Начало Лайфстайл За свободното време Непозната земя 17 луди исторически факти – част 2

17 луди исторически факти – част 2

17 луди исторически факти – част 2 - изображение

Съществуват толкова много странни исторически факти, за които дори не подозираме, че понякога реалността се оказва много по-вълнуваща от научната фантастика. Историите, които предстои да прочетете, превръщат нашия свят в едно много по-интересно и загадъчно място, поради което решихме да ги споделим с вас.

Сталин изобретил фотошопа

Сталин

Твърди се, че всеки път щом Йосиф Джугашвили Сталин разберял, че някой човек е починал или е изчезнал, нареждал той да бъде изтрит от всяка тяхна обща снимка. Така започва историята на манипулирането и фалшифицирането на снимките.

Някои светци изглеждат така сякаш са заспали

Света Мария Тиаги

Съществува поверие, че телата на светците не се разлагат. Най-старото непокътнато тяло на светец в света принадлежи на Света Сесилия, която загинала мъченически през 177 г. Телесните й останки почти не са се променили през 1700 г., изминали от откриването им досега, което противостои на всички природни закони. На снимката горе е показана друга светица – Мария Тиаги.

Къде е скрит Светият граал?

Паметникът на овчарите

Върху Паметника на овчарите в Стафордшър, Англия има тайнствен надпис: DOUOSVAVVM.

Никой не знае какво точно означава или кой го е врязал, но много хора вярват, че представлява послание от ордена на рицарите Тамплиери – указание за местоположението на Светия граал. Според една версия на легендата Йосиф от Ариматея събрал последните капки кръв на Христос, докато го погребвал, и след това отнесъл свещения съд във Великобритания.

Откъде произлиза жаргонната английска дума за проститутка "hooker"?

генерал Хукър

По време на Гражданската война генерал Джоузеф Хукър (Hooker) винаги се стараел войниците му да са задоволени и в добро настроение – където и да бъдел дислоциран отрядът му, с тях вървяла група безсрамни жени, практикуващи най-древната професия на света. Днес името му е станало нарицателно за "проститутка".

Най-ужасяващите мумии

Мумуите от Гуанахуато

Най-ужасяващите мумии в света са мумиите от Гуанахуато. Според учените телата са се мумифицирали по естествен начин по време на епидемията от холера в Гуанахуато, Мексико през 1833 г. Мумиите са изкопани между 1870 и 1958 г., тъй като за тяхното погребване не била платена съответната такса. Климатът в тази част на Мексико създава условия, които са изключително благоприятни за естествено мумифициране и запазване на телата. По-късни изследвания показали, че някои от тях все пак били частично мумифицирани. Изразът на лицата им кара много хора да вярват, че те са били  погребани живи или измъчвани до смърт, но това едва ли е вярно.

Сироп за кашлица… с хероин

Сироп за кашлица с хероин

Между 1890 и 1910 г. известната фармацевтична компания Bayer произвеждала хероин и го разпространявала като заместител на морфина, който не причинява зависимост. Освен това го влагали и в детски сироп за кашлица.

Распутин бил безсмъртен?

Распутин

Известният руски мистик Распутин оцелява след много опити за убийството му. Веднъж в една и съща нощ бил отровен, наръган и застрелян. Убийците наистина смятали, че е безсмъртен, докато не решили да го хвърлят във водите на Нева, но първо го застреляли няколко пъти, за да са сигурни, че няма да доплува до брега. Няколко дни по-късно за тяхно успокоение, тялото му се появило.

В Първата световна война участва една смела маймуна

Павианът Джаки

Южноафриканският павиан Джаки бил намерен от Албърт Мар малко преди началото на Първата световна война. След като военният конфликт избухнал, Албърт се записал като доброволец в армията и взел Джаки със себе си. А Джаки не просто забавлявал войниците, но също така ги предупреждавал, когато врагът се приближи. Маймуната участвала дори в битки. В края на своята служба той бил награден с медал за смелост. Джаки бил освободен от военна служба след края на войната и живял със своя господар до 1921 г. 

Към първа част > > >

източник: brightside.me

по статията работи: Величка Мартинова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиИсторияРецептиЛюбопитноПсихологияВидеоАлт. медицинаТестовеНаправления в медицинатаКомпании и организацииСпортОткритияЛичностиГеография