Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно 12 удивителни факти за маите

12 удивителни факти за маите

12 удивителни факти за маите - изображение

Маите са огромна цивилизация, съществувала в Мезоамерика. Те произхождат от полуостров Юкатан като учените смятат, че племената са се оформили около 2 600 г. пр. н. е. Издигат се около 250 г. от н. е. в южната част на днешно Мексико и Гватемала, източен Хондурас, Ел Салвадор и северната част на Белиз.

Те извършвали човешки жертвоприношения, за да омилостивят боговете си.

Един от невероятните факти за културата на маите е, че те са извършвали ритуали, в които са убивали хора, за да удовлетворят боговете си. Един от методите за екзекутиране бил изтръгване на сърцето. Жертвите обикновено били затворници или роби.

Кривогледи бебета

При маите кривогледството не било недостатък, а нещо желано и ценено. Пред очите на бебетата връзвали някакъв предмет, за да се взират в него и да станат кривогледи.

Маите не използвали метални оръжия

Маите използвали много и различни оръжия, сред които ножове, тояги, стрели и т. н., но остриетата им били направени от обсидиан /вулканична скала/.

Заострени зъби

Това е друга изненадваща традиция, практикувана от високопоставените маи. Останките, открити в гробниците на маите, показват, че благородниците изпилявали зъбите си, за да са заострени отдолу.

Маите са имали сауни

Маите са имали сауни и бани. Те вярвали, че подобни дейности пречистват духа.

Смъртоносни спортове

Маите играели специална игра с топка, при която имало възможност да им отсекат главата. Членовете на загубилия отбор можели да загубят главите си или да бъдат пожертвани.

Медицински достижения

Медицината на маите също била доста развита. Те запълвали зъби, шиели рани и дори изработвали протези на ръце и крака.

Имената на децата произхождали от рождения им ден

Маите кръщавали децата си на деня, в който са родени.

Манипулирали някои части на тялото си

Освен кривогледи бебета, високите класи на обществото на маите желаели силно и плоски глави. За да го постигнат, те притискали меките детски черепи с дъски, докато станат плоски.

Използвали болкоуспокояващи

Маите произвеждали болкоуспокояващи от билки и ги използвали както по време на религиозни ритуали, така и за медицински цели.

Градовете им

Едни от най-известните руини и пирамиди са тези в Чичен Ица – най-големия град на маите. Наскоро правителството продаде града на частен купувач.

Краят на цивилизацията на маите

Последните тела на маи паднали под оръжията на испанските конкистадори през 1697 г.

източник: sarcasmlol.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияТестовеИсторияЛайфстайлСнимки