Начало Лайфстайл За свободното време Непозната земя 8 от изумителните тайни на пустините по света

8 от изумителните тайни на пустините по света

8 от изумителните тайни на пустините по света - изображение

Една трета от повърхността на Земята е заета от пустини. И те са пълни с изненади: в тях можете д попаднете на огромни кораби, златни съкровища и дори цели градове. Въпреки това в някои пустини ще откриете неща, които меко казано ще ви накарат да повдигнете вежди. Магазин на Prada насред дюните? Да, и това е само началото…

Тексаската пустиня – магазин Prada

Пустинята Тексас

Насред тексаската пустиня ще откриете нещо наистина много странно: магазин на известната модна верига Prada. Компанията искала да провери как би изглеждал техен магазин насред нищото. По полиците в него са подредени скъпи чанти, бижута и дизайнерски обувки. Тъй като бил ограбен в деня след откриването му, днес е подсилен с бронирани стъкла и специални ключалки.

Пустинята Аризона – гигантски стрелки

Аризона

В пустинята Аризона можете да видите 20-метрови каменни стрелки. Години наред местните жители се опитвали да открият как те са се появили насред пясъците, като съчинявали фантастични сценарии. Всъщност, знаците са монтирани през 1911 г. Преди откриването на GPS и Google Maps, те помагали на пощенските самолети да не се изгубят и им показвали пътя към Западното крайбрежие.

Пустинята Мохаве – телефонна кабина

Мохаве

През 1960 г. насред пустинята Мохаве е инсталирана специална телефонна кабина Тя е отдалечена на 13 км от най-близкия път и е предназначена за миньорите и хората, изгубили се в този район. Телефонната кабина е популярна туристическа забележителност. Някой на име Рик Кар прекарал 32 дни в близост до кабината и отговорил на 500 телефонни обаждания, включително на едно от Пентагона. През 2000 г. заради замърсяването на околната среда и вандализма на туристите, кабината е съборена. Днес можете да я видите само във филмите.

Сахара – "Дъхът на пустинята"

Дъхът на пустинята

На територията на днешен Източен Египет можете да се насладите на една странна формация. Тя е създадена през 1997 г. от гръцки артисти и напомня на извънземна база. Намира се далеч от цивилизацията и обхваща територия от 100 000 кв. м. Смята се, че "Дъхът на пустинята" олицетворява безкрайните пясъчни пътеки.

Пустинята в Ню Мексико – скривалище с видеоигри

Ню Мексико

През 1980 г. известната компания Atari произвела толкова много свои продукти, че складовете й били буквално до горе пълни с видеоигри и конзоли. Те решили да заровят тези "съкровища" някъде в пустинята. Скривалището с перфектно запазени видео игри, конзоли и колекционерски копия било открито едва през 2014 г. Всички предмети били продадени в eBay за завидна сума пари.

Пустинята Атакама – "Ръката на пустинята"

Атакама

В пустинята Атакама в северната част на Чили ще откриете 11-метрова ръка, която се подава изпод земята. Изградена е през 1992 г. като символ на уязвимостта и безпомощността на човека пред силата на потъващите пясъци. Можете да я видите дори чрез приложението Google maps.

Пустинята Мохаве – таен басейн

Мохаве

Един заможен австрийски художник построил басейн насред пустинята Мохаве. Ако попаднете в горещата пустиня, можете да поплувате в студените му води, но да го откриете е истинско предизвикателство: наоколо няма знаци, които да упътват в негова посока. Не присъства и в Google Maps.

Сахара – либийско стъкло

Либийско стъкло

Либийското стъкло е най-редкия минерал на Земята и може да се открие само в Египет. Медальонът, намерен в гробницата на Тутанкамон, е направен именно от либийско стъкло. Учените все още не са разкрили как точно се образува този минерал, но според една от теориите преди 28 милиона години огромен метеорит се разбил в пустинята. Високата температура на небесното тяло разтопило пясъка, а вятърът разпръснал течната смес из цялата пустиня.

източник: brightside.me

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлСнимкиСпортНовини