Начало Лайфстайл За свободното време Непозната земя Древен мексикански град с толкова сгради, колкото днешен Манхатън

Древен мексикански град с толкова сгради, колкото днешен Манхатън

Древен мексикански град с толкова сгради, колкото днешен Манхатън - изображение

Археологията може да извика мисли за храбри изследователи и старателно и продължително изкопаване, но високотехнологичен метод на лазерно картографиране пренаписва учебниците с безпрецедентна скорост.

Изследователи попадат на древна мексиканска цивилизация, която вероятно е имала толкова сгради, колкото в днешно време се простират на територията на Манхатън. Селището е открито за пръв път през 2007 г., но напредъкът на визуалните технологии разкрива по-голямата част от него едва сега.

Разкопки
Макар и по-малко познати от ацтеките, "Purеpecha" са били голяма цивилизация в централната част на Мексико в ранния 16-ти век - преди пристигането на европейците и началото на войните. Археолозите установяват, че земята, върху която е построено селището, е била покрита с поток от лава преди хиляди години.

На около половин част път с кола от мексиканския град Морелия, западно от Мексико Сити, се намира мястото, където градът е бил построен около 900 г. след Христа от група хора, позната като Purеpecha - съперници на по-известните ацтеки.

Използвайки новаторска технология, известна като Лидар (осветяване на обектите с лазер и анализиране на отразената светлина), учените успяват да картографират зона от града с обхват 16 квадратни километра. Изображенията показват различни квартали и основи на сгради, които обхващат почти цялата площ и са познати като Ангамуко.

"Като се замисля, този масивен град е съществувал в сърцето на Мексико през цялото това време и никой не е подозирал. Струва ми се наистина невероятно", коментира Крис Фишър, археолог в държания университет в щата Колорадо, който представи откритията си в Американската асоциация за напредъка на науката.

Ангамуко
"Това е огромна територия, на която работят много хора и са представени голям брой основи на сгради. Ако се допитаме до математиката, изведнъж се оказва, че това са 40 000 строителни основи на сгради – разположените на остров Манхатън достигат същия брой."

Въпреки че изображенията са разкрити чак сега, градът на Ангамуко е бил в радара на археолозите през последните 11 години. Когато е открит през 2007 г., те се опитват да го изследват пеша. Методът им води до откриването на 1500 основи на сгради, а екипът бързо разбира, че обхождането на целия терен ще отнеме най-малко десетилетие.

През 2011 г. използването на Лидар води до неочаквани открития. С новите снимки археолозите се връщат в зоната с много повече информация за това къде трябва да бъдат извършени разкопките. Екипът открива, че Ангамуко има необичайна структура. Паметници, като пирамиди и откритите площади, са (в по-голямата си част) концентрирани в осем зони по краищата на града вместо в центъра. Според Фишър повече от 100 000 души са населявали Ангамуко в периода от 1000 до 1350 г. след Христа.

Работата с Лидар включва насочване на бърза последователност на лазерни импулси от летателен апарат към земята. Времето и дължината на вълната на импулсите, съчетани с GPS и други данни, създават изключителна точна, триизмерна карта на обстановката. И по-важното, изобразяването с Лидар позволява да се вижда през гъста растителност – нещо, което не може да се постигне с просто око.

В началото на февруари изследователи в Гватемала са използвали Лидар за откриването на древен град на Маите, който дълго време е бил скрит под покрива на джунглата. Използването на технологията е революционно в археологията, защото е много по-прецизно и бързо от теренното изследване.

По статията работи: Наталия Тотева

Източници: allthatsinteresting.com, theguardian.com, foxnews.com


Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлИсторияСнимки