nbcnews.com, all-that-is-interesting.com, shape.com
Снимки: pinterest.com, pixabay.com/bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЛюбопитноЗдравни съветиИсторияПсихология