Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Новооткрит папирус разкрива най-голямата загадка на пирамидите – как са били построени

Новооткрит папирус разкрива най-голямата загадка на пирамидите – как са били построени

Новооткрит папирус разкрива най-голямата загадка на пирамидите – как са били построени - изображение

Една от най-големите загадки в историята най-сетне бе решена! Става въпрос за начина, по който са построени пирамидите в Долината на царете в Гиза, Египет. Дори в древността те са удивявали хората с размера и величието си. Но един въпрос винаги е терзаел както учените, така и обикновените хора. Как точно са пренесени огромните тежки каменни блокове до това пустинно голо късче земя. И най-вече – имат ли извънземните пръст в тази история.

Египетските пирамиди са забулени от много мистерии и конспиративни теории. И колкото повече тайни за тях разкриват учените, толкова по-объркана изглежда картинката.

В долината Гиза се намира най-развитата и грандиозна древна архитектура в света. Една пирамида е изградена от около 2 300 000 каменни блока, което само задълбочава мистерията. Но съществуват и други въпроси: с какви инструменти са разполагали древните египтяни, за да обработват камъка?

Къде са обработвали блоковете? И най-важното: как са ги транспортирали? Повдигането на подобни тежки блокове и поставянето им на точно определено място върху конструкцията на пирамидата, особено във височина, е изключително трудна операция дори в наши дни, а ние разполагаме с кранове.

Археолозите вече разполагат с невероятно доказателство, че египтяните са транспортирали 2.5-тонните варовикови и гранитни блокове на 800 км разстояние, за да построят гробницата на фараона Куфу около 2 600 г. пр. н. е.

Пирамидата е висока 146 м и е най-високата от всички в Долината на царете. До средновековието е най-голямата структура, създадена от човек на Земята.

Египетски папирус
Новооткритият египетски папирус

Откриването на древен папирус, церемониална лодка и гениална система от канали хвърлят светлина върху инфраструктурата, създадена от древните строители.

Подробните археологически материали показват, че хиляди умели работници са транспортирали 170 000 тона варовик по Нил в дървени лодки, привързани с въжета, чрез специално изградена за целта система от канали до вътрешно пристанище, разположено само на няколко метра от основата на пирамидата.

В морското пристанище Уади ал-Джарф е открит нов свитък, който дава нов поглед към ролята на лодките в изграждането на пирамидата.

Папирусът е написан от Мерер, бригадир, който е отговарял за 40 елитни работници, и представлява единственият пряк извор за изграждането на Голямата пирамида. В свитъка Мерер описва в подробности как варовиковите облицовъчни плочи са пренасяни надолу по реката от Тура до Гиза.

В този своеобразен дневник Мерер също така описва как неговият екип е участвал в трансформирането на околния пейзаж, изграждайки огромни диги, за да отклонят водата от Нил и да я насочат по канали към пирамидата.

Въпреки че отдавна се знае, че гранита от вътрешните зали на пирамидата е взет от Асуан, отдалечен на 850 км от Гиза, а облицовъчните варовикови плочи от Тура, археолозите не можеха да стигнат до единно заключение относно как са били транспортирани.

Археологът Марк Ленър
Археологът Марк Ленър

Археологът Марк Ленер, водещ експерт в областта, е открил доказателства за отдавна изгубени водни канали под прашното плато в Гиза.

"Очертахме басейна на централния канал, който смятаме, че е основната зона за доставка до подножието на платото Гиза," казва той.

Откритията са представени преди няколко дни в документалния филм "Голямата египетска пирамида: Нови доказателства". В него участва и друг екип от археолози, които са разкрили церемониална лодка, проектирана да отнесе Куфу до задгробното царство, което пък ни предоставя нова информация за изграждането на плавателните съдове по онова време.

Реконструкция на древна египетска лодка
Реконструкция на древната египетска лодка

Екип от специалисти са възстановили дървените дъски преди да ги сканират с 3D лазер, за да разберат как точно са били подредени. Те открили, че те са били вързани една към друга с въжета.

по статията работи: Величка Мартинова

източник: dailymail.co; curiousmindmagazine.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияСпортЛюбопитноИсторияСнимкиЗдравни съветиГеография