Начало Лайфстайл За свободното време Туризъм и отдих Дефиле на младото вино - 10 години любов към виното в Стария Пловдив

Дефиле на младото вино - 10 години любов към виното в Стария Пловдив

Дефиле на младото вино  - 10 години любов към виното в Стария Пловдив - изображение

В края на ноември (23,23,25 ноември) в Пловдив ще се проведе десетото юбилейно издание "Дефиле на младото вино". Повече от 40 производители на вино и майстори готвачи ще вземат участие в предстоящото събитие, което се организира от Съвета по туризъм, Община Пловдив и други институции.

Началото на фестивала е поставено през 2009 г. , когато за първи път община Пловдив приветства инициативата. В първото издание вземат участие 16 български производителите на младото вино - в 6 възрожденски къщи те представят продуктите си в Стария град.

През 2010г. се утвърждава като национален фестивал а участниците и посетителите се увеличават. През същата година участват 20 винарски изби и над 5 000 посетители. През следващата година – 7000 гости от България и чужбина. Рекордът на присъстващи е поставен през 2012 година – цели 15 000 души се стичат, за да дегустират млади вина.

С течение на времето се взема решение фестивалът да бъде съпътстван от културна програма, а през 2015 година празниците, посветени на виното, започват още от понеделник, когато се открива съпътстваща програма, предшестваща дегустациите, наречена "Дни на младото вино".

Близо 18 000 души в рамките на 3 дни се стичат в Пловдив през 2016г, за да опитат от младите вина на 32 производители на вино в България.

Деветото издание на фестивала постига рекорд - над 21 000 посетители през последния уикенд на ноември 2017г. Многобройни организирани групи с чуждестранни и български туристи се включват в дегустациите в Стария град. Събитието е отличено за втора поредна година с титлата "Най-оригинално събитие в областта на туризма" от Община Пловдив. Само след няколко дни над 46 производители на вино ще вземат участие в юбилейното издание на фестивала. Шест от тях вземат участие за пръв път.

Рекорден е и броят на съпътстващите храни – 10 производителя ще ободряват с храна и напитки, различни от винения еликсир.

 Над материала работи: Илияна Кръстева

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЗдравни съветиЛайфстайлХрани и ястияСнимкиНовиниЛюбопитноАлт. медицинаВидеоЕ-тата в хранитеПроизводителиИсторияБотаника