Начало Лайфстайл За свободното време Непозната земя Шестте най-известни случаи на НЛО в историята

Шестте най-известни случаи на НЛО в историята

Шестте най-известни случаи на НЛО в историята - изображение

На 8 юли 2017 г. ще се навършат 70 години от събитията, случили се в пустинята край Розуел, Ню Мексико. Според една от най-големите конспирации в историята на САЩ и света, тогава там се разбива извънземна летяща чиния.

Но вероятно ще ви изненадаме, защото свидетелствата за неидентифицирани летящи обекти датират още от Античността. Много от съвременните свидетелства за НЛО се развенчават с простички обяснения – военни опити, експериментални летателни апарати, метеорологични балони, блатен газ, ята птици, които отразяват светлините на града и т.н. Но кой може със сигурност да каже съществуват ли НЛО и извънземните?

Както казва Мълдър от известния сериал за паранормалното "Досиетата Х", истината е някъде там.

74 г. пр. н. е.: древните римляни виждат неидентифициран летящ… съд за вино

Плутарх

Плутарх е известен като биографът на римската армия и история – но в неговите анали може да бъде прочетена една изключително странна история, случила се през 74 г. пр. е. по време на битката при Фригия между римската армия и Митридат IV. Според записките на Плутарх битката внезапно била прекъсната, защото и двете армии съзрели нещо много странно в небето. Летящият обект с гигантски размери, бил сребрист и в пламъци и според римския историк приличал на съд за вино. Плутарх отбелязва, че разбираемо "и двете страни се удивили при тази гледка и се разделили."

1561: Летящи обекти, биещи се над Нюрнберг

НЛО над Нюренберг

Ако сте били в Нюрнберг през 1561 г. щяхте да станете свидетели на нещо като междузвездна битка в ранното утринно небе. Въпреки че никой все още не може да предположи защо извънземните армии са избрали именно Нюрнберг за арена на своя конфликт. Според публикациите от този ден, жителите на града били меко казано объркани при вида на летящите оръдия, кръстове, сфери и други обекти, сблъскали се в небето на 20 април.

Сред възможните обяснения на феномена са странно природно явление (като например миграция на прилепи, сблъскали се с молци) до масова истерия или астрологичен феномен, наречен "Parhelion" или още слънчево куче. Събитието е разгледано дори от известния психолог Карл Юнг. Според него гражданите на Нюрнберг са търсели божествени знаци около себе си, заради опасната политическа среда в този период. Освен това трябва да споменем, че новините във вестниците от този период не били особено достоверни – там например пишело още, че англичанка родила зайци.

1897 г.: Извънземен кораб се разбива в Аурора, Тексас

                        Foo Fighters

Интересът на американците към възможността да не сме сами във Вселената, се заражда още през XIX век. Историята за катастрофата в Тексас е доказателство за този факт. Гражданинът на Аврора С. Е. Хейдън решил да публикува инцидента и написал, че апарат, "очевидно не от този свят", се разбил, при което пилотът му загинал. По-късно пилотът бил погребан учтиво в местното гробище и то според християнските обичаи. Останките от кораба по неизвестни причини били захвърлени в един кладенец.

Днес се смята, че Хейдън, който не написал нищо друго за въпросния инцидент, вероятно си е измислил цялата история, за да направи известен малкия отдалечен тексаски град и да привлече повече посетители. За съжаление истинско или не, събитието не предизвикало очаквания фурор.

40-те години на XX век: т. нар. нацистки "Foo Fighters" (НЛО) объркват военните

Foo-Fighters

По време на въздушни сражения от Втората световна война пилотите на военните самолети докладвали за странни летящи обекти – евентуални посетители от космоса. Какво представлявали тези малки летящи сфери и какво търсели в тази война, с която нямали нищо общо, можем само да гадаем.

Но ако вземем под внимание атмосферните фактори, ужаса на войната и невероятното психическо напрежение, на което били подложени пилотите от Втората световна война, можем да предположим, че тези обекти са били по-скоро плод на тяхното въображение, или някаква нова технология, която нацистката армия например изпробвала в реална военна среда.

1942 г.: Битката за Лос Анджелис

НЛО над Лос Анджелис

През нощта на 24 февруари 1942 г. американският град попада под "атаката" на цяла флотилия от неидентифицирани летящи обекти.  Събитията се развили по време на Втората световна война и Лос Анджелис бил под постоянна бойна готовност. В онази нощ радарите засекли неидентифицирани летящи обекти западно от града. Системата за противовъздушна атака била пусната в пълна готовност, небето било осветено с огромни прожектори и противовъздушни бомби и всички се чудели какво всъщност се случва.

По това време напрежението в пространството между Австралия, Япония, Папуа Нова Гвинея и западното крайбрежие на САЩ можело да се разреже с нож. Поради тази причина не можем да обвиняваме американските власти за малко пресилено параноичните им действия. Въпреки че в началото повечето хора смятали, че светлините, които видели в нощното небе, са вражески самолети, историците днес вярват, че паниката била предизвикана от блуждаещ метеорологичен балон, към чиито очертания по-късно се присъединили светлините от противовъздушните ракети, които съответно били помислени за други летящи обекти. Но много хора и до днес вярват, че произходът на светлините определено не е бил земен.

1947 г.: Нещо се разбива в Розуел

Розуел, НЛО

Всички истории до тук подготвят почвата за събитията от 1947 г., случили се в Розуел, Ню Мексико – най-голямата глава от американската история на неидентифицираните летящи обекти. В пустинята, близо до градчето Розуел, се разбил странен на външен вид летателен апарат, а последвалите събития са постоянен източник на нови и нови легенди и конспиративни теории. Малко след инцидента американската армия прави скандално изявление, което по-късно оттегля. Но в първите часове след инцидента пред обществеността те заявяват, че разбилата се машина е летяща чиния. По-късно властите започват да твърдят, че онова, което те открили, не е неидентифициран летящ обект с извънземен произход, а устройство за мониторинг на ядрени опити.

Това обяснение не се харесало на романтиците, които искали да вярват, че край Розуел се е разбила истинска летяща чиния.

В наши дни конспиративните теории набират нова сила и свидетелствата за НЛО нарастват главоломно. Светът тръпне в очакване един ден американското правителство да разсекрети своите архивни документи, за да разбере най-сетне светът има ли нещо като НЛО и извънземни и вярно ли е, че човечеството е осъществило контакт с тях още в средата на миналия век.

Истината е някъде там… 

източник: bustle.com

заглавна снимка: 12news.com

по статията работи: Величка Мартинова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЛюбопитно