Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство 10-те най-често забранявани класически романа в САЩ

10-те най-често забранявани класически романа в САЩ

10-те най-често забранявани класически романа в САЩ - изображение

Искало ли ви се е някога да прочетете забранена книга? Ако отговорът е да, съществува голям избор от отлични романи, които влизат в тази графа. През годините е имало много опити да се цензурират литературни творби, дори и такива, които впоследствие се превръщат в класики. Произведения на автори като Джордж Оруел, Уилям Фокнър, Ърнест Хемингуей и Тони Морисън са били забранени в библиотеки или училищни институции в един или друг момент.

Списъкът със забранени книги е огромен и причините за тяхното цензуриране варират, но обикновено проблематичните творби включват в себе си сексуални тематики, употреба на наркотици или обезпокоителни моменти на насилие. Забраната за печат и разпространение се среща най-често при подобни творби, независимо от качеството на самото литературно произведение.

Списъкът в тази статия се отнася за най-често цензурираните през 20-ти век класически романи според Американската Библиотечна Асоциация. Продължавайте да четете, за да разберете кои са най-забраняваните книги през последните сто години в САЩ и защо са смятани за толкова проблематични!

"Великият Гетсби" на Франсис Скот Фицджералд

Романът на американския писател за джаз ерата е една от най-оспорваните книги на всички времена. Историята за плейбоя Джей Гетсби и неговата възлюбена Дейзи Бюканан се смята за провокативна, заради сексуалните препратки и изказа на героите в разказа.

"Спасителят в ръжта" на Джеръм Дейвид Селинджър

Книгата, която представлява в по-голямата си част вътрешения монолог на главния персонаж Холдън Коулфийлд, е в същността си класически случай на отхвърляне на юношеските илюзии и преминаване към съзряване. Самият роман е насочен към млади читатели, но поради употребата на вулгарни думи и сексуална тематика често е бил отхвърлян от по-консервативните училищни институции в САЩ.

"Гроздовете на гнева" на Джон Стайнбек

Известният роман, който носи на създателя си наградата Пулицър, представя на читателите премеждията на емигрантското семейство Джоуди. Книгата на Стайнбек е била изгаряна и забранявана още от годината на издаването си. Литературното произведение е било цензурирано дори и в Керн, Калифорния, където измисленото семейство Джоуди се заселва, защото истинските жители на района са сметнали "Гроздовете на гнева" за непристойна книга.

"Да убиеш присмехулник" на Харпър Лий

Харпър Лий е друг автор, които бива награден с приза Пулицер, но намира опозиция в читатели и училищни институции. Действието в популярната книга "Да убиеш присмехулник" се развива в южняшкия щат Алабама, а историята, чийто фокус е расовата дискриминация, е пречупена през погледа на момичето Скаут. Според Американската Библиотечна Асоциация критиците на романа твърдят, че представлява институционаления расизъм, преименуван като качествена литература.

"Пурпурен цвят" на Алис Уокър

Заради смущаващите моменти на насилие над жени и сексуалните елементи, романът на Уокър често попада в списъците за забранена литература на училища и библиотеки. Публикуваната през 1982 г. книга е отличена с награда Пулицер, но продължава да бъде атакувана заради провокативното си съдържание.

"Одисей" на Джеймс Джойс

Епичният роман, смятан за magnum opus на писателя Джеймс Джойс, първоначално бива забранен поради твърдението на тогавашните критици, че съдържа порнографски елементи. Скоро след издаването на "Одисей", пощенските служители в Ню Йорк обискират и изгарят близо 500 копия на книгата. В крайна сметка, спорът се решава в съда, като се премахват всякакви забрани, не само заради закона за свободната на словото, но и защото съдията преценява, че книгата не промотира идеята за похот.

"Възлюбена" на Тони Морисън

Романът на Морисън, публикуван през 1988 г., разказва за Сет и дъщеря му Денвър, които успяват да избягат от живот на робство. Книгата печели наградата Пулицер, но продължава да бъде оспорвана до ден-днешен поради сцените на насилие и сексуални елементи. Според Американската Библиотечна Асоциация, един от най-скорошните поддръжници на идеята за цензуриране на "Възлюбена" твърди, че сексуалното насилие, описано в литературната класика, я прави неподходяща за младите читатели.

"Повелителят на мухите" на Уилям Голдинг

Разказът за млади момчета, които попадат на самотен остров поради злополука, често бива оспорван заради употребата на неприлични думи и проявата на агресия от страна на главните герои. Някои критици на литературното произведение смятат, че книгата носи посланието, че хората не са нещо повече от животни.

"1984" на Джордж Оруел

Антиутопичният роман е написан от създателя си, за да изобрази нагледно сериозните потенциални заплахи, идващи от тогавашният Съветския Съюз. Въпреки критичната позиция на автора спрямо лявата идеология, някои американци заклеймяват книгата, защото смятат, че се промотира комунистическата политическа система.

"Лолита" на Владимир Набоков

Не е изненадващо, че романът на Набоков попада в списъка за най-оспорвани литературни произведения, като се има предвид сюжета на творбата. Провокативната книга описва интимната връзка между главния герой на средна възраст Хъмбърт Хъмбърт с 12-годишната Долорес, на която той дава името Лолита. Творбата на Набоков има статута на забранена не само в САЩ, а и в няколко други страни. От издаването си през 1955 г. "Лолита" принадлежи в списъка на цензурирани книги във Франция, Англия и Аржентина до 1959 г., а в Нова Зеландия до 1960 г.

 

По статията работи: Нора Маркова
Източник: thoughtco.com
Снимки:pixabay.com

Още по темата:

5.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиИсторияЛюбопитноТестовеОрганизацииСпорт и туризъмОбразованиеЗдравни съветиАнкетиРецепти