Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Каква тайна се крие зад скандалната фигура на мастурбиращия римлянин от Помпей?

Каква тайна се крие зад скандалната фигура на мастурбиращия римлянин от Помпей?

Каква тайна се крие зад скандалната фигура на мастурбиращия римлянин от Помпей? - изображение

В интернет се разпространява снимка на римлянин, гражданин на Помпей, станал жертва на избухването на вулкана Везувий, което не само причинява смъртта му, но и го обезсмъртява за поколенията с ръце на чатала в доста компрометираща поза. Тя ни кара да си зададем следния екзистенциален въпрос: може ли човек да мастурбира по време на вулканично изригване?

Опустошителните земни вулкани могат да отприщят смъртоносни лавини от лава, нагрята до 1300 градуса, пърлещи газове и скали, които се спускат надолу по склоновете, поглъщайки всичко по пътя си. По време на тези жестоки природни събития, наречени пирокластични потоци, хората не мастурбират, просто защото не могат. Те просто се задушават, тъй като лавата буквално ги изпича и те умират в мъки, както и помпейският гражданин, който много хора подозират с ехидна усмивчица, че се е самозадоволявал по време на паметното изригване на Везувий през 79 г.

"Няма как да докажем мастурбиращия човек и не е редно да обсъждаме подобно твърдение за някакъв младеж нехранимайко," казва вулканологът Пиер Паоло Петроне от неаполския университет Фредерико II, който изследва Везувий в продължение на десетилетия. "Индивидът на снимката е възрастен мъж, убит от горещия пирокластичен поток (от нагорещен газ, който убива по-голямата част от населението покрай планината Везувий) със свити ръце и крака, заради жегата."

Фигура на загинал човек в Помпей

Пълзящ човек в предсмъртна агония

Някои вулкани като Хавайските, не изригват толкова мощно и трагично. Но онези, които го правят, като известния Везувий, изхвърлят гъста, леплива магма, която са сдържали в недрата си в продължение на стотици до хиляди години, булбукайки под високо налягане. Преди грандиозното събитие вулканът "потръпва", предизвиквайки земетресения из целия регион в продължение на 5 до 7 дни преди самото изригване. След това се освобождава сюреалистично количество налягане, при което високо в небето се изхвърля колосален стълб от пепел, отровен газ и скална маса. По-тежките елементи от този облак се връщат под формата на пирокластичен поток, който през 79 г.  погребва няколко града по обикновено спокойното неаполско крайбрежие като Помпей и Херкулан.

В наши дни, около 2 000 години след събитията, археолозите намират празни пространства в слоевете вулканична пепел и скала, които са загърнали Помпей под своя вечен покров. Когато в тях се излее гипс, а след втвърдяването му пепелта около него бъде премахната, учените разкриват живи скулптури на хора и животни в предсмъртна агония, позата в която са затихнали. С течение на годините телата им са изтлели, оставяйки нещо като калъпи по коридорите на сградите и улиците на града; те са спомен за хората, починали молейки се, търсейки помощ или нечия ръка за подкрепа. Кучетата пък се опитвали да се освободят от веригите си.

Фигура на куче от Помпей

Предсмъртната агония на куче

Но със сигурност никой не е мастурбирал, можем да ви убедим в това.

Въпреки че е пределно ясно, че пирокластичната лавина е погребала обитателите на Помпей, точната причина за тяхната смърт е предмет на дебат и съществуват поне два варианта. Нагорещените газове от Везувий може да са проникнали през вратите и прозорците на сградите в Помпей, при което хората са се задушили още преди потокът от нагорещена скала и пепел да погълне телата им. Според друга теория парещите пепел и газ са ги погубили, увеличавайки околната температура до 250 градуса Целзий, което е достатъчно да разтопи сребърните ви бижута. Подобно явление би изпържило кожата и би сварило органите им, поради което повечето фигури се откриват в преведени и изкривени пози.

И в двата случая – задушаване или изпържване – шансът който и да е мъж да има възможност (и желание) да мастурбира, докато Везувий разрушава и убива всичко около него, е малък. Нищожен. Незначителен. Но това не означава, че древните римляни не са били перверзници, в никакъв случай не се опитваме да твърдим подобно нещо. Но това е предмет на друга статия…

източник: inverse.com

снимки: inverse.com; menshealth.com

по статията работи: Величка Мартинова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлИсторияСнимки