Начало Лайфстайл За свободното време Непозната земя Най-големите конспирации в историята – част 2

Най-големите конспирации в историята – част 2

Най-големите конспирации в историята – част 2 - изображение

Пик на нефта

Нефт

Теорията за пика на нефта предсказва т. нар.  гранична година, след която нуждата от нефт ще надвишава стократно наличността, което причинява покачването на цената на черното злато до тавана. Хората, които вярват, че това е лъжа, смятат, че единствената цел на петролните компании е печеленето на повече пари, а не притесненията за бъдещето. Те също така твърдят, че нефтената индустрия знае за наличието на огромни залежи от неизползвано гориво, които се пазят в тайна, за да се поддържа лъжата.

Протоколите на Ционските мъдреци

Протоколите на Ционските мъдреци

Въпреки че преди поне 100 години съществуването на тези документи бе опровергано, тази конспирация продължава да набира последователи в интернет пространството. Според вярващите в тази конспирация той представлява ръководство за новите членство на това своеобразно братство. В него се описва как "мъдреците" ще управляват света чрез пълен контрол над медиите и финансите и заменянето на традиционния социален ред с такъв, основан на масовата манипулация на информация, правителства и хора. Учените смятат, че Охранката – тайната полиция на руската империя – фалшифицира текста в края на XIX или началото на XX век. Въпреки това хората продължават да вярват в тези документи, особено в Близкия изток.

Черни или необозначени хеликоптери

Черни хеликоптери

Концепцията става популярна в САЩ през 90-те години и се свързва с политическите кръгове. Тя отново е свързана с конспирацията, че се подготвя военен преврат в част или на цялата територия на САЩ. Разпространявали се слухове, че ООН след САЩ с черни хеликоптери или, че федерални агенти използват черните хеликоптери, за да наложат правилата на джунглата. Във Великобритания се разпространява подобна теория, известна като "хеликоптерите фантоми", за които има сведения още от средата на 70-те години на миналия век. Според тази концепция обаче хеликоптерите са свързани с НЛО-и и извънземна инвазия.

Взривяването на жилищния блок в Москва през 1999 г.

Атентатът в Москва, 1999 г.

Бившият офицер от ГРУ Алексей Галкин и бившия офицер от ФСБ Александър Литвиненко (който беше убит с радиоактивния елемент Полоний-210 в Лондон през ноември 2006 г.) както и други доносници от руското правителство  и руските тайни служби твърдят, че взривяването на блоковете е операция, извършена под ръководството на ФСБ, наследниците на КГБ, за да оправдаят втората руска война срещу Чечения.

НАСА никога не е стъпвала на Луната

Бъз Олдрин на Луната

Много хора по света вярват, че НАСА е фалшифицирала някои, ако не и всички кацания на Луната на мисиите Аполо. Според тези теории нито един от американските астронавти не се е приземявал или разхождал по лунната повърхност. НАСА и други международни организации измамили обществото, създавайки фалшиви снимки, касети с телеметрични данни и дори скални проби. Нещо повече – НАСА продължава да мами хората по света и до днес, поддържайки голямата лъжа.

Привържениците на тази конспиративна теория основават своите вярвания на снимките от лунната повърхност. Като пример може да се даде снимката, на която знамето, забито от астронавта Бъз Олдрин, се вее, въпреки че на луната няма атмосфера, липсата на звезди над лунния пейзаж и сенките, които падат в различни посоки. Въпреки че тази теория многократно е опровергавана, тя продължава да набира последователи.

Илюминатите и Новият световен ред

илюминати

Тази конспирация включва всички могъщи и тайни организации (Илюминати, Групата Билдберг и др. потайни кабалистични движения) и според нея те участват в таен заговор за господство над света и управлението му под шапката на едно световно правителство. Според хората, които вярват в тази теория, много исторически събития са дирижирани от тези братства и организации с една единствена цел – Нов световен ред. Те си служат с подкупи на политици, социално инженерство, контрол на ума и пропаганда, основана на страха. Според конспиративната теория международни организации като Световната банка, Международния валутен фонд, Европейския съюз, ООН и НАТО полагат основите на Новия световен ред.

Елвис Пресли инсценира собствената си смърт и е все още жив

Елвис Пресли

Какво може да кажем тук? Изключително много хора, особено в САЩ вярват, че Кралят не е починал през 1977 г. Много фенове се кълнат, че са го виждали и, че той е все още жив, че поради най-различни причини просто се е скрил от общественото внимание. Основното доказателство за фалшифицирането на смъртта на Елвис е сбърканото му име на надгробната плоча – презимето му е Арон, а на плочата пише "Аарон". Но никой не се опитал да го поправи, за да го направи по-близко до името на мъртвородения брат близнак на Пресли – Джеси Гарон Пресли. Според твърденията, след "смъртта" си Елвис дори претърпял инцидент с мотор и си счупил крака. Вярва се, че певецът умира наистина чак през 90-те години. Но други продължават да смятат, че е все още жив.

Шекспир всъщност не е Шекспир

Шекспир

Кой е бил в действителност великият английски писател? Сред многобройните алтернативни кандидати за автори на творбите му са Франсис Бейкън, Кристофър Марлоу, Уилям Станли (Шестият херцог на Дерби) и Едуард де Вере (17-ят херцог на Оксфорд). Защитниците на тези теории вярват, че липсват достатъчно доказателства, които да потвърждават, че актьорът и бизнесмен, известен като Шекспир от Стратфорд, е авторът на творбите, които се приписват на това име. Истината е, че ние наистина разполагаме с прекалено малко биографични данни за писателя, който се крие зад името Шекспир.

Към трета част > > >

източник: telegraph.co

снимки: telegraph.co; wikipedia.org; northcaucasusland.wordpress.com; dailymail.com

по статията работи: Величка Мартинова

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияСнимкиЛюбопитно