Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Ромео и Жулиета от Валдаро: една любов на 6 000 години

Ромео и Жулиета от Валдаро: една любов на 6 000 години

Ромео и Жулиета от Валдаро: една любов на 6 000 години - изображение

Влюбените от Валдаро са два скелета, които преминават през безвремието във вечна прегръдка, сплели тела преди 6 000 години. Те са открити през 2007 г. в неолитна гробница, близо до селото Валдаро в Мантуа, Италия.

Влюбените от ВалдароУчените смятат, че индивидите са били на не повече от 20 години, когато са починали, и височината им е около 157 см.  След остеологичния анализ антрополозите заключили, че няма никакви доказателства смъртта им да е настъпила по насилствен начин. Някои историци смятат, че те са починали по този начин, но това е малко вероятно. Мъжкият скелет е намерен с връх на стрела близо до врата му, а женския – с голямо каменно острие близо до бедрото и два кремъчни ножа под таза.

След проведените изследвания най-логичното обяснение е, че кремъчните инструменти са погребани като гробни дарове заедно с момичето и момчето. Забележителен е начинът, по който телата им са подредени в гроба. Те са открити в некропол, затова археолозите не смятат, че са починали по този начин при някакъв инцидент или лавина например.

Това, което е по-впечатляващо, е, че през неолита, двойните гробове са много рядко срещани, което прави ориентацията и позицията на телата уникална. Публикуването на първите снимки на Ромео и Жулиета от Валдаро предизвиква голям фурор по целия свят със заглавия от рода "Любовта е вечна".

Елена Мария Меноти е археологът, провел разкопките на некропола. Тъй като скелетите са открити само преди 10 години, е трудно все още да се каже нещо повече за тях от научна гледана точка. Процесът на анализ на всяка кост от антрополозите е бавен и ще отнеме повече време.

Поради тази причина Меноти решила, че двойката не бива да се разделя и трябва да се премести и консервира така, както е открита. Затова археологическият екип изкопал целия блок с пръст под тях и ги поставил в дървен сандък.

От обекта, влюбените от Валдари били изпратени до музея в Комо. През септември 2011 г. скелетите са изложени в археологическия музея в Мантуа.

Влюбените от Валдаро

Италианските учени разработват проект за създаване на специален музей, където скелетите да бъдат изложени самостоятелно, придружени със съвременни мултимедийни пана и киоски, които да дават повече информация за находката.  

Но дали си струва нарушаването на вечния покой на двамата влюбени само за развлечение и селфита на съвременните хора? Всеки от вас може да си отговори сам на този въпрос.

източник: thevintagenews.com

по статията работи: Величка Мартинова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлИсторияСнимкиХранене при...Любопитно