Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство Уилям Дезмънд Тейлър и "престъплението от страст", което разтърси ранния Холивуд

Уилям Дезмънд Тейлър и "престъплението от страст", което разтърси ранния Холивуд

Уилям Дезмънд Тейлър и "престъплението от страст", което разтърси ранния Холивуд - изображение

Убийството на Уилям Дезмънд Тейлър включва две от най-големите холивудски звезди по това време и събира елементи на романс, криминале и неочаквани обрати. До 1910 г. киноиндустрията в Холивуд започва да процъфтява и заедно с нея и кариерата на Тейлър. Той започва като актьор и се превръща в режисьор, като работи по десетки филми. Но накрая това, с което Уилям остава в историята, е неговото неразкрито убийство и мистерията, която го следва.

Уилям Тейлър режисира "Paquale" през 1916 г. 

Той е застрелян в дома си посред нощ 6 години по-късно, а смъртта му – в разгара на шоубизнес скандали – провокира любопитството на хората към сензационната вътрешна дейност в Холивуд.

Успехът

Уилям Дезмънд Тейлър е роден в Карлоу, Ирландия на 26 април 1872 г. Той е изпратен в пансион в Канзас, когато е на 18 години и се влюбва в Америка. Между 1914 и 1915 г. участва в няколко неми филма и прави режисьорския си дебют с "The Awakening" (1914 г.). През следващите седем години – с кратък престой в армията по време на Първата световна война – Тейлър режисира още поне 40 филма. В ролята си на капитан Алварес през 1914 г. язди кон в галоп през въжен мост – каскада, която рекламният отдел нарича най-опасната в историята на киното. Общителната му личност и режисьорски талант го издигат в разрастващата се филмова индустрия. На 2 февруари 1922 г. целият този потенциал рухва. Валет Хенри Пийви открива шефа си да лежи мъртъв на пода в апартамента му – убит от куршум, попаднал между врата и рамото му.

Сензационното холивудско убийство

Полицията изключва обир като възможен мотив, след като изследва местопрестъплението и установява, че няма влизане с взлом. Дотук фактите приключват. Всичко, което последва, е серия от откровения, странни детайли, смесени свидетелски показания и много слухове.

По време на разследването редица неочаквани подробности за случая наводняват полицейските доклади. Съседи съобщават, че в нощта на убийството са чули звук от огнестрелно оръжие. Няколко свидетели твърдят, че са видели мъж с тъмна коса да напуска апартамента на Тейлър предишната нощ. Едно от най-потвърдените сведения засяга Мейбъл Норман – актрисата, с която Тейлър се вижда по онова време и възможността тя да е последната, видяла го жив.

Мейбъл Норман
Мейбъл Норман 

Според показанията докато тя е при него за кратко, за да вземе няколко книги, Тейлър изразява притесненията си относно Пийви, която е трябвало да измъкне от затвора, защото е "предлагала услугите си" на млади мъже, както и по повод секретаря си, изчезнал след фалшифициране. След това се появява уликата, че смъртта на Тейлър е настъпила 12 часа преди появата на полицията. Носели се слухове, че когато органите на реда пристигнали на мястото, хора с власт в Холивуд злокобно хвърляли документи в камините си.

Заподозрени и слухове: случаят остава неразрешен 

Съставен е списък със заподозрени. Докладвано е, че Норман е била наркозависима и че Тейлър е разговарял с федералното правителство да залови тези, които й продават кокаин. Според един от слуховете престъпната групировка, отговорна за разпространението, е научила за намеренията на федералните и е накарала Тейлър "да замлъкне завинаги".

Мери Майлс Минтър, друга актриса, за която се предполага, че е имала афера с Тейлър, е посочена като потенциален извършител на "престъпление от страст". Нейната майка Шарлот Шелби също е заподозряна поради гнева си спрямо връзката на 49-годишния режисьор с дъщеря й. Интересна подробност от разследването разкрива, че Шелби е притежавала рядък пистолет 38-ми калибър, чиито уникални куршуми са сходни с тези, с които е убит Тейлър. Доказателствата обаче са твърде косвени, за да се повдигнат обвинения срещу нея.

Мери Майлс Минтър
Мери Майлс Минтър

Настъпва момент в разследването, в който обстоятелства около престъплението стават още по-особени. Два дни след убийството е разкрито, че Тейлър има тайно минало, работейки като пътуващ артист, антикварен търговец, служител в хотел и златотърсач в канадския район Юкон. Оказва се, че Дезмънд Тейлър дори не е истинското му име, а Уилям Кънингам Дийн Тенър и има жена и дъщеря в Ню Йорк, които изоставя, за да замине за Холивуд. Освен всичко останало Тейлър има и брат, който изчезва през 1912 г.

Склонността на медиите да украсяват историите само усложнява ситуацията. След убийството 300 души от цялата страна влизат в различни полицейски участъци, за да признаят вината си. Достатъчно доказателства не са открити и арестувани няма. Убийството на Тейлър, случило се веднага след обвиненията срещу известния комик Фати Арбъкъл и настъпилата смърт поради злоупотреба с наркотици на Уолъс Рийд, изидига интереса към холивудските скандали до съвсем нови висоти.

По статията работи: Наталия Тотева

Източници: allthatsinteresting.com, www.taylorology.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлИсторияПсихологияАнкетиСнимкиНовиниЛюбопитноСпорт