Начало Лайфстайл Красота и стил Нашето тяло 8 причини да зарежете социалните мрежи - част 1

8 причини да зарежете социалните мрежи - част 1

 8 причини да зарежете социалните мрежи - част 1 - изображение

Социалните медии, които използваме ежеминутно, ежечасно имат магически начин да ни свързват с приятели, семейство и да ни дадат информация за целия свят. Можем да научим нов език, да се свържем отново със стари приятели от университета и още безброй  други възможности. Но социалните медии също могат да започнат да "поглъщат" част живота ни. Ние толкова сме свикнали с тях, че дори не ни прави впечатление колко зависими ставаме . Какво ще се случи, ако се откажем от тях за цял ден, седмица, месец или година? Според проучванията и експертите, невероятни неща.

Задълбочаване на семейните връзки

семейство

Едно от първите предимства при скриването на телефона в шкаф или друго тайно пространство е, че вече осъществявате контакт с очите и се свързвате с хората около вас. Треньорът на живота и авторката Села Уорд - Уолис решава да направи експеримент и насърчава семейството си да се откаже от цялата електроника в продължение на две седмици. Те казаха не на имейли, телевизия и мобилни телефони. "Точно от това имахме нужда. Спахме повече, разговаряхме повече и прекарахме качествено времето си, казва тя. Уорд-Уолис споделя още, че  забелязва как семейството и се чувства добре. Всички са много по-спокойни и по-свързани с природата, отбелязва тя. Не е зле само за две седмици без телефоните, а?

Може да почувствате чувство на загуба

болка

Ето нещо трудно за преглъщане. Всъщност може да сте малко  по- пристрастени към проверката вашия фейсбук профил. Това означава, че ако се ангажирате да направите почивка от тях, може да почувстваме някаква болка или чувство на загуба.

"През първите няколко дни преживях безпокойство и други симптоми на отнемане. Имах чувството, че трябва да запълня тази празнота с почистване, работа или нещо странично. Определено исках да си включа телефона и да проверя какво се случва. Излизането без телефона ми беше като да загубя част от себе си. Чувствах устройството като някаква част от мен“, казва Уорд-Уолъс.

Бъдете честни със себе си. Дали ръката ви ще се почувства странно, ако в нея няма телефон? Може би е време да опитате.

 

Ще станете по-продуктивни

работеща жена

Актуализирането на статуса отнема само пет секунди, но отнема време на мозъка ни да се пренасочи към това, което правим. 

 "Работата на социалните медии е непрекъснато  да ни разсейват и прекъсват", казва Джоан Кентор за „Рийдърс Дайджест“. Когато спрете да проверявате социалните медии отново и отново, това наистина се превръща в друга форма на мултитаскинг (едновременно извършване на много дейности), а мултитаскингът прави всичко, което правите". Според Американската психологична асоциация,  ако непрекъснато вървите  напред-назад и щракате на телефона си, това може да намали производителността на труда ви до 40%! Фокусирайте се върху едно нещо в даден момент, за да постигнете най-доброто.

Ще спите по-добре

сън

Често преди да заспите вие преглеждате за последно кой какво си е публикувал във фейсбука или коя холивудска звезда си е качила ексклузивно снимка в Инстаграм. Намирате го за релаксиращо, нали? Да, но грешите!

"Имаме постоянна връзка и  достъп до постоянен поток от информация, които ангажират вниманието ни през всички часове на деня и нощта", споделя експертът по съня Паниназ Самими. "Комбинацията от технологии и социални медии бавно започва да демонстрира сериозни рискове за здравето, тъй като проучванията откриват връзка между използването на социалните медии и нарушенията на съня. Изследванията показват нарушения на циркадианния ритъм на организма при излагане на синя светлина, което оказва влияние върху здравословния и последователен модел на съня.

 Експертите по съня препоръчват да изключите електронните устройства и да спрете използването на социалните медии един час преди лягане. Това ще позволи на ума да се успокои и да се ангажира с по-малко стимулиращи дейности като медитация или четене, за да се насърчи правилното производство на съня.

Ще имате повече свободно  време

момиче

Все пак, запомнете колко често посягате към телефона си. Тези малки моменти се прибавят и си представете какво бихте могли да направите с цялото това време, ако го пренасочите умишлено към нещо, което обичате. Възможно е да имате повече свободно време за вас, да установите по-значими лични връзки и да използвате допълнителното време, за да се занимавате с дейности, които насърчават цялостната релаксация.

Ще се почувствате по-уверени

момиче

Социалните медии ни позволяват да се крием зад екрани и да представим живота, който искаме другите да мислят, че имаме. Повечето хора не биха публикували необработени снимки на себе си или не споделяли снимки с партньорите си", заявява терапевтът Кимбърли Хершънсън. Факт е, че постоянно виждаме лъскави  снимки от ваканции или други развлекателни дейности, които са старателно обработени на фотошоп. Подобни случаи водят до сравнения , които неизбежно могат да повлияят на самочувствието ви." Истината е, че не знаем какво наистина се случва с живота на хората“, споделя Кимбърли. 

 източник: thelist.com

 по статията работи: Илияна Стоянова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияАнкетиСнимкиНовини