Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука В сибирските ледове са открити мумии, принадлежащи към мистериозна арктическа цивилизация

В сибирските ледове са открити мумии, принадлежащи към мистериозна арктическа цивилизация

В сибирските ледове са открити мумии, принадлежащи към мистериозна арктическа цивилизация - изображение

Руски археолози открили мумифицираните тела на възрастен и бебе, увити в мед, които са прекарали векове във вечните сибирските ледове.

Управителят на автономния руски Ямало-Ненецки окръг  е съобщил, че находката се състои от мумиите на два индивида, увити в дебел текстилен материал, козина и дървесна кора. Възрастният е покрит и с медни пластини, а бебето е с фрагменти от меден чайник. Смята се, че медта е използвана при погребалния ритуал заради антимикробните й качества и за да се запазят телата. Освен това останките са естествено запазени и замразени от вечните ледници в тази известна с ниските си температури част на света.

По-голямата от двете мумии е висока около 170 см и се предполага, че е напълно пораснал възрастен индивид. Детето вероятно е било на по-малко от 6 месеца.

На учените от археологическия екип все още предстои да разкрият мистерията, която стои зад телата, тъй като те се притесняват при проучванията да не нарушат още повече състоянието на остнаките. Това обяснява и антропологът Евгения Святова от Центъра за защита и експлоатация на исторически и културни паметници.

Археолозите се натъкнали на мумиите близо до вековен паметник на културата в отдалечен район на Сибир отвъд Салехард. Този град пресича Полярния кръг и е разположен на брега на Карско море в Северния ледовит океан, поради което не е изненадващо, че средните годишни температури там се движат около -5.72°C.

Сибирска мумия

Сибирска мумия

Останките на друга мумия, открити в Зелений Яр

Предстои мистериозната двойка да бъде изследвана в лаборатория, където учените ще проведат серия от генетични тестове, аутопсии и исторически анализ. Археолозите се надяват да представят откритията си на конференция, която ще се състои в Салекхард по-късно тази година.

Възрастта на откритите индивиди все още не е установена с точност. Въпреки това предходните разкопки на обекта са показали, че той датира от средновековието – XIII в. Телата са последните от поредица мумии, открити в археологическия обект Зелений Яр от 1997 г. досега. Между 2013 и 2017 г. учените са открили и проучили 47 гробни съоръжения.

Въпреки че системните проучвания на обекта са разкрили много находки, все още за хората, които са погребани там, се знае твърде малко. По-рано археолозите откриха бронзови купи, датиращи от X в., които са донесени от Персия (днешен Иран), която е отдалечена на около 6 000 км от Салекхард. Връзката между сибирската цивилизация и Персия все още не е проучена, но с малко късмет бъдещите археологически проучвания ще внесат повече светлина по темата. 

източник: iflscience.com; rt.com

снимки: rt.com; siberiantimes.com

по статията работи: Величка Мартинова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлИсторияСнимкиЛюбопитно