Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно 11 мистерии, които учените не могат да разгадаят

11 мистерии, които учените не могат да разгадаят

11 мистерии, които учените не могат да разгадаят - изображение

Изглежда сякаш учените вече са проучили всичко на планетата, но истината далеч не е такава. Вижте 11 невероятни мистерии, които все още нямат рационално обяснение.

Как мъркат котките?

Котките мъркат, когато се чувстват щастливи, но никой не знае защо. Когато те мъркат, дори не можете да чуете как бие сърцето им.

Учените казват, че котките издават вибриращия звук с гласните си струни. Честота на мъркането ускорява заздравителните процеси в организма им и намалява болката, поради което котките мъркат дори, когато са стресирани или наранени.

От къде идват някои създания?

Много видове нямат предци. Никой не знае точно кога са еволюирали амфибиите от рибите, защото първите земни животни са разполагали с добре развити крайници и глави.

Също така учените твърдят, че динозаврите изчезнали след природно бедствие преди 65 милиона години. По същото време сякаш от нищото се появяват и различните видове бозайници.

Имат ли кравите компас?

Учените използвали приложението Google Earth и проучили хиляди снимки на пасящи крави. Те открили странна тенденция. 70 % от кравите обръщат главите си на север или юг докато ядат или пият. Това се наблюдава на всички континенти, независимо от терена, времето и други фактори.

Какво представлява "желатиновият" дъжд?

През август 1994 г. в Оуквил, Вашингтон се случило странно явление. Вместо дъжд от небето заваляло странно желеподобно вещество. На следващия ден десетки хора имали симптоми на грип.

Учените анализирали странното вещество: то съдържало два вида бактерии, една от които обикновено се открива в човешката храносмилателна система. Те не успели да открият връзката между бактериите и мистериозната епидемия.

Какво представлява тъмната материя?

Около 27 % от вселената е съставена от тъмна материя. Тя нито излъчва нито си взаимодейства с електромагнитната радиация, поради което е невъзможно да бъде засечена.

Първите теории за тъмната материя се появяват преди около 60 години, но учените все още не са предоставили преки доказателства за съществуването й.

Колко са планетите в Слънчевата система?

Преди няколко години Плутон беше изключен от общия броя на планетите, защото е прекалено малък, и днес се смята, че те са 8. Куиперовият пояс отвъд Плутон се състои от ледени обекти. В този район учените са открили обекти много по-големи в Плутон.

Те също така забелязали огромно празно пространство в Куиперовия пояс – някои неизвестни планети, големи колкото Земята, са придърпали всички камъни от пояса към себе си.

Защо хората са десничари и левичари?

По-голяма част от хората /от 70 до 95 %/ са десничари. Останалите /между 5 и 30%/ са левичари. Минимален брой хора могат да боравят с двете си ръце еднакво добре.

Определено гените оказват влияние, но генът на левичарите все още не е открит. Социалната среда също е фактор: когато деца левичари бъдат принудени да пишат с дясната си ръка, някои от тях стават десничари.

Защо мегафауната е изчезнала?

Гигантските животни, познати като мегафауна, са изчезнали преди около 10 000 години.

Някои вярват, че тяхната смърт била причинена от климатични промени, но това твърдение не може да бъде подкрепено с преки доказателства. Според друга теория тези животни умрели от глад. Учените в Аляска открили запазени мамути, чиито стомаси били пълни с треви, които не били храносмелени.

Защо сънуваме?

Някои вярват, че сънищата представляват случайни образи и мозъчни вълни. Други считат, че те са подсъзнателни желания, неразрешени проблеми и случки.

Науката, която изследва сънищата, се нарича онейрология. Учените твърдят че сънищата символизират нещо скрито дълбоко в човешката душа, но никой не знае точно какво.

Какво представлява космическият шум?

Докато изучавали млади звезди през 2006 г. учените внезапно чули мистериозен шум. Въпреки че звукът не може да пътува през космоса, радио вълните могат. Но от къде идват те? Учените единствено знаят, че вълните не идват от никоя от звездите или известните космически явления.

Защо хората по света са с различна кръвна група?

Кръвните групи имат различни антиагенти в кръвните клетки. Те са сигнали от антитела, които унищожават чужди клетки в тялото. Но учените нямат отговор на въпроса защо се различават.

Съществува предположение, че те са свързани със заболяванията и имунитета. Хората с кръвна група В са по-податливи на бактерията ешерихия коли; при хората с кръвна група 0 рискът да умрат от малария е значително по-малък.

Източник: brightside.me

Снимки: rd.com; youtube.com; brightside.me

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЛюбопитно