Начало Лайфстайл За свободното време Туризъм и отдих Куба – интересните факти, които трябва да знаете за тази гореща страна – част 1

Куба – интересните факти, които трябва да знаете за тази гореща страна – част 1

Куба – интересните факти, които трябва да знаете за тази гореща страна – част 1 - изображение

Какво ви изниква наум, когато мислите за Куба? Ром, пури и, разбира се, ретро автомобили. Това ли е всичко? Най-разпространените факти за кубинците вече са остарели стереотипи. Куба е островна държава с интересна история и места.Хората, които живеят там се радват всеки ден - те знаят истинската стойност на нещата, и за тях няма незначителни неща. Ако искате да научите повече за кубинците и откъде идва техният силен дух, упоритост и любов към живота, тази статия е за вас.

Най-популярният спорт е ... балет!

момиче и момче от Куба

Сигурни сме, че сте изненадани, защото спортът, който най-често се свързва с Куба, обикновено е бокс. Въпреки това днес най-популярният спорт е бейзбол, а основната гордост на страната е балетът.
Кубинският национален балет е един от най-силните в света. Кубинците казват, че „руският балет впечатлява със своето съвършенство, френският балет е емоционално богат, а кубинският балет въплъщава и двете характеристики“.

Спортът е достъпен за всички благодарение на Фидел Кастро. Към днешна дата физическата активност играе важна роля в кубинското общество. Майките предават любовта към спорта на децата си още от ранна възраст. Те започват да помагат на децата си да правят сутрешни упражнения, когато са на 45 дни, като по този начин ги подготвят за по-нататъшни физически дейности. По-късно малките започват да практикуват различни спортове.

И, разбира се, не можем да не споменем любовта на кубинците към неприличните, горещи танци, които им помагат да останат в добра форма. Едва ли има кубинец, който да не може да танцува.

Кубинците не искат да остаряват

жени от Куба

Мъжете се пенсионират на 65 години, жените на 60 и всички имат едно общо голямо желание - да не остаряват. Куба е буквално обсебена от идеята вечна младост, така се появява и 120-Club. Всеки кубинец може да стане член в него, независимо от възрастта си. Има обаче някои изисквания - да не бъдеш безразличен, да не пиеш, пушиш. Някои хора нарушават това правило - как може да издържат дълго без кубинска пура? Забранява се песимизма и скептицизма в клуба.

Дори даден пенсионер да е здрав и да може да се грижи за себе си, има семеен лекар, който обикновено живее в околността и наблюдава всяка къща в даден район. Те работят 24/7. Освен това всеки пенсионер може да посети безплатна поликлиника. Средната продължителност на живота на жените в Куба е 83 години, а за мъжете 78 години.

Кубинците наричат "маце" или "бебе" чуждите жени и това е нормално

Кубинците нямат проблеми със самочувствието и чувството за достойнство. Те не се стремят към външно богатство, а към доверие отвътре.

Кубинците уважават себе си - те се опитват да вземат душ, когато е възможно, да използват парфюм и да сменят дрехите си, ако се потят. Вероятно никога няма да видите пияници по улиците, които не могат да се приберат. Разбира се, изключения винаги има, но те са много редки в тази островна държава.
На някои хора е трудно да свикнат с общителността на местните хора. За тях е нормално да отидат при непознат и да започнете да си говорите. Много чужденци се объркват от дружелюбието на кубинците, което всъщност не означава нищо лошо. Например, един кубинец може да се обърне към непознато момиче и да я нарече „ „маце“, „кукла“ или „бебе“.

В Куба престъпността е ниска, но, разбира се, ако отидете на почивка не бива да демонстрирате висок статут. Въпреки че живее в бедност, това общество не е агресивно. Философията на кубинците е да не правят нищо лошо на другите, да помагат на всеки, който има нужда, и да угаждат на тези, които са ценни за тях.

В Куба почти няма интернет

момичета с телефони

В Куба почти няма интернет. От януари 2018 г. обаче всичко се променя - почти 500 обществени места започнаха да предоставят достъп до високоскоростен Wi-Fi. Въпреки това, домашният и мобилният интернет все още се считат за лукс за местните жители, защото един час от използването на интернет струва 1 долар, което е много(средната заплата е 17-30 долара на месец). Така че, ако сте свикнали да проверявате новините си в социалните медии, когато се събудите, кубинците са свикнали да започват деня си с чаша сок. И сега големият въпрос е "Кой е по-голям късметлия?"

Бездомните кучета имат своя лична карта

бездомни кучета в Куба

Кубинците обичат кучетата много и почти всеки от тях има домашен любимец. Бездомните кучета са станали част от туристическите атракции. Всъщност правителството провежда кампания, по време на която всяка обществена институция поема отговорност за животинките без дом. На тези кучета се дават документи за самоличност, съдържащи информация за тях - снимка, прякор, местоживеене, медицинска информация и особености на характера. Например: „Моето име е Апарасио. Кастриран съм и живея в музея на Голдсмит.

За разлика от много други страни, бездомните кучета в Хавана са здрави и приятелски настроени както към местните жители, така и към чужденците. Хората, че човек лесно да разпознае колко добри са местните, наблюдавайки как се отнасят към бездомните им кучета.

Вижте втора част на статията ТУК

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: brightside.me

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайл