Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Следи от викингски кораб са открити в надгробна могила в Норвегия

Следи от викингски кораб са открити в надгробна могила в Норвегия

Следи от викингски кораб са открити в надгробна могила в Норвегия - изображение

Археолози откриха очертанията на кораб от викингите, погребан недалеч от норвежката столица Осло. Дългият близо 20 метров кораб е бил заровен в земята преди повече от 1000 години с цел - да служи като крайно място за почивка на крал или кралица на викингите. Това го прави един от най-големите гробове на кораби на викинги, които са откривани някога.

Експерти твърдят, че гробове на викингите от този мащаб са изчезнали. "Мисля, че можем да говорим за стогодишна находка", разкрива археологът Ян Бил, куратор на викингските кораби в Културно историческия музей в Осло. "От археологическа гледна точка можем да определим откритието като зрелищно", акцентира Бил.

Мястото, където е намерен корабът, е добре известно на археолозите. Над него се издига погребална могила, която служи като местна забележителност, която се вижда от магистралата точно на север от шведската граница. Но учените смятат, че археологическите останки в близките полета трябва да са били унищожени от земеделските плугове в края на 19 - ти век.

Тази пролет служители от околният окръг Йостфол поискаха от Норвежкия институт за изследване на културата да проучат полетата, използвайки специален  радар. Те успяват да сканират почвата под почти 10 акра земеделска земя около могилата.

следи от викингски кораб

Под тях откриват доказателства за десет големи гробове и следи от корпус, скрити на 50 см под повърхността. Кнут Пааше, ръководител на археологическия отдел в Норвежкия институт и директор на работата по обекта, изчислява, че корабът е с дължина най-малко близо 20 см - добре запазен, с ясни очертания на кила , забелязват се първите няколко удара или линии на дъски, видими при сканиране с радара.

От екипа коментират, че в някакъв момент по време на епохата на Викингите това е било последното място за почивка на някой могъщ. "Тези кораби са функционирали като ковчег", обяснява Пааше.

Открити са следи от най-малко осем други погребални могили на полето, почти на около 28 метра. Два големи хамбара, дълги 45 см, също се виждат под почвата на обекта, заедно с половин дузина по-малки структури.

Археолозите се надяват, че бъдещите разкопки ще помогнат да се анализират могилите и хамбарите, които може би са построени по различно време. "Не можем да сме сигурни, че тези постройки са на същата възраст като кораба", казва Пааше.

Планира се пролетта да се извършат по-задълбочени сканирания - мястото да се пресметне с магнитометър, да се изкопаят тестови окопи с цел да се анализира в какво състояние са останките от кораба.

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: nationalgeographic.com; france24.com5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияЛайфстайлСпорт и туризъмСнимки