Начало Лайфстайл За свободното време Туризъм и отдих Костите на 30,000 жертви на чумата декорират стените на църквата в Седлец

Костите на 30,000 жертви на чумата декорират стените на църквата в Седлец

Костите на 30,000 жертви на чумата декорират стените на църквата в Седлец - изображение

Готическата църква, която се намира в чешкия град Седлец, изглежда на пръв поглед като всяка друга, докато посетителят не влезе в сградата, за да разгледа интериора. В подземното помещение на храма са поместени костите на хиляди хора, които предварително са били избелени, за да се превърнат в градивната част на гигантски полилеи, свещници и гербове.

Всичко започва, когато през 13-ти век местен абат отива до Светите земи, като на връщане от Йерусалим донася малко свещена пръст, която разпръсква в гробището на манастира. Чрез това действие на мъжа, мястото се превръща в свято. Когато това се разчува, гробището в Седлец се превръща в най-търсеното в района за провеждането на погребения.

Костницата на готическата църква в СедлецПо време на чумата през 14-ти век близо 30,000 жертви на епидемията са добавени към гробището. Кръстоносните походи са причината още 10,000 хора да бъдат погребани в точно това гробище, тъй като всеки е искал тялото му да посрещне вечността в святата земя.

След построяването на готическата църква през 15-ти век, голяма част от костите са преместени в костницата на новата сграда. В продължение на стотици години останките си стоят необезпокоявани. През 1870 г. служителите в храма наемат местния дърворезбар Франтишек Ринт, на когото е възложена задачата да създаде нещо красиво от купчините кости.

Ринт първо избелва костите и след това ги използва, за да декорира стените на готическата църква. Освен това, той конструира полилеи и кръстове от най-различни части на човешкия скелет. Местният дърворезбар дори успява да създаде герб от кости на аристократичното семейство, което е финансирало цялото начинание.

Най-внушителното произведение на Ринт е огромният полилей, за който се смята, че съдържа в структурата си всяка една кост от човешкия скелет. Горящите свещи в черепите на полилея създават впечатлението, че иначе празните кухини са изпълнени с живот и наблюдават посетителите, които са се престрашили да слязат в костницата. Един от служителите в готическата църква, Вендула Крулова, разкрива, че специалист редовно почиства всяка една кост с четка за зъби.

Костницата на готическата църква в СедлецКостницата в Седлец е една от няколко страховити дестинации в Европа, които предлагат близка среща с мъртъвците. В Чехия съществува още една голяма костница под църквата Свети Джеймс, където се намират тленните останки на близо 50,000 души. В Полша се намира параклиса на черепите Каплица Чашек, в Португалия може да се посети Капела дос Осос, а в парижките катакомби са поместени костите на повече от 6 милиона хора.

Безспорно, уникалната дестинация има силно въздействие върху посетителите, но всеки реагира по различен начин. Според Крулова някои намират гледката за успокояваща, докато други изпитват безпокойство. Служителката завършва с думите, че един ден от всеки от нас ще остане това, което се намира в костницата: Memento mori.

По статията работи: Нора Маркова
Източник: nationalgeographic.com
Снимки: pixabay.com; unsplash.com

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлСнимкиИсторияХранене при...АнкетиНовиниАлт. медицинаЗдравни съветиКлинични пътекиСпортИзследванияФизиологияРецептиСпециалистиЕ-тата в хранитеЛеченияБотаника