Начало Лайфстайл За свободното време Непозната земя Лейди Ловибонд: призрачният кораб, който се появява на всеки 50 години

Лейди Ловибонд: призрачният кораб, който се появява на всеки 50 години

Лейди Ловибонд: призрачният кораб, който се появява на всеки 50 години - изображение

В средата на XVIII век суеверията се разпространявали бързо, а хората лесно им се доварявали. В тези мистични времена съществували и много поверия, свързани с корабите. Според някои от тях жената на борда на кораб, носи лош късмет. Дори съществува една легенда, която подкрепя това твърдение.

На 13 февруари 1748 г. тримачтовата шхуна Лейди Ловибонд напуснала пристанището и се отправила на пътешествие по река Темза близо до Кент, Англия. Крайната й дестинация бил град Опорто в Португалия. Капитанът на кораба Саймън Рийд току що бил сключил брак и бил взел на борда на кораба младата си съпруга Анет, за да прекарат един прекрасен месец по море.

Целият екипаж, освен боцмана и Джон Ривърс, старши помощника на командира на кораба, празнувал под палубата заедно с булката и младоженеца. Въпреки че Ривърс бил кум на капитана на кораба, той също бил лудо влюбен в красивата булка.

Колкото повече мислел за нея, толкова по-ревнив ставал, докато накрая не успял да сдържи гнева си и решил да предприеме някакви действия. Корабът тъкмо преминавал през онази част на Английския канал, наречена Пясъците Гудуин.

Лейди Ловибонд

Пясъците Гудуин е 15-километрова отсечка между Кингсдаун, Кент и Пегуел Бек и все още е един от най-опасните участъци от Английския канал. Условията там се променят бързо и човек може да наблюдава как приливът се обръща, а седиментите се движат наоколо, докато водата преминава през протока Довър. Някои смятат, че някога там е имало остров, но учените не откриват никакви геологически доказателства в подкрепа на това твърдение.

При отлив се оголва около 1/10 от областта и човек може да се разходи по седиментите. В Пясъците Гудуин се провеждат дори игри по крикет. От 1298 г. насам са регистрирани над 3 000 корабокрушения, случили се в тези плитчини, и този участък от Английския канал буквално се е превърнал в гробище за кораби.

Често, когато корабите се опитват да плават при прилив, седиментите се движат толкова бързо около тях, че ги завличат надолу към Пясъците, като кърмата става неконтролируема. Това води до пречупване на задната част на кораба и той не може да отплава, щом приливът се върне. Тогава целият кораб бива погълнат от страшните води и каналът обикновено взима много жертви.

Докато Лейди Ловибонд преминавал през този участък, Ривърс нападнал боцмана и завзел кораба. Той нарочно насочил кораба към Пясъците Гудуин и го потопил, убивайки всички на борда.

Точно 50 години след деня, в който Лейди Ловибонд бил унищожен, капитанът на кораба Едънбридж записал в дневника си, че почти се сблъскал с шхуна с три мачти. Докато корабът потъвал, от него се чували звуци от някакво празненство. На мястото бил изпратен спасителен екип, но не успели да открият никаква следа от шхуната или пътниците.

Отминали още 50 години и на 13 февруари местните жители отново видели тримачтовата шхуна, насочила се към Пясъците. И отново след потъването й не успели да открият и следа от нея.

През 1848 г. за последен път корабът бил видян. Капитан Бул Пресуик също докладвал, че е съзрял въпросната призрачна шхуна. Той бил убеден, че е видял именно кораба Лейди Ловибонд, около който, докато навлизал в пясъците, се носело зелено сияние.

Легендите за призрачния кораб привлекли толкова много внимание, че през 1998 г. много любопитни туристи се отправили към Пясъците с надеждата да зърнат с очите си Лейди Ловибонд. Но всички били разочаровани, защото той не се появил.

Дали в историите за мистериозното връщане на тримачтовата шхуна на всеки 50 години има частица истина или всичко е плод на нечия фантазия? Дали корабът ще се върне през 2048 г.? Вероятно никога няма да разберем.

източник: abandonedspace.com

по статията работи: Величка Мартинова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияЛайфстайлСпорт и туризъмСнимкиЛюбопитно