Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Най-големите конспирации в историята – част 3

Най-големите конспирации в историята – част 3

Най-големите конспирации в историята – част 3 - изображение

През 1947 г. в Розуел, Ню Мексико се разбива летяща чиния

Розуел, Ню Мексико

Това е събитието, което дава началото на повече от половин вековната конспирация около неиндентифицираните летящи обекти (НЛО). В Розуел, Ню Мексико, наистина нещо се разбива на 7 юли, 1947 г. и в началото американските власти твърдят, че е летяща чиния или диск (както се вижда и на страниците на вестника Roswell Daily Record). Много свидетели твърдят, че са видели с очите си металните останки, които били разхвърлени в широк диаметър около мястото на инцидента, и поне един, че е видял самия космически апарат да пресича небето малко преди катастрофата. В последно време свидетелите добавят много нови детайли към историята като твърденията, че е извършена мащабна военна операция, чиято цел била да открие извънземния апарат и самите извънземни, и, че всъщност разбилите се обекти са 11 на брой. През 1989 г. бившият собственик на погребално бюро Глен Денис твърди, че участвал в аутопсиите на извънземните, които били извършени във военновъздушната база в Розуел.

Тази конспиративна теория постоянно е раздухвана от американската армия и историята търпи промени и развитие. Само няколко часа, след като армията съобщила на репортерите, че е открила разбита летяща чиния, висши военни представители започнали да настояват, че единственото нещо, паднало от небето в този ден, бил метеорологичен балон. В доклад на секретариата на военновъздушните сили от 1995 г. се твърди, че откритите през 1947 г. материали са останки от тайна правителствена програма, наречена "Проект Магнат". Военните използвали балони за голяма надморска височина, чието предназначение било да засичат звукови вълни, създадени от съветски тестове на атомни бомби, както и балистични ракети. Във втори доклад, представен през 1997 г. се стига до заключението, че свидетелствата на очевидците, че са видели тела на извънземни, вероятно не са съвсем точни и са предизвикани от вълнението, свързано с естеството на ситуацията, и че те са видели ранени или убити военни. Техните спомени може да са повлияни от използването на антропоморфни манекени при военни програми като проектът High Dive, осъществен през 50-те години.

След 90-те години дебатът около случилото се в Розуел става още по-популярен, като няколко учени, които дотогава подкрепяха съществуването на НЛО, заключиха, че апаратът наистина е бил част от американски военен проект и наистина е представлявал метеорологичен балон. Но в общественото пространство се появиха още доказателства – писмената клетвена декларация на Уолтър Хоут, военният офицер, който на 8 юли 1947 г. прави първото изказване за инцидента пред пресата. Той твърди, че в писмените му показания, които той подписва през 2002 г., съобщава, че е видял тела на извънземни и, че е участвал в опита на армията да прикрие случилото се. Той умира през 2005 г.

Убийството на Джон Кенеди

Убийството на Джон Кенеди

Тридесет и петият по ред президент на САЩ е застрелян в петък, 22 ноември 1963 г. в Далас, Тексас в 12.30 по обяд. Той получава две фатални огнестрелни рани, докато спокойно се вози със съпругата си Жаклин Кенеди в автоколона. Десетмесечното разследване на Комисията Уорън, проведено между 1963 и 1964 г., както разследването на HSCA между 1976 и 1979 г. стигат до заключението, че президентът е застрелян от Лий Харви Осуалд. Самият Осуалд е застрелян от Джак Руби, докато е задържан от полицията.

Но скоро след представянето на доклада на Комисията Уорън, в публичното пространство се появяват съмнения, че Осуалд е единствения стрелец, който е стрелял срещу президента Кенеди от Тексаското книгохранилище. Но записът, направен от Ейбрахам Запрудър на 8мм лента, подкрепя нарастващото съмнение, че изстрелите всъщност са били четири – не три, както твърди Комисията. В момента, в който те поразяват целта, се вижда, че поне един от тях идва от напълно различна посока от онези, изстреляни от Осуалд. Това се потвърждава и от няколко свидетели. Много хора вярват, че няколко изстрела са дошли от стрелец, криещ се зад дървена ограда на малък тревист хълм, гледащ към площада.

Убийството все още е предмет на спекулации и е причина за появата на много конспиративни теории, въпреки че нито една от тях не е доказана. През 1979 г. HSCA открива, че разследванията на ФБР и Комисията Уорън имат сериозни пропуски. Освен това заявява, че изстрелите наистина са били поне 4 и, че е възможно съществуването на по-сложен заговор. По-късни разследвания поставят под въпрос коректността на доказателствата приведени от HSCA в подкрепа на четирите изстрела.

Терористичните атаки от 11 септември 2001 г.

11 септември 2001

Благодарение на интернет и телевизиите, предаващи на живо събитията, конспиративните теории около събитията от 11 септември (когато терористи разбиха самолети в двете кули на Световния търговски център в Ню Йорк и сградата на Пентагона във Вашингтон) надминават дори тези около събитията в Розуел, Ню Мексико и убийството на Джон Кенеди.

Въпреки че Ал-Кайда няколкократно пое вината за случилото се и си призна, че е планирала, организирала и направлявала атаките, няколко официални и неофициални разследвания на рухналите Кули близнаци заключват, че причината се крие в проблем с конструкцията им. Това се доказва и от записите на падането им, което само подклажда конспиративните теории.

Според някои от тях американското правителство е било предупредено за атаките, но не направило достатъчно, за да ги спре. Други вярват, че администрацията на Буш нарочно си е затворила очите пред тези заплахи, защото се нуждаела от претекст, за да започне нова война в Близкия изток. Огромно мнозинство от хора, които се наричат "Движение за истината за 11-ти септември", цитират доказателства, че Пентагонът не е ударен от самолет и, че Световният търговски център не може да рухне само заради сблъсъка с другия самолет и възпламенилото се самолетно гориво. Тази група също така отбелязва, че съществува видео, на което се вижда пушек, появяващ се от много по-долен етаж на сградата, под мястото на сблъсъка със самолета. Те също така вярват, че в същия ден американските военновъздушни сили нарочно били задържани или изпратени на учение, за да се избегне намесата им, която би могла да спаси живота на почти 3 000 човека.

Много свидетели – включително пожарникари, полицаи и хора, които са били в сградата по време на атаката, твърдят, че са чули експлозии от долните етажи преди сблъсъка със самолета (включително и на приземните етажи) и преди небостъргачите да паднат. Основната теза, около която се въртят конспирациите е, че атаките от 11 септември са "вътрешна работа"  и служат за определени политически цели. Научните журнали упорито отхвърлят тези хипотези.

Към първа част > > >

източник: telegraph.co

снимки: youtube.com; telegraph.co

по статията работи: Величка Мартинова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияСнимкиЛюбопитно